Vikingerne havde mange af de husdyr, vi kender i dag. En almindelig vikingehusholdning i et landbrugsområde havde kvæg, heste, svin, får og geder. Dertil kom høns, gæs og ænder, hvor både æg og dyr kunne spises. Der blev også samlet muslinger og østers, fanget fisk og jaget hjorte- og fuglevildt.
Hvilke dyr var der i vikingetiden?
- Det islandske kvæg. Kvæget i vikingetiden var noget mindre end nutidens malke- og kødkvæg. ...
- Hedefåret. (Lüneburger Heidschnucken) Det er børnenes arbejde at vogte får og geder. ...
- Den islandske hest. ...
- Den danske landhøne. ...
- Den danske landgås.
Hvad havde vikingerne altid på sig?
Mændene foretrak bukser og kofte, mens kvinderne iklædte sig selekjole og særk, en løsthængende underbeklædning af silke eller hør-lærred. Den almindelige vikings tøj var lavet af lokale materialer såsom uld og hør, som blev vævet i hjemmene.
Hvilke krydderier havde vikingerne?
Brugte ukrudt og mælkebøtter som krydderi
Af krydderurter kunne vikingerne samle planter som timian og porse, mens køkkenhaven indeholdt karse og sennepsplanter, som kunne give maden et pift. Fra vikingeborgen Fyrkat er der også fundet frø fra koriander og skvalderkål.
Hvad hed vikingernes huse?
De fleste vikinger boede på en gård, der ofte var afgrænset af et hegn. Gården var bygget op omkring et beboelseshus – langhuset, som udgjorde hovedhuset.
Vikingemad: Hvilke råvarer havde vikingerne?
Er vikinger norske eller danske?
Vikingerne havde deres oprindelse i Danmark, Sverige og Norge, og derudover etablerede vikingerne bosættelser i Rusland, Finland, de baltiske lande, Normandiet (Frankrig), England, Irland, Færøerne, Island, Grønland og så langt som til Nordamerika.
Hvordan så husene ud i vikingetiden?
Langhusene var som regel fem til ni meter brede og 15 til 50 meter lange. Jo længere et hus var, desto større status havde ejeren. De fleste langhuse i vikingetiden var delt i tre rum, men de største bygninger havde helt op til seks rum.
Hvad spiste vikingerne til aftensmad?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvad drikker vikingerne?
Mange forbinder vikingerne med mjød, men i virkeligheden drak de mest øl. Ifølge samtidige skriftlige kilder drak vikingerne øl i store mængder. Øl blev fremstillet af byg, og tilsat enten porse eller humle for at give en bitter smag.
Hvilke heste havde vikingerne?
Vikingerne var nemlig målrettede hesteavlere med fokus på hestenes gangarter, og deres favorit har nok været den islandske hest med den i dag berømte gangart – tölt.
Hvor gammel blev en viking i gennemsnit?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvem er den mest kendte viking?
Den mest kendte skandinaver, der har tjent i væringergarden, var Harald Hårderåde, som blev konge af Norge fra 1047 til 1066. Der er arkæologiske fund, der viser, at vikingerne nåede helt til Bagdad, som var hovedsæde for det islamiske imperium.
Hvilken hårfarve havde vikingerne?
Danske vikinger var rødhårede
Huden uden på skeletterne har set ud, som den gør hos de fleste danskere i dag. Genetiske undersøgelser viser, at folk også dengang var blonde, rødhårede og mørkhårede.
Hvornår døde vikingerne?
Vikingetiden betegner perioden fra slutningen af 700-tallet til midten af 1000-tallet, da danske, norske og svenske vikinger drog på plyndrings- og erobringstogter samt handelsfærd i hele Europa og dele af Asien, og hvor de bosatte sig ikke blot i gamle kulturlande som England og Frankrig, men også i hidtil næsten ...
Hvor stor var Danmark i vikingetiden?
I vikingetiden var Danmark større end i dag. I Jylland gik landets grænse helt ned til floden Ejderen. Grænsen blev markeret af voldanlægget Dannevirke, hvis jordvolde og grave strakte sig over 30 kilometer tværs over Jylland fra marskområderne omkring Treene og Ejderen i vest til fjorden Slien i øst.
Hvorfor tog vikingerne på togt?
Vikingerne sejlede rundt i hele Europa i store skibe. Deres rejser kaldes for togter. De tog på togt for at handle med andre vikinger og købmænd, men de er dog mest kendt for deres krigeriske røvertogter.
Hvilken religion havde vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvor meget drak vikingerne?
For rigtige vikinger for godt 1.000 år siden var der ikke noget som store skummende fadbamser. Også i de næste mange hundreder år blev øllet skyllet lystigt ned i enorme mængder. Helt op i 1600-tallet var det ikke ualmindeligt, at en voksen mand drak seks til otte liter øl dagligt.
Hvad kaldte vikingerne USA?
Vikingerne sejlede også ned langs den nordamerikanske østkyst. Adam af Bremen fortæller, at det kaldes Vinland, ”fordi der på den findes vildtvoksende vinstokke, som bærer den bedste vin.” Vinland er beskrevet i flere sagaer.
Hvad spiste vikingerne mest?
Fra udgravninger og analyser ved vi, at vikingerne spiste både korn, fisk, kød, mælkeprodukter og grønsager. Vikingebonden dyrkede både byg, rug, havre, hirse, hvede og hestebønne. Mest af de to første, og mindre af de andre. Fintmalet hvede i rå mængder hørte formentlig til hos toppen af samfundet.
Hvad har vikingerne opfundet?
I vikingetiden fandtes mange forskellige typer våben – sværd, økser, buer og pile, lanser og kastespyd. I kamp kunne vikingerne ligeledes have forskellige hjælpemidler til at beskytte sig: skjolde, hjelme og ringbrynjer.
Hvad lever vikingerne af?
Den typiske viking var selvforsynende. Det var bonden, som havde sine husdyr og afgrøder på marken. Der var dog også mennesker, der ikke producerede al deres mad selv, men som i stedet købte fra andre. Det kunne være håndværkeren eller stormanden, der fik sit behov for mad dækket ved at købe råvarerne hos bønderne.
Hvad var der før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvordan var livet i vikingetiden?
Vikingetiden er en periode i dansk historie, der er præget af mange forandringer. En af de mest markante forandringer er, at Danmark, med Harald Blåtand som konge, bliver samlet til ét kongerige. At Danmark bliver samlet giver kongen nye muligheder for at udbrede sin magt og sine love, samt at opkræve skatter og told.
Hvem bestemte i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.