I 2050 vil vi være knap 10 milliarder mennesker på Jorden. Det betyder, at der skal produceres meget mere energi, for at vi i fremtiden kan dække vores energibehov. Ifølge Det Internationale Energiagentur, IEA, vil verdens samlede energibehov vokse med næsten en tredjedel fra i dag frem til 2040.
Hvordan skal Danmarks energiforsyning se ud i 2030 og 2050?
Danmark skal være uafhængigt af kul, olie og gas i 2050
Det betyder, at Danmark i 2050 skal kunne producere vedvarende energi nok til at kunne dække det samlede danske energiforbrug. Derfor skal energiforsyningen omstilles, så den er baseret på vedvarende energikilder, som eks. vind, sol, biomasse og geotermi.
Hvordan ser udviklingen i fremtidens energiforbrug ud på globalt plan?
Ifølge IEA stiger verdens energiforbrug formentlig med mere end en tredjedel inden år 2035. Det er set i forhold til det samlede forbrug i 2010. Olie, kul og naturgas vil fortsat spille en stor rolle i 2035, idet brugen af fossile energikilder formentlig vil udgøre omkring 81 % af verdens energiforbrug.
Hvordan påvirker energiforbruget miljøet?
Afbrænding af fossile brændstoffer, skovfældning og avl af husdyr påvirker i stigende grad klimaet og jordens temperatur. Dermed tilføjer vi store mængder drivhusgasser til dem, der findes naturligt i atmosfæren, hvilket øger drivhuseffekten og den globale opvarmning.
Hvorfor stiger energiforbruget i verden?
Det skyldes primært et energiforbrug, som er øget drastisk de sidste 200 år. I dag er verdens energiforbrug 30 gange højere end i år 1800. Denne stigning er primært baseret på fossile energikilder. Men vi bliver også flere mennesker i verden, og med det kan vi forvente et højere energiforbrug.
Hvordan energiforbrug vil ændre vores planet i løbet af de næste 500 år
Hvordan påvirker vores energiforbrug klimaet?
I dag bruger vi kul til at lave el og varme på store kraftvarmeværker, hvor kullet forbrændes. Når kullet forbrændes, frigives store mængder energi, og dermed også store mængder CO2. Kul er på flere måder skyld i forurening, men er især en stor synder i forhold til udledning af CO2 i vores atmosfære.
Hvordan er energiforbruget på verdensplan?
Det globale energiforbrug
Fra 2001 til 2021 er verdens energiforbrug steget med 43%, eller med 1,8% pr år. Forbruget af fossile brændsler er mere end fordoblet de sidste 40 år og Verdens behov for energi stiger fortsat i takt med, at vi bliver flere mennesker og levestandarden i store dele af verden øges.
Hvad er det værste for klimaet?
Afbrænding af de fossile brændstoffer olie og naturgas står for den største udledning af CO2. Og især afbrænding til el-produktionen udleder meget CO2. Men transport, industri, rydning af regnskove og andre menneskeskabte aktiviteter spiller også en stor rolle udledningen af CO2.
Hvorfor er det problematisk at en stor del af verdens energiforbrug dækkes af fossile brændsler?
Brugen af fossile brændsler (olie, kul og gas) har store konsekvenser for livet i havet. Især forsuring af verdenshavene kan have store konsekvenser for havets økosystemer. CO2 gør dog ikke kun at verdenshavene bliver forsurede, men også at de bliver varmere på grund af drivhuseffekten.
Hvorfor skader det miljøet når vi bruger energi?
Brugen af fossile brændstoffer forurener og gør, at havet udsættes for forsuring. På grund af drivhuseffekten stiger temperaturen på Jorden, hvilket har betydning for de levende dyr i havet. Hvis vandet i havet bliver varmere, vil fisk som for eksempel torsk svømme nordpå, hvilket kan påvirke økosystemet i havet.
Hvad er fremtidens energi?
Fremtidens energikilde
Der er ikke et lager, som efterhånden slipper op, ligesom der er for de fossile brændsler kul, olie og gas. Vedvarende energi er fx solenergi, vindenergi, vandkraft, bioenergi fra planter, og jordvarme.
