- §§ 1-11 Regeringsformen.
- §§ 12-27 Kongen og ministrene (regeringen)
- §§ 28-58 Folketinget og lovgivningen.
- §§ 59-65 Domstolene.
- §§ 66-70 Folkekirken.
- §§ 71-85 Borgernes rettigheder og friheder.
- §§ 86-87 Færøerne, Grønland og Island.
Hvor mange love består grundloven af?
Min grundlov
Grundloven er i sin nuværende form fra den 5. juni 1953. Men i hovedtræk går lovteksten tilbage til den første grundlov fra 1849. Den havde oprindelig 100 paragraffer, men disse er nu samlet i 89 paragraffer.
Hvilke love er der i Danmark?
- regeringen har den udøvende magt.
- Folketinget og regeringen har den lovgivende magt.
- domstolene har den dømmende magt.
Hvilke rettigheder står der i grundloven?
- Den personlige frihed er ukrænkelig. ...
- Frihedsberøvelse kan kun finde sted med hjemmel i loven. ...
- Enhver, der anholdes, skal inden 24 timer stilles for en dommer. ...
- Den kendelse, som dommeren afsiger, kan af vedkommende straks særskilt indbringes for højere ret.
Hvad betyder 77 i grundloven?
Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres.
Grundloven | Hvornår kom grundloven til Danmark?
Hvad betyder paragraf 73 i grundloven?
Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.
Hvad betyder paragraf 83 i grundloven?
Enhver i lovgivningen til adel, titel og rang knyttet forret er afskaffet. Kommentar: Denne paragraf er vendt mod de fordele, nogle blev født til i gamle dage.
Hvor mange love findes der?
Af de mere end 1.300 love, vi har i Danmark, er der én lov, der er hævet over alle de andre, nemlig grundloven.
Hvad paragraf 71 i grundloven betyder?
Stk. 1. Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse.
Hvor mange grundlove er der i Danmark?
Grundloven er blevet ændret 4 gange, siden den første grundlov blev underskrevet i 1849.
Hvor offentliggøres love?
Et vedtaget lovforslag skal bagefter underskrives af kongen og en minister og offentliggøres på www.lovtidende.dk. Når det er sket, er det en lov.
Hvad er Danmarks første lov?
Christian 5. s Danske Lov var den første samlede lovbog for hele Danmark. Ca. en tredjedel af lovens bestemmelser stammer fra landskabslovene fra middelalderen, først og fremmest fra Jyske Lov fra 1241.
Hvor finder jeg love?
Retsinformation. På retsinformation.dk finder du alle Danmarks retsforskrifter (love og bekendtgørelser) i elektronisk form. Love om undervisning findes under Ministeriet. Hvis du for eksempel klikker på folkeskoleloven, kan du i højre side klikke dig videre til alle de bekendtgørelser, der knytter sig til loven.
Hvilke rettigheder indeholder Grundloven fra 1849?
15 % af Danmarks befolkning adgang til at stemme i 1849. Borgerlige frihedsrettigheder: ytrings-, trykke-, forenings- og forsamlingsfrihed, ejendomsrettens ukrænkelighed samt forbud mod vilkårlig fængsling (§§ 85, 87, 91, 92, 93). Den evangelisk-lutherske kirke var Danmarks folkekirke (§ 3).
Hvorfor er Grundloven den vigtigste lov i Danmark?
Grundloven fortæller ikke alt i detaljer, men opstiller nogle overordnede spilleregler for vores samfund. Grundloven er landets vigtigste lov, og alle andre love skal overholde den.” Grundloven fastlægger blandt andet magtens tredeling mellem Folketinget, regeringen og domstolene samt borgernes rettigheder og pligter.
Hvordan fastsættes dansk lovgivning?
I dag fastsættes normaltiden i Danmark af lov nr. 83 af 29. marts 1893 om Tidens Bestemmelse. I den 130 år gamle lov fastsættes dansk normaltid ud fra ”Middelsoltiden for den 15de Længdegrad Øst for Greenwich”, som er en tidsskala baseret på jordens rotation.
Hvad er det vigtigste i grundloven?
Grundloven bestemmer, hvem der kan lovgive, hvordan det foregår, og hvilke grænser, der gælder for lovens rækkevidde. Nogle af de vigtigste bestemmelser i grundloven er om befolkningens frihedsrettigheder og om magtens tredeling i den lovgivende, udøvende og dømmende magt.
Hvad handler paragraf 77 om?
Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres.
Hvem opfandt grundloven?
Grundloven 1849
Den 5. juni 1849 underskrev Frederik 7. Danmarks første grundlov, hvilket markerede overgangen fra enevælde til konstitutionelt monarki og demokrati. Det var dog kun et mindretal, der fik stemmeret.
Hvad hedder de forskellige love?
- Primær og afledt lovgivning.
- Lovgivningsmæssige og ikke-lovgivningsmæssige retsakter.
- Typer af EU-retsakter.
Hvad betyder en lov?
Lov betegner et regelsæt, som er vedtaget af Folketinget, jf. Grundloven § 3; vedtagelsen er sket efter Grundlovens regler. Disse regler omfatter især Grundloven §§ 21 (om at fremsætte lovforslag) og 22 (om lovforslagets lovskraft og kundgørelse) samt 41 (om tre behandlinger i Folketinget).
Hvad siger Danske Lov 5 1 1?
1. CAPITEL. 5-1-1. Een hver er pligtig at efterkomme hvis hand med Mund, Haand og Segl, lovet og indgaaet haver.
Hvad er paragraf 83 og 85?
Hvis borgeren har behov for hjælp til at gå i bad, og det er nødvendigt, at hjælperen er tilstede for at hjælpe eller guide borgeren, er der tale om § 83 hjælp. Hvis borgeren derimod blot skal have struktureret sin dag, så vedkommende husker at gå i bad og selv kan klare det, vil det i stedet være § 85-støtte.
Hvad betyder paragraf 72?
Denne paragraf værner om privatlivets fred. Den sætter grænserne for, hvilke indgreb offentlige myndigheder kan tillade sig i folks privatliv. Først og fremmest er folks boliger beskyttet. Det samme er private lokaler og bygninger, hvor ikke alle og enhver har adgang.
Hvad betyder paragraf 73?
Ejendomsrettens ukrænkelighed er sikret ved Grundloven § 73. Beskyttelsen består i, at det offentlige kun under bestemte betingelser kan forlange, at en ejer afstår sin ejendom: Afståelse kan kun ske mod fuldstændig erstatning, afståelse kan kun ske, hvor almenvellet kræver det, og indgrebet skal have hjemmel i lov.