Bogstaverne beskriver hvad de forskellige RCD'ere kan detektere: Type AC RCD, kan kun detektere AC fejlstrømme (HFI-afbryder) Type A RCD, kan detektere AC og pulserende DC fejlstrømme (HPFI afbryder) Type B RCD, kan detektere AC, pulserende DC og DC fejlstrømme.
Hvilke typer RCD er der?
Hvad er forskellen mellem RCD type A og type B? RCD'er (Residual Current Devices eller fejlstrømsafbrydere) af type A kan kun detektere a.c. og pulserende d.c. samt d.c.-reststrømme op til 6 mA. Hvis RCD'en skal kunne detektere d.c.-reststrømme over 6 mA, skal man anvende en type B-afbryder.
Hvad er RCD type B?
Type B fejlstrømsafbrydere giver all-round sikkerhed
Under disse omstændigheder er der en stor sandsynlighed for at der kan opstå fejlstrøm, som muligvis ikke passerer gennem nul, hvilket kan forårsage en overspænding på en RCD.
Hvor mange RCD?
Valg af RCD
I langt de fleste tilfælde vil en RCD 30 mA yde fejlbeskyttelse og supplerende beskyttelse. Det betyder i praksis, at installationen skal være fordelt på mindst 2 RCD'er.
Er RCD og HPFI det samme?
Det vil sige den afbryder, der sidder i din elinstallation i hjemmet, og som har til formål at beskytte dig mod livsfarlige stød og brande, der opstår på grund af en elfejl. Betegnelsen RCD er mest brugt i England, hvor vi i Danmark typisk bruger forkortelserne HFI og HPFI for fejlstrømsafbrydere.
Typer af RCD
Hvad er RCD type F?
Type F RCD (en type vi normalt ikke bruger i Danmark) er bygget til 1-fasede belastninger og maksimalt 10mA DC (EN62423 – 5.1). Listeprisen er under halvdelen af en type B, og den vil være det umiddelbare valg til 1-fasede varmepumper. Vanpee kan tilbyde Type F fejlstrømsafbrydere som både 2-pol og 4-pol.
Hvad er forskellen på HPFI og PFI?
HFI: Højfølsom fejlstrømsafbryder for vekselstrøm, mærkeudløsestrøm højst 30mA. PFI: Fejlstømsafbryder for vekselstrøm og pulserende jævnstrøm, mærkeudløsestrøm større end 30mA. HPFI: Højfølsom fejlstrømsafbryder for vekselstrøm og pulserende jævnstrøm, mærkeudløsestrøm højst 30mA.
Hvorfor 2 RCD?
Der skal i alle nye installationer monte- res 2 stk. RCD (HPFI) for at sikre, at der sker en fordeling på flere strømkredse i tilfælde af en fejl. Det vil sige, at der vil være strøm i dele af huset, selvom den ene RCD falder ud på en fejl.
Hvilken type RCD må ikke anvendes til Fejlbeskyttelse i boliger?
§§ 53-58 gælder for elektriske installationer i den enkelte bolig, og for elektriske installationer uden for selve boligen, når disse forsynes fra boligen. § 53. RCD af type AC må ikke anvendes som fejlbeskyttelse i boliger.
Hvornår skal der være 2 RCD?
Når der installeres en ny gruppe, skal gruppen være fejlbeskyttet af en RCD med en mærkeudløsestrøm på højst 30 mA. Dette gælder, når installationen udvides med flere end 2 tilslutningssteder og der fremføres et nyt kabel til gruppetavlen. Dermed vil der være 2 RCD'er i installationen.
Hvilken type RCD til solceller?
Hvilken type RCD (fejlstrømsafbryder) skal jeg vælge til beskyttelse af solcelleinverteren? I standarden HD 60364-7-712, punkt 712.530.3.101 fremgår det, at hvis der anvendes en RCD til beskyttelse, skal der anvendes en RCD type B i henhold til EN 62423 eller EN 60947-2.
Hvad står HFI for?
Et fejlstrømsrelæ, benævnes også HPFI eller HFI. Disse forkortelser står for: (H) Højfølsom - (P)Pulserende - (F) Fejl - (I) symbol for strøm. Den grundlæggende opgave for relæet er at beskytte dyr og mennesker mod elektrisk stød, altså at de bliver udsat for en fejlstrøm.
Hvad er type A relæ?
