Dild har et højt indhold af A-vitaminet beta-caroten, B-vitaminet folat, E-vitamin og mineralerne kalium og calcium.
Hvor sundt er dild?
Dild har et højt indhold af A og B-vitamin og mineralerne kalium og calcium. Du kan bruge dild som et grønt drys og i fisk- og skaldysretter, til nye kartofler, æggeretter og salater.
Hvad skal man spise for at få C-vitamin?
- Bær.
- Peberfrugt.
- Tomater.
- Bønner.
- Broccoli.
- Mango.
- Kiwi.
- Hyben.
Hvad sker der hvis man mangler vitamin C?
Symptomer på C vitamin mangel er typisk træthed, udmattelse, blødninger i huden og dårlig sårheling. Da symptomer kan forekomme af mange andre årsager, kan det være svært at vurdere om mangel på C vitamin er tilfældet.
Kan man spise dild stilken?
Du kan sagtens plukke bladene fra stilken, imens du laver mad, men skær bladene lige inden servering. De spæde stilke kan også sagtens bruges.
5 ting om dild og dens unikke anvendelser
Hvordan opbevarer man bedst dild?
Dild i potte skal du opbevare på køkkenbordet. Stil ikke dilden i direkte sollys. Dild, der er skåret af planten, skal du opbevare i en frysepose i køleskabets grøntsagsskuffe. Du kan også komme dild i fryseren.
Er dild en krydderurt?
Gode retter med dild. Dild er en alsidig krydderurt, som kan bruges i mange forskellige retter. Dens friske smag og aroma giver en ekstra dimension til både salater, supper, saucer, fiske- og kødretter.
Hvad smager dild af?
Dild har en friskhed og kant – er på en gang en bullerbasse og grå eminence – aromaerne er en blanding af selleri, kommen, lidt anis og smag af bitterhed og en anelse citrus.
Hvor er dild fra?
Dild er en urt, som oprindeligt stammer fra det sydlige Asien. Dild er en del af skærmplante-familien, der også tæller blandt andet fennikel og persille. Der skelnes mellem bladdild og skærmdild og både urtens blade, blomster og frø kan bruges i madlavning.
Er Skærmdild og krondild det samme?
Krondild eller skærmdild kan blandt andet anvendes til syltning af agurker og asier, en dildolie og de er i sig selv også smukke som dekoration på mange retter.
Kan tørret dild blive for gammelt?
Krydderierne taber kun i smag og kvalitet, de bliver ikke sundhedsfarlige. Du behøver dog ikke at smide dine gamle, tørrede krydderier ud, selv om de har overskredet datoen for ”mindst holdbar til”. Krydderierne bliver ikke sundhedsfarlige af at være gamle, men taber kun i smag og kvalitet.
Hvordan fryser jeg dild?
Dildplanten er lidt sart og kræver sol, men skal helst ikke stå i direkte sollys. Du kan sagtens fryse dild – pluk bladene af stænglen først. Den mister ikke smag ved nedfrysning og kan bruges i madlavning direkte fra fryseren.
Hvor lang tid kan dild holde sig?
Lad plastikken blive rundt om potten, da den holder potten fugtig. En buket dild skal i et glas med vand som persillen. Husk at skifte vand dagligt, så holder den ca. fem dage.
Hvorfor visner dild?
Dild, purløg og persille, som er tre af de mest almindelige urter i Danmark, bliver hurtigt slappe og visne, når de står i solen i vindueskarmen. Disse urter trives faktisk bedst i køleskabet, ifølge gartneren. - Purløg, dild og persille kan holde meget længe i de varmeste zoner i køleskabet.
Kan man plante dild i krukker?
Dild kan dyrkes i rækker, klynger, potter osv. Også forkultiveres, men det gør jeg kun i det tidlige forår for at få tidlig dild. Dild kan ikke lide omplantning, så de skal forkultiveres i potter eller rootrainer.
Kan man plante dild ud i haven?
Når de er ca. 10 cm høje kan de plantes ud i haven. Dild har en tendens til hurtigt at gå i stok når det bliver varmt, og det kan derfor være en fordel at plante af flere omgange i løbet af en sæson. Alle vores frø er økologiske - og mange af frøene er også biodynamiske.
Hvordan holder frisk dild sig bedst?
Dild i potte holder sig bedst køligt i køkkenvinduet. Læg frisk, afskåret dild i køleskabet. Husk, planten er sart, den skal kun have et par dråber vand, så den holder sig fugtig i køleskabet, den skal ikke skylles, så afkorter du holdbarheden.
Kan man dyrke dild i vindueskarmen?
Du kan så alle former for krydderurter i vindueskarmen. De nemmeste for dig at have med at gøre er dog: Karse. Dild.
Kan man klippe dild ned?
Purløg, hvidløgspurløg, kørvel, løvstikke og dild kan klippes direkte ned i en lille beholder og fryses ned. Koriander nedfryses friske i pose og klippes over maden ved brug. Kruspersillen skylles, afdryppes og kan både fryses hel eller klippes før frost.
Kan man spise for gamle havregryn?
Mel og havregryn
Det samme gælder havregryn. For både fuldkornsmel og havegryn gælder det dog, at smagen kan blive harsk med tiden, da skallen på kim-delene indeholder en smule olie.
Hvad kan man bruge dildfrø til?
Tørrede dildfrø har en frisk og aromatisk duft, og smagen er pikant krydret. Dildfrø anvendes som krydderi i lage ved syltning af rødbeder, drueagurker, asier og græskar. Desuden kan de anvendes i dildeddike og snapse. Dildfrøene kan også knuses og bruges som krydderi i saucer og supper.
Kan man spise for gammel yoghurt?
Langt de fleste forbrugere fandt yoghurt, som var 9, 14 og 21 dage ældre end holdbarhedsdatoen, acceptabel i udseende, duft og smag.
Kan man dyrke dild indendørs?
Såning af dild
Først og fremmest skal du plante frøet i fugtig, veldrænet og næringsrig jord. Dild er nemlig en krydderurt, der kræver en god mængde fugt for at kunne vokse optimalt. Dernæst skal du overveje, om du vil plante din dild indendørs eller udendørs. Begge kommer med hver sine fordele.
Kan man så dild?
Man kan så dild flere gange i løbet af sommeren, for det tager kun cirka 5 uger fra såning, til dilden er klar til brug, og derefter går den ret hurtig i blomst. Den første dild i foråret og den sidste dild i efteråret er som regel mest velsmagende og samtidig de såninger, som giver det største udbytte.