Det oprindelige formål var at skabe fred i Europa ved at få landene til at handle mere med hinanden. I første omgang trådte et formelt samarbejde, kaldet Kul- og Stålunionen, i kraft i 1952 med seks medlemslande: Frankrig, Tyskland, Italien, Belgien, Holland og Luxembourg.
Hvilke seks lande grundlagde det europæiske samarbejde i 1952?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab blev i 1952 skabt mellem seks lande, Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene og Vesttyskland, med henblik på at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvilke lande var en del af EF?
Der var seks europæiske lande, som underskrev traktaten om det Europæiske Kul- og Stålfællesskab og dermed grundlagde det samarbejde, vi i dag kender som EU, og som dengang blev kaldt EF. De seks lande var: Belgien, Frankrig, Holland, Italien, Luxembourg og (Vest)Tyskland.
Hvilke love er der i EU?
- Primær og afledt lovgivning.
- Lovgivningsmæssige og ikke-lovgivningsmæssige retsakter.
- Typer af EU-retsakter.
Hvilke lande var med i Kul og Stålunionen?
april 1951 – det Europæiske Kul- og Stålfællesskab
De seks lande er Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg. Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab træder i kraft i 1952.
The Expansion of the European Union (1952-2022)
Hvad hed det før EU?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvilke 6 lande startede EU?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab blev i 1952 skabt mellem seks lande, Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene og Vesttyskland, med henblik på at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvor mange love er der i Danmark?
Danmarks forfatning
Af de mere end 1.300 love, vi har i Danmark, er der én lov, der er hævet over alle de andre, nemlig grundloven. Grundloven er Danmarks forfatning, dvs. den lov, der beskriver de grundlæggende regler for samfundet.
Hvor gælder dansk lov?
Når EU har vedtaget et direktiv, gælder det derfor først i Danmark, når Folketinget har implementeret det i den danske lovgivning. Derfor kan de nationale love, som er blevet indført på baggrund af direktivet, se forskellige ud fra medlemsland til medlemsland.
Hvad er Norge i forhold til EU?
Norge er ikke medlem af EU, men indgår i et tæt samarbejde med EU gennem EØS-samarbejdet. Norge har to gange søgt om medlemskab af EU, men et flertal af nordmændene har stemt nej ved folkeafstemninger om Norges optagelse i EU.
Hvorfor blev Danmark en del af EF?
Danmark havde økonomiske interesser i både EF og EFTA, men valgte i første omgang at tilslutte sig EFTA, da Danmark var interesseret i at samarbejde med briterne for at sikre den store danske landbrugseksport til Storbritannien.
Hvad er forskellen mellem EF og EU?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom-traktaten.
Hvornår stemte Danmark nej til EF?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Er Finland en del af EU?
Finland. Medlem af EU siden 1995, medlem af euroområdet siden 1999, medlem af Schengenområdet siden 2001 og mere om Finlands deltagelse i EU.
Er Schweiz en del af EU?
Schweiz er medlem af EFTA, men ikke af EØS. EU og de nordiske EØS/EFTA-partnere (Norge og Island) er desuden forbundet gennem forskellige politikker og fora for Norden, som fokuserer på Europas nordligste områder, der er i hastig udvikling, og på den arktiske region som helhed.
Er Albanien en del af EU?
24. marts 2020 gav EU's europaministre deres politiske samtykke til at indlede tiltrædelsesforhandlinger med Albanien og Nordmakedonien. Det blev formelt vedtaget ved skriftlig procedure og godkendt af Det Europæiske Råd i dagene efter.
Hvad er den dummeste lov i Danmark?
Gå nøgen i sin egen stue
Det vil sige, at hvis nøgenheden finder sted i et rum med vindue, regnes det ifølge loven som pornografi og straffes med dyre bøder eller op til tre måneder i fængsel. Desuden er det også forbudt at tygge tyggegummi i landet.
Hvad var Danmarks første lov?
Den ældste nedskrevne lov er Skånske Lov, nedskrevet mellem 1202 og 1215. Fra Sjælland kendes to landskabslove: Valdemars Sjællandske Lov formentlig nedskrevet i 1220'erne og Eriks Sjællandske Lov, der i den udgave, der er overleveret, er yngre end 1241.
Hvad er den største lov i Danmark?
Grundloven er Danmarks vigtigste lov. Den er kun ændret få gange siden 1849.
Hvem laver de danske love?
Kongen bifaldt dette, og i 1669 fik professor ved Københavns Universitet og assessor ved Højesteret Rasmus Vinding (1615-1684) ordre til at skabe et grundlag for en sådan lovsamling. Arbejde blev afsluttet i 1681, og i 1683 var Danske Lov trykt og klar til at træde i kraft på kongens fødselsdag den 15. april.
Hvad betyder paragraf 72?
§ 72. Boligen er ukrænkelig. Husundersøgelse, beslaglæggelse og undersøgelse af breve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden må, hvor ingen lov hjemler en særegen undtagelse, alene ske efter en retskendelse.
Hvad hedder Danmarks lov?
Danske Lov (forkortes DL) er en lovbog, som er dateret d. 15. april 1683. DL er grundlaget for store dele af den danske lovgivning.
Hvad er det nyeste land i Europa?
Kosovo er Europas nyeste land, men vurderes stadig at være for umodent til EU-medlemskab.
Er der 30 medlemslande i EU?
I 2020 havde NATO 30 medlemmer, herunder 21 EU-lande.
Hvornår blev Danmark en del af EU?
Danmarks medlemskab
Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.