hedebølger, forekommer oftere. Højere temperaturer kan forårsage øget dødelighed, nedsat produktivitet og skader på infrastrukturen. De mest sårbare befolkningsgrupper, såsom ældre og spædbørn, vil blive hårdest ramt. Højere temperaturer forventes også at medføre en ændring i klimazonernes geografiske fordeling.
Hvilke konsekvenser kan den globale opvarmning have for Danmark?
flere og længere hedebølger, en længere vækstsæson og færre frostdøgn med temperaturer under frysepunktet. De højere temperaturer ændrer også nedbørsmønstrene, som vi kender dem i dag. Målinger viser, at den årlige nedbør i Danmark er steget med ca. 100 mm over de seneste 100 år.
Hvilke konsekvenser har klimaet?
- Kloden bliver varmere. ...
- Havene stiger. ...
- Vandmangel i store dele af verden. ...
- Flere naturkatastrofer. ...
- Flere konflikter. ...
- Dyre- og plantearter forsvinder. ...
- Mange mennesker vil miste livet, deres hjem eller deres livsgrundlag. ...
- Klimaforandringerne kan ramme punkt, hvor de bliver ustoppelige.
Hvorfor stiger temperaturen i Danmark?
På de godt 150 år er temperaturen i Danmark steget med ca. 1,5 ˚C, og fra midten af 1900-tallet begynder temperaturen at følge den udvikling, som ifølge klimamodellerne forventes frem mod år 2100. Den globale opvarmning skyldes primært udledningen af drivhusgasser til atmosfæren.
Hvad gør vi for klimaet i Danmark?
Folketinget vedtog i 2020 den danske klimalov. Formålet med loven er, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990, og at Danmark opnår at være et klimaneutralt samfund senest i 2050. Med klimaloven bliver reduktionsmålene således juridisk bindende.
Klimaforandringer
Hvad skader klimaet mest?
Energiproduktion er den største udleder af CO2 på kloden. Når du tænder din lampe eller når du laver en Google-søgning, bruger du strøm. Og på trods af de seneste års store fremskridt inden for vindmøller, vandkraft og solenergi står afbrænding af kul og gas stadig for langt størstedelen af den globale el-produktion.
Hvad er Danmarks klimamål 2030?
Klimaloven sætter bindende nationale mål om 70 procents reduktion af vores drivhusgasudledning i Danmark i 2030 i forhold til 1990 og klimaneutralitet senest i 2050 – det sidste vil regeringen fremrykke til 2045. Men dansk forbrug og aktivitet påvirker også udledninger uden for Danmarks grænser.
Hvad er den varmeste temperatur der har været i Danmark?
Det varmeste år registreret indtil nu var 2014 med hele 10,0°C. Den absolut højeste temperatur i Danmark er 36,4°C målt ved Holstebro i august 1975. Den absolut laveste temperatur er -31,2 °C målt i Thy i januar 1982.
Hvornår bliver det varmt i Danmark 2023?
De 30 varmeste måneder. Juli 2023 forventes at blive den absolut varmeste måned. Mens juli 2023 i Danmark temperaturmæssigt har været til den kølige side – ikke mindst sammenlignet med rekordvarmen i 2022 – så ser det helt anderledes ud på verdensplan: Varmere end nogensinde målt tidligere.
Hvornår var der varmerekord i Danmark?
Varmerekorden for Danmark på 36,4 °C blev sat under en ugelang hedebølge i august 1975.
Hvor meget er temperaturen steget i Danmark?
Siden 1873 er den årlige gennemsnitstemperatur målt til over 9 °C tretten gange. Elleve af disse år ligger efter 1989 - det seneste eksempel er 2020. Gennemsnitstemperaturen i Danmark er steget med ca. 1,5 °C i perioden 1873-2017.
Hvor meget er temperaturen steget de sidste 100 år i Danmark?
I de sidste 100 år er den glo- bale temperatur steget med ca. 0,74 °C ±0,18 °C. Stigningerne er især sket mellem 1910 og 1945 og igen siden 1975.
Hvilke konsekvenser kan det få i fremtiden hvis vi ikke mindsker vores CO2 udslip?
