- Norge (vikingetid og 1380-1814) ...
- Sverige (1380-1523) med Skåne, Halland, Blekinge (970-1658) og Gotland. ...
- Finland (1380-1523) ...
- Grønland (1380- ) ...
- Island (1380-1944) ...
- Færøerne (1380- )
Hvilke lande har været dansk?
Gennem hele sin historie har Danmark i både kortere og længere perioder haft besiddelser uden for sit territorium – for eksempel i Island, Norge, Sverige, Tyskland, Færøerne, Grønland, Storbritannien og Østeuropa. Den danske stat anlagde dog først egentlige handelskolonier i 1600-tallet.
Hvad for nogle lande har Danmark ejet?
Danmark bevarede kontrollen over de oprindeligt norske bilande: Island, Færøerne og Grønland. Dertil kom Helstatens andre landsdele frem til 1864: Slesvig, Holsten og Lauenborg, samt i perioder andre besiddelser i det nuværende Nordtyskland.
Hvor mange lande ejer Danmark?
Kongeriget Danmark udgøres af Danmark, Færøerne og Grønland og betegnes også som rigsfællesskabet.
Hvor var vikingerne i Danmark?
Det er uvist, hvor stor Danmarks udstrækning var i vikingetiden, men det er sikkert, at den skiftede løbende gennem perioden: Fra 700-900 omfattede det danske rige sandsynligvis også Sydslesvig, Skåne og Halland. I anden halvdel af 900-tallet frem mod 1035 blev store dele af Norge også en del af Danmarks rige.
Danmark og istiderne
Hvad hed Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Er Sverige større end Danmark?
Danmark er et lille land i forhold til sine nærmeste naboer. Sverige og Tyskland er henholdsvis ti og otte gange større end Danmark.
Hvor gammel er Danmark som land?
Danmarks arkæologiske historie begyndte ved slutningen af sidste istid. De seneste 12.000 år har det område, der i dag kendes som Danmark, været beboet af mennesker. Den egentlige historiske periode begyndte omkring 500 e.Kr., da folket danerne fremkom i skriftlige kilder (Jordanes og Procopius).
Hvornår mister Danmark Sverige?
I 1660 mistede Danmark definitivt Skånelandene i kølvandet på Svenskekrigene. Dog gjorde Bornholm modstand og kom igen under dansk styre. Det store tab medvirkede samtidig til indførelsen af enevælden i 1661.
Hvor mange kolonier har Danmark?
Geografisk var de fordelt i Nordatlanten, Sydatlanten og Asien. De nordatlantiske områder omfattede Grønland, Island og Færøerne. I Sydatlanten omfattede de Dansk Vestindien i Caribien og Guldkysten i Ghana og i Asien havde Danmark interesser i Tranquebar og Serampore.
Hvornår var England dansk?
I 793 plyndrede danske vikinger for første gang på engelsk jord. Overfaldet på klosteret Lindisfarne var begyndelsen på vikingernes magt i England. De danske vikinger sluttede fred med lokale folk mod betaling af penge – den såkaldte Danegæld.
Hvor havde Danmark kolonier i Afrika?
Guldkysten er betegnelsen for en række europæiske forter på Afrikas vestkyst i det nuværende Ghana. Dansk-norske forter blev grundlagt fra 1659. Danmark-Norge havde forter og fra slutningen af 1700-tallet også territorielle interesser i området indtil 1850.
Hvilke kolonier har Danmark?
Øerne blev solgt for 25 millioner dollars til USA i 1917 efter en folkeafstemning. Danmark har også (haft) kolonier andre steder end i troperne - Grønland, Island og Færøerne.
Hvorfor er Grønland en del af Danmark?
I forbindelse med salget af De Vestindiske Øer til USA i 1917 fik Danmark anerkendt sit krav om at udstrække sin suverænitet til hele Grønland. En række andre lande bifaldt ligeledes kravet og affandt sig med, at Danmark i 1921 inddrog hele Grønland under sit styre. Alene Norge gjorde ikke.
Hvem solgte Danmark Guldkysten til?
I slutningen af 1659 fik danske repræsentanter tilladelse af kongen af Fetu til at opføre et fort, Frederiksborg, nær Carolusborg. Det forblev dansk indtil 1685, hvor det på grund af gæld blev solgt til englænderne, som omdøbte det til Fort Royal.
Hvor stammer det danske folk fra?
Navnet dansker kommer fra danerne, som var en historisk nordgermansk stamme, der beboede, hvad der i dag er den sydlige del af Sverige (Skåne) og de danske øer. Danerne bliver bl. a. nævnt af de byzantinske historikere Jordanes og Procopius, som omtaler et folk kaldet dani.
Er Danmark det mindste land i verden?
Vatikanstaten er klart det mindste land i verden, og derfor er Vatikanstaten naturligvis også det mindste land i Europa. Der er cirka 1.000 indbyggere i Vatikanstaten.
Hvor mange år var Norge dansk?
Fra 1380 til 1814, i alt 434 år, var Norge og Danmark knyttet sammen i et politisk fællesskab, der varierede i styrke og nærhed, og hvor også Sverige i perioder var en del af Kalmarunionen (1397-1523).
Er Danmark rigere end Norge?
Schweiz er på en 4. plads – 10% mere velstående end Danmark, mens Norge er på 3. pladsen – 27% rigere end Danmark.
Hvor stor er Danmark i forhold til Rusland?
Rusland (17.098.242 km2 (uden Krim) / 398 gange større end Danmark)
Hvor stor er New York i forhold til Danmark?
New York, New York!
Her er hele verden repræsenteret på et område, der er på størrelse med Bornholm. Tæller man forstæderne med, er New York City på størrelse med Sjælland – med i alt 20 millioner indbyggere. Velkommen til The Big Apple.
Hvornår blev Norge fri fra Sverige?
Sverige brød ud af unionen i 1523, men Norge og Danmark var fortsat i union – med magten i Danmark. I 1814 fik Norge sin egen grundlov, men Sverige indtog Norge, så frem til 1905 måtte Norge nøjes med selvstyre. Først i 1905 blev Norge selvstændigt.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige. Det betyder “landet med gårdene,” hvor betegnelsen “gård” nok skal forstås som “by”.
Hvem var den største danske viking?
Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking. Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.