Gløgg er en alkoholdig juledrik brygget på vin eller brændevin, afbrændt i sukker og tilsat rosiner, mandler og krydderier. Oprindeligt fandtes der kun to typer af gløgg, men i dag laver vi gløgg på mange forskellige måder – både med rødvin, hvidvin, rose og såmænd helt uden alkohol.
Er der alkohol i gløgg?
Gløgg består i sin enkelthed af en varm væske tilsat krydderier, sukker og evt. alkohol. Gløgg kan altså laves på et utal af forskellige måder med og uden alkohol, på rødvin, hvidvin, saft, cider, juice og med forskellige krydderier og andre smagsgivere.
Hvornår fordamper alkohol i gløgg?
Når du opvarmer gløggen, skal du sørge for ikke at varme den for meget eller endda lade det simre, da de delikate frugtaromaer i så fald vil gå tabt og bitre smagsnuancer vil udvikle sig. Desuden fordamper alkoholen når temperaturen når 78 ° C.
Hvorfor drikker vi gløgg?
Gløgg blev serveret på tyske slotte
Det fortælles, at man på de tyske slotte langs Rhinen fandt på at opvarme rødvin, tilsætte forskellige krydderier og drikke den som glühwein for at holde varmen i de klamme vintermåneder. Efterhånden blev det til en juletradition, der bredte sig til store dele af Nordeuropa.
Hvorfor hedder det gløgg?
Glögg betyder en "glödgad" - dvs. "afbrændt" drik, og har sit udspring i de forskellige former for toddyer, grogg o. lign. som var populære i 1800-årenes borgerlige miljøer.
How To Make Mulled Wine
Er gløgg sundt?
Julen er indbegrebet at gløgg, men den krydrede varme drik er på grund af dens høje indhold af sukker, alkohol, rosiner og mandler en heftig cocktail, der ikke kun beruser, men også bugner af fedende kalorier. Spiser du tre æbleskiver til, ender du med at have indtaget omkring 500 kcal.
Hvilket land opfandt gløgg?
Ifølge historienet.dk er gløgg opfundet i Tyskland. De tidligste referencer til gløgg stammer fra 1400-tallet. Det var i de tyske slotte langs Rhinen, at man opvarmede rødvin, tilsatte forskellige krydderier og drak den som glühwein for at holde varmen i vintermånederne.
Er gløgg dansk?
Ordet gløgg kommer fra svensk glögg, oprindelig glödgad (brännvin) 'glødet brændevin', af glödga 'få til at gløde' (om fremstillingsmåden). Gløgg er oprindelig en stimulerende skandinavisk vinterdrik, ligesom glühwein er i Europas alpeområder. I Danmark er gløgg blevet en traditionel juledrik.
Er gløgg en tysk tradition?
Gløggen kom for alvor ind i den danske jul fra Sverige i 1900-tallet sammen med mange andre svenske juletraditioner indenfor blandt andet julepynt og -fejring. Ordet gløgg er også en forkortelse af det svenske glödgat vin, som er en direkte oversættelse af det tyske Glühwein.
Hvilken vin er god til gløgg?
Vinen til gløgg
Undgå fadlagrede vine og vine med meget garvesyre. Gode vine til gløgg kunne være en generisk Cotes du Rhone med højt indhold af Grenache eller en syditaliensk Primitivo vin, eller måske en Chilensk Merlot eller Carmenere.
Hvem lærte danskere at drikke gløgg?
Man kunne nemt tro, at traditionen med at drikke gløgg til jul er oldgammel. Men det er faktisk en ny tradition, vi har fået fra vores svenske naboer.
Hvem har danskerne lært at drikke gløgg af?
Hvem har lært danskerne at drikke gløgg? Da gløgg stammer fra Tyskland, er det sandsynligt, at vi har importeret traditionen derfra.
Hvem har vi lært at drikke gløgg af?