Type A: Også kaldet PFI eller HPFI afbryder på dansk. Kan ligesom type A detektere AC fejlstrømme, men derudover også pulserende DC fejlstrømme, som typisk opstår ved 1-faset belastninger med elektroniske komponenter som fx lysdæmpere, PC strømforsyninger og moderne hvidevarer.
Hvad står RCD for?
Hvad er en fejlstrømsafbryder (RCD)?
En Residual Current Device (RCD), kendt i Danmark som en fejlstrømsafbryder, er en enhed, der automatisk afbryder en elektrisk kredsløb, når den opdager, at strømmen ikke balancerer mellem den faseførte ledning (strømførende) og neutralledningen (strømreturførende).
Hvilken HPFI til varmepumpe?
Der benyttes to typer HPFI relæ til varmepumpeinstallationer. Hvilken type der skal anvendes, afhænger af varmepumpetypen. For varmepumper, hvor kompressor kører on/off drift, kan anvendes HPFI relæ type A, 30 mA.
HVAD ER SELV og PELV?
SELV står for 'Separated Extra Low Voltage', hvilket betyder, at lavvoltdelen er adskilt fra forsyningsspænding. PELV står for 'Protective Extra Low Voltage', og er hvor en af lederne (ofte minus) er forbindet til de metaliske dele, og derved beskyttelseslederen.
Hvor mange RCD skal der være i en bolig?
KRAV OM MINDST TO RCD'ER
Før den 1. juli 2017 var der krav om, at installationen skulle være fordelt på én RCD. Nu er kravet mindst to RCD'er, når RCD´en både fungerer som fejlbeskyttelse og supplerende beskyttelse på samme tid.
Er det lovpligtigt med HPFI-relæ?
I 2008 blev det et krav, at der i alle boliger, også installationer lavet før 1975, er installeret et HFI- eller HPFI-relæ.
Hvorfor 1666 ohm?
HVIS MAN SKAL OPSUMMERE: HPFI-relæet skal have en udkoblingsstrøm på maks 30mA og skal koble ud inden 300mS. Dette sammen med en maksimal overgangsmodstand til jord på 1666,67 Ohm vil sikre mod en berøringsspænding i tilfælde af fejl som ikke overstiger 50Volt.
Hvor ofte skal man teste RCD?
Fejlstrømsafbryderen – som også går under navnet RCD eller HPFI – er nødbremsen i hjemmet. Den sørger for at afbryde strømmen, hvis der opstår en fejl i elinstallationen eller et elapparat. Test den to gange om året, så du er sikker på, at den virker, når det gælder.
Kan et HFI-relæ blive slidt?
Lige som med alt andet bliver fejlstrømafbrydere (HPFI, HFI og RDC relæet) slidt med tiden. Din fejlstrømafbrydere kan også risikere at gro fast, hvis ikke det bliver motioneret regelmæssigt. By del elektriker København, Amager og Charlottenlund anbefaler, at man motionerer/trykker på testknappen 2 gange om året.
Hvad er pulserende DC?
Jævnstrøm (engelsk: Direct Current, DC) er elektrisk strøm, der altid løber i samme retning. Modsat vekselstrøm, hvor strømmens retning hyppigt vendes. Varierer strømmen meget, men uden at vende retning, kan man tale om pulserende jævnstrøm.
Hvorfor slår mit HFI relæet fra?
Derfor slår dit HPFI relæ fra
Hvis dit HPFI relæ opdager fejl i strømmen, slår den al strøm fra med det samme. Det kan for eksempel være, hvis din vaskemaskine eller andre hvidevarer ikke virker. Det samme sker, hvis der sker et lynnedslag i nærheden af dit hus på telefon- og elnettet.
Hvad gør et HFI relæ?
HPFI-relæet og HFI relæet virker ved, at det slår alt strøm fra, hvis det opdager fejl i strømmen. når noget, der er strømførende, får kontakt til en jordforbindelse. Det kan ske, når der er en fejl på en køkkenmaskine eller andre hvidevarer, hvor metallet (chassiset) er forbundet til en jordledning.
Hvad er en HFI afbryder?
Et HPFI-relæ (også kaldet en HPFI-afbryder eller en fejlstrømsafbryder) er en del af din elinstallation. Relæets formål er at beskytte mod livsfarlige stød og brande, der opstår på grund af en elfejl. HPFI-relæet virker ved, at det slår al strøm fra med det samme, hvis det opdager fejl i strømmen.