Stort bogstav i navne Brug stort begyndelsesbogstav i proprier (egennavne). Hvis et navn består af flere ord, skal der bruges stort bogstav i alle de betydningsfulde ord i navnet. ”Betydningsfulde ord” er adjektiver og substantiver. Stort bogstav i navne: Butikken hedder Brugsen.
Hvilke ord skal starte med stort?
Brug stort begyndelsesbogstav i det første ord og de mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord), fx Østre Landsret, Gorm den Gamle. Se dog også bogtitler, hvor reglerne er lidt anderledes.
Hvornår skal de skrives med stort?
Tiltalepronomenerne I og De skrives med stort begyndelsesbogstav. Det samme gælder bøjningsformerne af De: Dem og Deres. De øvrige tiltalepronomener og bøjningsformer af tiltalepronomener skrives med lille: du, dig, din, dit, dine, jer, jeres, eder, eders.
Hvad skal man skrive med stort?
(1) Hovedregel
Proprier skrives med stort begyndelsesbogstav. Denne regel gælder uanset om de pågældende proprier mere eller mindre tydeligt består af ord der også kan bruges som appellativer. I nogle tilfælde er det særlig vanskeligt at afgøre om et ord er brugt som proprium eller ej.
Hvad skal stå med stort i en overskrift?
Titler, stillingsbetegnelser og akademiske grader
De fleste titler og stillingsbetegnelser skrives med lille begyndelsesbogstav på dansk: ”Man bør altid skrive stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav”, forklarede professor Balthazar.
Capitalization Rules | Classroom Language Arts Video
Er mormor med stort?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon. Sammensætninger: Sammensætninger med proprier kan selv være proprier og skrives da med stort: Storkøbenhavn, Sydlolland.
Er søndag med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er december med stort?
Ugedagene, månederne og helligdagene skal heller ikke være med stort: Det skrives ikke: Onsdag, Torsdag, Februar, December, Påskedag, eller Langfredag.
Er hr og fru med stort?
Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Er jul med stort?
1. Lille begyndelsesbogstav, hvis hilsenen i virkeligheden er en fortsættelse af en sætning. Fx "Du og din familie ønskes en glædelig jul".
Er juni med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er sygdomme med stort?
Betegnelser for sygdomme skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. tyfus.
Er Danish med stort?
Store og små bogstaver
1. Navne og stednavne skrives med stort begyndelsesbogstav som på dansk. Derudover skrives nationaliteter og sprog også med stort: Mary was Australian but spoke Danish.
Er byer med stort?
Mit hæfte om egennavne og tiltale. Mit navn: Klasse: Olegoglektie.dk Page 2 Egennavne og tiltaleord Egennavne skrives altid med stort begyndelsesbogstav. Egennavne er alle navne som bliver brugt om personer, byer, firmaer, lande. Det kan fx være ord som København, Mathias, Youtube, Instagram og Danmark.
Er overlæge med stort?
Akademiske titler
Skrives med lille, fx cand.
Hvornår stoppede man med at skrive navneord med stort?
I dag er det 70 år siden de store begyndelsesbogstaver i navneordene blev afskaffet. Det skete med retskrivningsreformen i 1948. I foråret 1948 udsendte daværende undervisningsminister Hartvig Frisch sin "Bekendtgørelse om ændringer i retskrivningen" (Bek. 22.9.1948) — bedre kendt som retskrivningsreformen.
Er jeg fru eller frk?
Du kan selv vælge, hvilken af de to betegnelser, du vil bruge. Begge kan være korrekte. En frøken er en ugift kvinde, mens en frue er en kvinde, som er eller har været gift.
Hvad kalder man en mand der ikke er gift?
enkemand — Den Danske Ordbog.
Hvad er forskellen på MS og miss?
Ms: skriver man til en kvinde, som er gift/ugift. Miss: skriver man til en kvinde, som er ugift. Mrs: skriver man til en kvinde, som er gift.
Er august med stort?
Stavning af måned og forkortelse af måned på dansk
Måned skrives ikke med stort bogstav, med mindre det er det første ord, efter et punktum. I hovedreglen gælder det, at alle ord skrives med lille bogstav, med mindre det f. eks. er et egennavn.
Er Friday med stort?
I dansk skriver vi – i modsætning til i engelsk – navnene på ugens dage med lille begyndelsesbogstav, og vi skriver derfor black friday med små bogstaver. Den danske betegnelse sort fredag eller sorte fredag findes også, men er ikke nær så udbredt.
Er måneder med stort?
Ændringen kom først med i Retskrivningsordbogen flere år senere. Men måneder skal altså staves med lille begyndelsesbogstav. Ugedage skal også staves med småt.
Er helligdage med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn). Også trinitatis er med småt.
Er i dag med stort I?
I er et meget lille ord, men det kan godt stå alene. Derfor skal i dag, i morgen, i går, i alt, i øvrigt, i gang, i orden, i hvert fald osv. være i to ord – altid! Ifølge skal derimod i ét ord, medmindre det bliver brugt i betydningen: “Jeg var i følge med de nærmeste slægtninge”.
Er Vej navne med stort?
Vejnavne skrives med stort begyndelsesbogstav: Grønningen, Jernbanegade, Mølleengen, Rugmarken, Skovvej, Vestergade.