Danske unge har i mange år haft en kedelig europarekord i fuldskab. Og det har de stadig. Ny rapport med data fra 227.000 europæiske skoleelever i alderen 11, 13 og 15 år viser, at det stadig er danske 15-årige, der hyppigst drikker alkohol, og som oftest har prøvet at være fuld.
Hvilke unge drikker mest i Danmark?
Ifølge en af Statens Institut for Folkesundhed seneste rapporter på området, Skolebørnsundersøgelsen 2022, er danske skoleelever i 7. og 9. klasse begyndt at drikke oftere og mere alkohol - og de begynder samtidig også at drikke i en tidligere alder.
Hvem drikker mest alkohol drenge eller piger?
Alkoholindtaget er omkring dobbelt så højt blandt de 16-17-årige, hvor drenge i gennemsnit drikker 12,4 genstande og piger i gennemsnit drikker 11,2 genstande. Blandt de 18-24-årige drikker mænd i gennemsnit 12,4 gen- stande og kvinder 8,1 genstande om ugen.
Hvad drikker de unge mest af?
Trods aldersgrænsen for salg af spiritus drikker de danske unge især spiritus og øl. Hele 32% af de unges alkoholforbrug kommer fra spiritus, mens 24% kommer fra øl.
Hvem drikker mest i Danmark?
Danske unge er dem, der drikker allermest i hele Europa. Det viser undersøgelser gang på gang. De unge drikker tidligere og er oftere fulde end andre europæiske unge. Blandt de voksne karakteriserer 96 procent sig som nydere af alkohol – det gør os til et af de folkefærd, hvor alkoholforbrug er mest udbredt.
UP | Hvor meget drikker de svenske unge?
Hvilke aldersgrupper drikker mest alkohol?
Blandt de yngre aldersgrupper (18-49-årige) er der en større andel af respondenter, der højst drikker alkohol ca. én gang om måneden varierende mellem 44-45 % i forhold til de 50-59- årige (37 %) og de 60-74-årige (27 %).
Hvilken målgruppe drikker mest?
Bortset fra de unge (16-24 år), er det de 55-74-årige, der har den højeste andel, som drikker over højrisikogrænsen. Det gælder både for mænd og for kvinder 7.
Hvorfor drikker de danske unge så meget?
Unge drikker for virkningens skyld – for at blive berusede. Men der er også mange, der tror, at de er nødt til at drikke for at blive accepteret i sociale sammenhænge. Nogle drikker også for at overvinde generthed.
Hvem drikker mest i Europa?
Danske 15-årige er dem i Europa, der både drikker alkohol hyppigst, og som oftest har prøvet at være fuld.
Hvordan er de unges alkoholkultur?
Alkoholkulturen blandt danske unge er præget af, at alkohol oftest drikkes til sociale sammenkomster, hvilket gør det svært at vælge alkohol fra. Når unge drikker, er det typisk i grupper, hvor alkoholen får en central betydning for de unges opbygning af relationer og sociale fællesskaber.
Hvorfor starter unge med at drikke alkohol?
Ifølge de unge selv drikker de, fordi det bevirker, at de har det sjovt, og at det gør dem mere selskabelige, hvilket hænger godt sammen med at unge, der har lav selvtillid og er dårlige til at tage beslutninger, har en tendens til at starte tidligt.
Hvorfor drikker danske unge mere end andre?
Rapporten viser også, at knap hver tredje af de unge drikker mere alkohol, end de har lyst til, fordi de føler, at det forventes af dem. Og 81 pct. af de 15-25-årige mener, at vi skal have en alkoholkultur, hvor alle accepterer et 'nej tak' til at drikke.
Hvem drikker mest unge eller ældre?
Ny undersøgelse viser, at ældre drikker oftere end unge og midaldrende. Sundhedsstyrelsen vil have afdækket, hvorfor seniorerne er så flittige med flaskerne. Der er hyppigt gang i en øl, en flaske rødvin eller en sjus blandt danskere, der har rundet de 60 år.
Hvor mange 9 klasser drikker alkohol?
Næsten hvert fjerde barn i 9. klasse drikker nu alkohol hver uge. Det er senest vist i Skolebørnsundersøgelsen, som er offentliggjort den 16. August 2023.
Hvilken by drikker mest alkohol i Danmark?
Næsten hver tredje dansker drikker alkohol hver dag, viser ny analyse. Men det er lige nord for København, der drikkes mest.
Hvem drikker mest Danmark eller Tyskland?
- Der er en hel masse lande, der drikker mere, end vi gør i Danmark. Det er lande som Østrig, Belgien, Luxemborg, Frankrig, Portugal og Tyskland. De drikker en hel del mere end os. Danskere ligger på omkring 9,4 liter om året.
Hvilken verdensdel drikker mest alkohol?
Der er forskel på, hvor meget alkohol, man drikker i forskellige lande. Der bliver drukket mest alkohol pr. indbygger i Europa sammenlignet med de andre verdensdele.
Hvilket land i Norden drikker mest?
Tallene er hentet fra en OECD-rapport, der sammenligner de forskellige landes årlige alkoholindtag målt i liter for personer over 15 år. Men selvom Denmark nu er nede på 9,1 liter, så er vi stadig det nordiske land, der indtager mest alkohol. Forbruget er 6 liter i Norge, 7,1 liter i Sverige og 8,4 liter i Finland.
Er alkohol farligt for unge?
Sundhedsstyrelsen har særligt fokus på unges alkoholvaner, da alkohol er mere skadeligt for unge end for voksne. Særligt unge er i risiko for skadevirkninger af alkohol. Det skyldes blandt andet, at alkohol kan skade unges hjerner, som er under udvikling helt frem til 25-års-alderen.
Hvorfor drikker unge mindre?
I alle de nordiske lande drikker mindreårige mindre end før. Forældrenes øgede kontrol af deres unge og deres mere restriktive holdning til både deres egen og de unges alkoholforbrug kan være underliggende årsager. Vanskeligheder med at få fat i alkohol kan være endnu en forklaring.
Hvilken by drikker mest?
marts. Nord for København drikker man 21 procent mere alkohol end den gennemsnitlige dansker, langs den jyske vestkyst og i Nordjylland drikker man mindre men sætter pris på snaps, mens københavnerne elsker bobler. Det viser nye tal fra Coops Mad-O-meter.
Hvornår drikker danskerne mest?
Tal fra Sundhedsstyrelsen og dagligvarehandlen viser, at danskerne drikker mere i sommermånederne end resten af året.
Hvor meget drikker danskerne i gennemsnit?
I 2022 købte hver dansker over 18 år i gennemsnit 9,7 liter ren alkohol. Det er et fald i forhold til 2021, hvor forbruget var på 10,4 liter, men samme niveau som i 2020, hvor der også blev købt 9,7 liter i gennemsnit. Det svarer til, at hver dansker over 18 år i gennemsnit køber 12,4 genstande om ugen.
Hvilket køn drikker mest øl?
Mænd og 55+ drikker mest øl
Mens cirka én ud af 20 mænd (4,8%) får øl til frokost, gælder det samme for markant færre kvinder (2,1%). Der er også stor forskel på, hvor meget øl de forskellige aldersgrupper drikker. Blandt de 55-74-årige drikker 7% øl til frokosten på en gennemsnitlig dag.