Regeringen Mette Frederiksen II har været Danmarks regering siden 15. december 2022. Den består af ministre fra Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, hvorfor den ofte benævnes SVM-regeringen. De har tilsammen 89 mandater bag sig i Folketinget.
Hvilke partier består den danske regering af?
41. 42. Samlingsregering: Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, og Det Radikale Venstre samt modstandsgrupperne: Ringen, de Frie Danske (i udlandet), Danmarks Kommunistiske Parti, Dansk Samling og Frit Danmark.
Hvor ligger de forskellige partier?
Det danske politiske spektrum
På den værdipolitiske akse var partiernes vælgere ifølge undersøgelsen placeret fra venstre mod højre i denne rækkefølge: Alternativet, Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti.
Hvem er liste D?
- A – Socialdemokratiet.
- B – Radikale Venstre.
- C – Det Konservative Folkeparti.
- D – Nye Borgerlige (2016-); Centrum-Demokraterne (1989-2005); Venstre (1943-1968)
- E – Klaus Riskær Pedersen (2019); Retsforbundet (1943-1987, 1990)
- F – Socialistisk Folkeparti (1960-); Bondepartiet (1943)
Hvem er på venstrefløjen?
Venstrefløjen er i almindelighed associeret med lighedsorienterede synspunkter (egalitarisme) og med folkelig eller statslig kontrol over de vigtigste politiske og økonomiske samfundsinstitutioner. Modstykket til venstrefløjen er højrefløjen.
Dit Demokrati | Regeringen
Hvem er højrefløj?
Udtrykket er blevet brugt siden den franske revolution. Betegnelsen dækker især synspunkter af konservativ politisk observans, og/eller som repræsenterer bevarelsen af det bestående. Udover højrefløjen findes der også en venstrefløj og en række midterpartier.
Hvilke partier går ind for socialisme?
- Arbejderpartiet Kommunisterne (APK)
- Danmarks Kommunistiske Parti (DKP)
- Enhedslisten - de rød-grønne (EL)
- Internationale Socialister (IS)
- Internationalt Forum (IF)
- Kommunistisk Parti (KP)
- Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD)
- Socialdemokratiet (S)
Hvad hedder de forskellige partier i Folketinget?
- Socialistisk Folkeparti (15)
- Danmarksdemokraterne (14)
- Liberal Alliance (14)
- Konservative (10)
- Enhedslisten (9)
- Dansk Folkeparti (7)
- Alternativet (5)
- Nye Borgerlige (3)
Hvad betyder Moderaterna?
Moderaterne er et dansk politisk midterparti, der officielt blev stiftet den 5. juni 2022 efter en årelang stiftelsesproces. Partiet er blevet til på foranledning af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Partiet har siden primo 2022 haft et fuldt dækkende regionalt organisatorisk netværk.
Hvem er å?
Alternativets partibogstav er Å. Ved Folketingsvalget 2015 opnåede Alternativet 4,8 % af stemmerne og blev derved det sjettestørste parti med 9 mandater i Folketinget. Alternativet deltog for første gang i Europa-Parlamentsvalg ved valget i maj 2019, men opnåede ikke stemmer nok til at få et medlem valgt.
Hvilke partier er nye?
I alt 14 partier var opstillet i Danmark, heraf de 3 nye partier Moderaterne, Danmarksdemokraterne og Frie Grønne. Ved valget bevarede rød blok et knebent flertal på 90 mandater inklusive tre nordatlantiske (2 i Grønland og 1 på Færøerne).
Hvilke partier er de største?
Socialdemokratiet blev største parti og gik en smule tilbage procentvist og i stemmetal, men vandt 1 mandat. Venstre gik frem med 9 mandater og blev dermed det største borgerlige parti igen (efter at være blevet skubbet ned på andenpladsen af DF i 2015), og Konservative blev fordoblet fra 6 til 12 mandater.
Hvad er de 4 ældste partier?
De fire gamle partier eller de gamle partier er et begreb i dansk politik, som omfatter Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre. Disse partier var stort set enerådende i adskillige årtier, og udgør stadig grundstammen i Danmarks politiske spektrum.
Hvad er forskellen mellem Folketinget og regering?
Folketinget består af 179 medlemmer, som er valgt af den danske befolkning. Regeringen er den udøvende magt. Det betyder, at regeringen skal føre de love og beslutninger, som Folketinget vedtager, ud i livet og sørge for, at de bliver overholdt.
Hvem er statsminister i Danmark 2023?
Danmarks nuværende statsminister er Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet.
Hvad betyder blokpolitik?
Blokpolitik betegner en politik, som partier med beslægtede partiprogrammer fører i fællesskab, vendt mod de øvrige partier og ofte med et flertal i parlamentet bag sig. Begrebet er kendt på dansk i hvert fald siden 1909. Blokpolitikken indebærer, at partierne i parlamentet er opdelt i forskellige blokke eller grupper.
Hvem er medlem af Danmarks Demokraterne?
Danmarksdemokraterne, officielt Danmarksdemokraterne − Inger Støjberg, er et politisk parti stiftet i 2022 af Inger Støjberg, der også er partiformand. Ifølge Støjberg er det et borgerligt parti med en stram udlændingepolitik, men ved stiftelsen var der ikke et egentligt partiprogram.
Hvad er modsat moderat?
Moderat, (af lat. moderatus, af moderari), inden for politologi modsat radikal.
Hvad er de borgerlige partier?
I dansk politik bruges betegnelsen borgerlige partier i almindelighed om de partier, der ikke har udspring i en socialistisk ideologi - dvs. alle partier bortset fra Socialdemokraterne og partierne til venstre herfor på en fordelingspolitisk skala.
Hvilket valg skal afholdes i 2025?
Kommunal- og regionalvalget 2025 er planlagt til at blive afholdt tirsdag den 18. november 2025, hvilket er den tredje tirsdag i november i valgåret. Der skal vælges nye kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer i alle Danmarks kommuner og regioner.
Hvad er socialisme og liberalisme?
Klassisk liberale tror på, at negativt definerede frihedsrettigheder er med til at garantere, at et lands befolkning kan opnå størst mulig frihed og lykke. Socialliberale mener derimod, at det er statens rolle at sikre borgerne nogle positivt definerede friheder.
Hvad er det ældste parti?
De første egentlige partier i Danmark var Det forenede Venstre (stiftet 1870 af venstreorienterede grupperinger med rødder i Bondevennernes Selskab), Højre (stiftet 1881 af Nationale Godsejere, De Nationalliberale og Mellempartiet) og Socialdemokratiet (stiftet i i 1878 som Socialdemokratisk Forbund).
Hvor mange danskere er medlem af et politisk parti?
Ca. 180.000 danskere er medlem af et politisk parti. Det er medlemmerne af partierne, der bestemmer, hvem der bliver opstillet til Folketing, regionsråd og kommunalbestyrelser. Valgsystemets regler for opstilling går tilbage til den tid, hvor en stor del af befolkningen var organiseret i et parti.