En Erika skrivemaskine med danske taster Æ Ø Å. Udover bogstaverne fra det latinske alfabet benyttes bogstaverne Æ, Ø og Å. Alfabetet kaldes det dansk-norske alfabet, fordi det er ens for de to nordiske sprog dansk og norsk (både bokmål og nynorsk). Det svenske alfabet anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø.
Hvilke lande bruger man æ?
Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet.
Hvilke lande bruger Å?
Å, å er det 29. og det sidste bogstav i det danske alfabet. Bogstavet bruges også i andre alfabeter, fx det svenske, norske og finske.
Hvilke lande har Ø?
Ø i andre sprog
På norsk og færøsk bruger man også ø. På svensk bruger man o med to prikker over, altså ö. På tysk bruger man også ö. Man betragter dog ikke ö som et selvstændigt bogstav, men som en ligatur, altså en sammensmeltning mellem o og e.
Hvor stammer æ Ø og Å fra?
Bogstaverne æ og ø har man brugt nogenlunde lige så længe som man har skrevet dansk med latinske bogstaver (og ikke som tidligere med runer). Å blev indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet — selvom det i nogle kredse faktisk er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1800-tallet.
25 LETTE Gåder Som 98,5% Ikke Kan løse!
Hvem har æ ø å?
En Erika skrivemaskine med danske taster Æ Ø Å. Udover bogstaverne fra det latinske alfabet benyttes bogstaverne Æ, Ø og Å. Alfabetet kaldes det dansk-norske alfabet, fordi det er ens for de to nordiske sprog dansk og norsk (både bokmål og nynorsk). Det svenske alfabet anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø.
Hvem bruger æ ø og å?
I det danske alfabet er der i alt 29 bogstaver. Det er tre flere, end man fx bruger på engelsk. Det skyldes, at vi har tre bogstaver til sidst, som kun dansk og norsk har, nemlig æ, ø og å. Også det svenske alfabet har 29 bogstaver – de har nemlig de tre bogstaver å, ä og ö til sidst.
Er der Å i det svenske alfabet?
I tillegg til de vanlige bokstavene i det latinske alfabetet, A–Z, har det svenske alfabetet de tre bokstavene «Å», «Ä» og «Ö».
Hvor kommer Å fra?
Ordet å stammer fra oldnordisk á og er beslægtet med det latinske aqua, som betyder vand. På gammeldansk brugte man ordet å om alle større vandløb, uanset om de var danske eller udenlandske.
Hvornår begyndte man at bruge Æ?
Æ er blevet brugt i det danske skriftsprog i næsten 1000 år. Vi har lånt det fra oldengelsk, men bogstavet stammer oprindeligt fra latin.
Hvornår fik Danmark æ Ø Å?
> Århus med bolle-å siden 1948, da vi fik bogstaverne æ, ø og å". > indført i 1948? dem siden 1100-tallet.
Er der 28 eller 29 bogstaver i alfabetet?
Hvad er alfabetet? Et alfabet er alle bogstaver i en bestemt rækkefølge. I det danske alfabet er der 29 bogstaver.
Er Århus med Å eller Aa?
I dag skal alle ansatte i kommuner, som staves med hhv. dobbelt-a eller bolle-å, stave kommunens navn, som det officielt er blevet besluttet. Men det er stadig retskrivningsmæssigt korrekt for alle os andre at skrive både Århus og Aarhus og Åbenrå og Aabenraa – dog skal man (som altid) være konsekvent.
Hvilket alfabet bruges fx i Rusland?
Russisk er det mest udbredte af de sprog, som anvender det kyrilliske alfabet.
Er AE æ?
I latinske tekstudgaver blev æ i slutningen af 1700-tallet i udlandet erstattet med ae, mens det i danske udgaver af latinske tekster blev bevaret langt ind i 1900-tallet. Bogstavet er i nutiden bevaret i latinske eller latiniserede ord som Cæsar, Æneas, æstetik og Thermopylæ.
Hvornår fik vi Å?
Å blev officielt indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet. Men bogstavet har været brugt i dansk helt tilbage i 1800-tallet.
Hvilken Å i Danmark er længst?
Gudenåen er Danmarks længste å. Fra sit udspring ved Tinnet Krat få km syd for Nørre Snede løber den gennem talrige sving og trin i landskabet 160 km nordpå mod Randers Fjord og videre ud i Kattegat.
Hvordan skriver man æ ø Å på engelsk?
For at vores danske bogstaver Å, Æ og Ø skal fungere i disse systemer, skal de oversættes. Å bliver oftest AA (af og til A), Æ bliver AE (af og til A), og Ø bliver OE (af og til O).
Hvad hedder ß på dansk?
ẞ (stort bogstav) og ß (lille bogstav) er et specielt bogstav i tysk retskrivning, hvor det bærer navnet Eszett (= "s-z") eller scharfes S ("skarpt s"). På dansk betegnes bogstavet dobbelt-s og hed tidligere skillings-s. Det bruges i tysk til at gengive en ustemt s-lyd. Ved alfabetisering skal ß behandles som et ss.
Er der Yi det tyske alfabet?
I det tyske alfabet er der bogstaver, som næsten er identisk med de danske og nogle få undtagelser, som lyder anderledes. Derudover er der også bogstaver, som de slet ikke har med i deres alfabet.
Er der æ i det franske alfabet?
Franskmændene er helt vilde med det danske alfabets vokaler æ, ø og å, som ikke findes på fransk. Især er vores Ø blevet en hel trend.
Hvordan udtaler man v på tysk?
bogstav i alfabetet. Romerne overtog i fremmedord af græsk oprindelse tegnet Y med lydværdien [y] fra det græske ypsilon, jf. bogstavets franske navn i grec. Y bruges i næsten alle europæiske alfabeter, i tysk dog kun i fremmedord, mens der i ord af germansk oprindelse skrives ü for lyden [y].
Er OE et Ø?
Modsat international praksis, hvor œ og ö alfabetiseres under o, er bogstavet i de nordiske sprog placeret i slutningen af alfabetet. I fremmedord betegner ø det latinske oe og det græske oi, jf. fx økonomi. I international sammenhæng transskriberes dansk ø som oe, jf.