Historien om gløgg
Faktisk skal vi helt tilbage til det 4. århundrede, hvor der findes beretninger om, at Romerne drak en drik, der muligvis kan være den første forløber til gløgg. Denne udgave bestod af massevis af honning, let vin, pinjekerner, peber og andre krydderier og… glødende kul!
Kan gløgg blive for gammel?
Har du en åbnet flaske tilovers fra sidste år, behøver du ikke at smide den ud. Stærkvinsgløgg kan nemlig klare flere års lagring på grund af dets høje sukker- og alkoholindhold. Med normal vingløgg kan det være værre, men det er ikke farligt. Duft og prøvesmag det inden!
Hvor mange procent er gløgg?
En kemisk duft, meget let med bagte krydderier i smagen. Ikke voldsom sød men meget vandig. Burde ikke kunne kaldes gløgg. Alkoholprocent: 5,5.
Hvor mange kalorier er der i et glas gløgg?
3 timer for at forbrænde denne jule-kaloriebombe. Et glas gløgg: 180 kalorier pr. glas: Du skal gå ca. 1 time og 30 minutter for at forbrænde denne jule-kaloriebombe.
Er glühwein og gløgg det samme?
Glühwein er den tyske udgave af gløgg. Den varmer dejligt, er mindre sød og mere krydret end vores egen gløgg. Her er opskriften. Glühwein kan købes på alle tyske og østrigske julemarkeder.
Hvad drikker man til jul i Tyskland?
Glühwein - ægte tysk julestemning på glas
Hvad siger tysk jul mere end et glas varm glühwein? Og selv om I i år ikke kan nyde den traditionelle tyske juledrik, mens I slentrer rundt mellem de farverige boder på jeres favoritjulemarked i Tyskland, så behøver I ikke undvære den herlige drik helt.
Hvor skal man drikke gløgg?
- Noorbohandelen: Prisvindende gløgg i Torvehallerne.
- Bevar's: Kraftfuld, lys gløgg på Nørrebro.
- Ewalds Café & Brasserie: Folkets gløgg 2022.
- Hviids Vinstue: Historisk god gløgg.
- Café Europa: Ægte julehygge i hjertet af København.
Hvem startede med at drikke gløgg?
Selv om ordet gløgg er forholdsvist nyt (det kommer af svensk glögg), så har traditionen med varm, krydret vin en lang forhistorie. Allerede antikkens grækere kendte til at søde og krydre vin. Under inspiration af den franske brulôt begyndte man i det 17. århundrede at servere varm cognac med smeltet sukker i.
Hvad er julegløgg?
Gløgg er varm, sød og krydret vin (med mandler og rosiner) - og her har du opskiften på den klassiske gløgg. Du kan købe gløggen færdiglavet, men ønsker du en hjemmelavet gløgg, så har du et godt bud her, det er nemt og smager så meget bedre.
Kan man få gløgg i Sverige?
Blossa Gløgg er en bred svensk serie, der rummer nordens største gløgg mærke. Med over 5 millioner liter i salg i norden samt en kendskabsgrad på 100% i Sverige, er BLOSSA et mærke man ikke kan komme udenom.
Hvad sker der hvis gløgg koger?
Du risikerer eksempelvis at ramle ind i den såkaldte maillard-effekt, hvis gløggen står og koger ind. Maillard er en kemisk reaktion, som er beslægtet med karamellisering og bruning af kød. Rådet lyder derfor, at du varmer gløggen op til 70 grader og serverer den lige bagefter.
Hvor længe kan gløgg holde?
2 timer, men gerne op til 2 døgn. Si ekstrakten og hæld den i en skoldet flaske. Holdbarheden er 3-4 uger på køl. Skal den holde længere, kan man med fordel tilsætte rom til ekstrakten, i stedet for at komme det i gløggen ved servering.
Hvor varm må gløgg være?
Varm aldrig gløggen til mere end 65 °C. Bliver gløggen varmere fordamper alkoholen og samtidigt karamelliseres sukkeret, hvilket får gløggen til at smage ekstra sød. Undgå rosiner i din gløgg. De søder unødigt gløggen, når de hældes i den varme væske.