Hvad er målet for Danmarks energiplan 2050?
Det langsigtede 2050-mål skal sikre, at Danmark lever op til EU's mål om 80-95 pct. reduktion af drivhusgasser i 2050. Energikommissionen mener, at energipolitikken for 2020-2030 skal indrettes med tydeligt sigte på det endelige mål om Danmark som lavemissionssamfund baseret på vedvarende energi i 2050.
Hvor skal fremtidens energi komme fra?
Vi har ikke brug for olie, gas eller atomkraft. Vedvarende kilder som sol og vind kan levere nok energi til hele kloden inden 2050, vurderer et internationalt hold forskere fra 13 universiteter.
Kan Danmark blive fri af fossile brændsler i 2050?
Det er regeringens mål, at Danmark i 2050 er uafhængig af kul, olie og gas. Omstillingen til uafhængighed af fos- sile brændsler skal opfylde to overordnede mål: Danmark skal opretholde en høj forsyningssikkerhed og sikre en stabil energiforsyning som er til at betale.
Kan Danmark være selvforsynende med energi?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Hvilken udvikling ses i Danmarks energiforbrug?
I 2021 steg energiforbruget for den danske økonomi med 8,1 pct. Det er den største stigning i energiforbruget siden 2006. Stigningen skal ses i lyset af det store fald i 2020, relateret til COVID-19, og et større varmebehov end de foregående år. Husholdningernes energiforbrug steg med 4,8 pct.
Hvilket land har det største energiforbrug pr indbygger?
De lande, der har det største energiforbrug pr indbygger i 2021 er Qatar med 657 GJ, Island med 612 GJ, Singapore med 586 GJ og Bahrain med 522 GJ. Islands meget høje forbrug skyldes navnlig landets satsning på produktion af aluminium, der tegner sig for mere end 65 % af det samlede energiforbrug i landet.
Hvornår vil vi løbe tør for olie?
Det er ikke helt sikkert, hvornår vi helt præcist vil løbe tør for fossile brændstoffer. Nogle eksperter estimerer, at vi i 2067 i skiftet fra oktober til november vil løbe tør for det fossile brændstof olie. Vi har altså ikke så lang tid igen, og hvis vi er smarte, går vi i gang med at omstille os i dag.
Hvad forurener mest køer eller biler?
I Danmark er landbruget den næststørste udleder af drivhusgasser, overgået af transportsektoren. Klimaaftrykket fra mælkeproduktionen beskrives med betegnelsen CO2e-ækvivalenter (CO2e).
Hvilket dyr udleder mest CO2?
- Oksemørbrad: 151,95 CO2e/kg.
- Oksetyndsteg: 80,89 CO2e/kg.
- Kalvekød: 50,36 CO2e/kg.
- Roastbeef-pålæg: 45,84 CO2e/kg.
- Okseinderlår og okseculotte: 45,69 CO2e/kg.
- Pulled beef: 38,22 CO2e/kg.
- Kebab: 36,49 CO2e/kg.
Hvad forurener mest elbil eller diesel?
Elbiler kører på el og er, set ud fra et klimasynspunkt, mere attraktive end diesel- og benzinbiler, der udleder mere CO2 ved kørsel. Af transportsektorens samlede energiforbrug står personbilerne for ca. halvdelen.
Hvad er den største energikilde i verden?
Olie står for en tredjedel af verdens energiforbrug, mens kul og naturgas står for ca. en fjerdedel hver. De ikke-fossile energikilder står for mindre end en femtedel af den globale energiforsyning.
Hvor i verden bruger man mest fossile brændsler?
De lande, der har det største energiforbrug pr indbygger i 2021 er Qatar med 657 GJ, Island med 612 GJ, Singapore med 586 GJ og Bahrain med 522 GJ. Islands meget høje forbrug skyldes navnlig landets satsning på produktion af aluminium, der tegner sig for mere end 65 % af det samlede energiforbrug i landet.