- Det direkte demokrati, hvor beslutningerne blev taget direkte af folket. ...
- Det repræsentative demokrati, hvor borgerne vælger et mindre antal folk (politikere) til at repræsentere sig, og disse repræsentanter tager så beslutningerne på borgernes vegne.
Hvilke demokratier har vi i Danmark?
I Danmark har vi repræsentativt demokrati. Det vil sige, at det ikke er borgerne selv, men derimod repræsentanter valgt af borgerne, der træffer de politiske beslutninger. Folketinget er sammensat af 179 folketingsmedlemmer, der stemmer love igennem på vælgernes vegne.
Hvad er forskellen på direkte og indirekte demokrati?
Indirekte demokrati er det modsatte af direkte demokrati, hvor alle deltager i beslutningers tilblivelse, enten ved fremmøde og afstemning i et plenum eller ved folkeafstemning. I det indirekte demokrati udpeger vælgerne nogle repræsentanter, som så træffer beslutningerne.
Hvad vil det sige at der er direkte demokrati?
Direkte demokrati er, hvor hele befolkningen kommer til orde, således at alle har indflydelse på den endelige afgørelse.
Hvilket styreform har vi i Danmark?
Den danske regeringsform er indskrænket-monarkisk. Indskrænket-monarkisk betyder, at kongen har regeringsmagten, men at magten er indskrænket af reglerne i grundloven. Begrænsningen af kongemagten er i dag meget vidtgående. Regenten har ikke nogen selvstændig magt – kongen eller dronningens magt er kun formel.
Demokrati forklaret - 12 typer - direkte, repræsentativt, parlamentarisk, præsidentielt, socialt, liberalt
Hvad hedder de tre styreformer?
- den lovgivende magt (Folketinget og regeringen i forening)
- den udøvende magt (regeringen)
- den dømmende magt (domstolene).
Hvor mange forskellige styreformer er der?
Der findes en lang række forskellige styreformer verden over, men grundlæggende kan man skelne mellem tre styreformer. I et demokrati (af græsk: folke-styre) er det centrale, at folket vælger nogle repræsentanter til at tage beslutninger på deres vegne, og at folket kan udskifte repræsentanterne.
Hvad ligger der i begrebet indirekte demokrati?
Indirekte demokrati er det modsatte af direkte demokrati, hvor alle deltager i beslutningers tilblivelse, enten ved fremmøde og afstemning i et plenum eller ved folkeafstemning. I det indirekte demokrati udpeger vælgerne nogle repræsentanter, som så træffer beslutningerne.
Hvad kendetegner det deliberative demokrati?
Deliberativt demokrati
Idéen er, at man taler sig frem til fornuftige beslutninger ved at diskutere og lytte åbent til andres argumenter. I det idéelle deliberative demokrati fortsætter samtalen, indtil alle er enige.
Hvad er elite demokrati?
Politisk elite
Et samfunds politiske elite kan siges at bestå af de individer, der besidder størst politisk indflydelse; betegnelsen den herskende klasse har været benyttet. Teorier om politiske eliters opkomst, adfærd og betydning blev først fremført af politologerne V. Pareto og G.
Hvad er fordelen ved repræsentativt demokrati?
Indirekte demokrati
Det kaldes for repræsentativt demokrati, fordi politikerne i parlamentet repræsenterer de mennesker, der har stemt på dem. Fordelene ved repræsentativt demokrati er bl. a. at almindelige mennesker ikke behøver at sætte sig ind i komplicerede lovmæssige detaljer.
Hvad er de fem kriterier for repræsentativt demokrati?
3. Robert Dahl opstiller fem kriterier, der skal være til stede, før man kan tale om et egentligt repræsentativt demokrati (medbestemmelse, lighed i valg, opnåelse af begrundet indsigt, kontrol med dagsordenen og ingen udelukkelse af voksne).
Hvordan blev demokratiet indført i Danmark?
Danmarks første skridt mod demokrati var i 1834, hvor de rådgivende stænderforsamlinger blev indført. Det var et sted, hvor repræsentanter for de forskellige grupper i samfundet kunne diskutere politik. De var uden direkte indflydelse, og kongen var stadig enevældig.
Hvad hedder vores styreform?
I Danmark har man konstitutionelt monarki.
Hvad er de 7 f?
Ved indførelsen af Grundloven i 1849 blev en række befolkningsgrupper udelukket fra politisk deltagelse. Disse grupper er blevet kaldt "de syv F'er": fruentimmere, folkehold, fattige, fallenter, fjolser, forbrydere og fremmede. I denne film fortæller historiker, ph.
Er Danmark et konstitutionelt demokrati?
Styreformen i Danmark er parlamentarisk demokrati med et kongeligt statsoverhoved. Det er et såkaldt "indskrænket kongedømme" eller "konstitutionelt demokrati".
Hvad betyder deliberativt?
Deliberation betyder rådslagning, eller grundig overvejelse.
Hvad er demokrati dansk?
Demokrati betyder folkestyre. Ordet stammer fra græsk (demos = folk, kratein = at styre/herske). I et demokrati vælger folket nogle personer til parlamentet – i Danmark til Folketinget – som vedtager landets love.
Hvornår opfandt man demokrati?
Hvornår opstod demokratiet? Man mener, at det første demokrati opstod omkring år 507 f.v.t. i Athen.
Hvordan bliver man som borger i Danmark en aktiv del af demokratiet?
Der er mange måder at være en aktiv deltager på. Det kan dreje sig om at følge politiske diskussioner og debatter, afstemninger ved valg eller være medlem af organisationer og politiske partier. Politisk aktive borgere kan også deltage i politiske debatter og markeringer eller deltage i at organisere dem.
Hvad er repræsentativt indirekte demokrati?
Kaldes også indirekte demokrati og indebærer, at folket ikke selv beslutter som i et direkte demokrati, men i stedet vælger repræsentanter til at beslutte for sig, f. eks. Folketinget eller et byråd.
Hvad er de centrale aspekter i det deliberative demokrati?
I det deliberative demokrati er dialogen central og man mener, at demokratiske beslutninger bør træffes gennem en åben dialog som alle borgere har adgang til. Man ønsker derfor at fremme debat mellem borgerne. Navnet kommer af ordet deliberation, der betyder overvejelse.
Hvilke tre politiske styreformer kan man skelne imellem?
Direkte demokrati og repræsentativt demokrati handler om, hvordan man bør indrette det demokratiske samfund, mens deltagelsesdemokrati og konkurrencedemokrati er metoder til at vedtage beslutninger i det demokratiske samfund.
Hvad betyder en styreform?
Hvad er en styreform? En styreform kan forstås som grundlæggende værdier og principper for det politiske liv i et samfund. Det er en række normer og spilleregler om, hvordan politiske beslutninger træffes, og hvem der må træffe beslutninger. Man skelner typisk imellem demokratiske og autoritære styreformer.