Klimaforandringerne påvirker alle områder af verden. Polarisen smelter, og vandstanden i havene stiger. I nogle områder bliver ekstreme vejrfænomener og nedbørsmængder mere almindelige, mens man i andre regioner oplever mere ekstreme hedebølger og tørker.
Hvornår vil Danmark være oversvømmet?
Danmark foran FN
I vurderingerne har de danske myndigheder regnet med, at havene vil være steget 30 cm i år 2060, ud fra formodningen om, at havene vil stige 30-100 centimeter i år 2100. Da FN udgav sin sidste klimarapport i 2007, regnede man med, at havene ville stige mellem 18-59 cm frem mod år 2100.
Hvor er der mest nedbør i Danmark?
De højeste nedbørsværdier forekommer i det indre af Jylland (>900 mm på årsbasis), mens der falder mindst nedbør på Sejerø, Samsø og ved Vestsjællands kyst (<550 mm på årsbasis).
Hvilke konsekvenser har det for dyrene at isen smelter?
- Næsten al dyreliv i Arktis er knyttet til isen. Når isen om sommeren forsvinder, skal dyrene transportere sig længere for at få føde. Samtidig får de mindre plads at leve på. - Det betyder, at rensdyr, isbjørn, pingviner og hvalrosser vil gå dramatisk tilbage de kommende år, siger han.
Hvordan bliver vinter 2023?
Vinteren 2022/23 skriver sig først fremmest ind i historiebøgerne med to nye rekorder i januar og som den niendevådeste vinter siden 1874. Vinteren lagde køligt ud, men efterfulgt af to milde måneder endte gennemsnitstemperaturen tæt på top-10 over varmeste vintre.
Hvorfor er Danmark så varmt?
Sammenlignet med andre geografiske områder, der ligger på samme breddegrad som Danmark, har vi et relativ varmt klima. Det skyldes den varme Golfstrøm, der har sin oprindelse i det tropiske hav ud for USA's østkyst. Til sammenligning ligger vi på samme breddegrad som Hudsonbugten i Canada og Sibirien i Rusland.
Hvordan bliver sommeren 2023 i Danmark?
Den danske sommer 2023 ender i gennemsnit rimeligt tæt på det normale for temperatur og solskin, men den var meget våd. Juni bød solen på en højdespringer, juli høvlede det ned til den store rekord, og på slutspurten i august sparede solen på kræfterne.
Hvad er den varmeste dag i 2023?
Den globale gennemsnitstemperatur blev 3. juli i år målt til 16,89 grader, hvilket er det varmeste, der nogensinde er målt. De store udsving i vejrforhold bliver ofte beskrevet som en følgevirkning af den globale opvarmning.
Hvornår var det sidst 36 grader i Danmark?
Vejrudsigten tyder på, at der kan blive sat ny varmerekord i Danmark i løbet af onsdagen med temperaturer over 36 grader. Vi skal 47 år tilbage i tiden for at finde den varmeste temperatur, der er blevet målt i Danmark. 36,4 grader blev der 10. august 1975 målt ved Holstebro.
Hvad er rekorden for varmeste dag i Danmark?
Den overordnede rekord er 47 år gammel og stammer fra Holstebro, hvor man den 10. august 1975 målte 36,4°C.
Kan Danmark blive fossilfrit i 2050?
Danmark skal være uafhængigt af kul, olie og gas i 2050
Det betyder, at Danmark i 2050 skal kunne producere vedvarende energi nok til at kunne dække det samlede danske energiforbrug. Derfor skal energiforsyningen omstilles, så den er baseret på vedvarende energikilder, som eks. vind, sol, biomasse og geotermi.
Kan Danmark nå deres klimamål?
En ny rapport fra Klimarådet viser, at Danmark er noget længere fra klimamålet for 2025 end i regeringens klimafremskrivning. For bare to måneder siden forsikrede regeringen, at de er meget tæt på at nå klimamålet for 2025. Målet er, at CO2-udledningen skal reduceres med 50 til 54 procent.
Kan Danmark nå sine klimamål?
Men Danmark står i øjeblikket ikke til at indfri klimamålet for 2025, der er vigtigt for at sikre handling på den korte bane på vejen mod at nå 70% reduktion i 2030. Det fremgår af CONCITOs analyse af de virkemidler, regeringen arbejder med for at nå klimamålene.