Mortensaften er aftenen den 10. november, dagen før mortensdag, der er mindedagen for Martin af Tours, også kaldet Den Hellige Martin, Sankt Morten eller Morten Bisp. Mange spiser and eller gås denne aften.
Hvilken dag spiser vi and?
Mange danskere fejrer Mortens Aften ved at spise and eller gås i selskab med venner og/eller familie, aftenen før Mortens Dag den 11. november. Den Morten, der fejres på Mortens Aften, hed oprindeligt Martin, men er med tiden blevet kendt under navnet Morten Bisp.
Hvorfor spiser vi and Mortens aften?
Martin af Tours straffede derefter gæssene ved at beordre at alle hvert år skulle slagte og spise en gås. Morten Helgensdag den 11. november er Martin af Tours' dødsdag, og i Danmark fejrer vi mortensaften dagen før, nemlig den 10. november.
Hvilken dag fejrer man Mortens aften?
11. november døde Morten (dagen, vi kalder ”mortensdag” eller ”Morten Helgensdag”),og traditionen tro hylder vi Mortens minde ved at spise and aftenen før. Selvom historien handler om gæs, spiser vi i Danmark and mortensaften, fordi en gås er et stort og dyrt måltid, som passer til de færreste danske familier.
Er Mortens aften en dansk tradition?
Ved siden af juleaften (hvor omkring 50% af alle ænder sælges) er mortensaften en af de fasteste traditioner i det danske køkken. Ud fra disse tal holder altså omtrent en fjerdedel af de danske husstande traditionen i hævd.
Hvad spiser ænder?
Hvornår skal man spise Mortens and?
Mortensaften fejres hvert år 10. november, og i Danmark er det blevet en tradition at spise andesteg denne aften. Oprindeligt var det egentlig gåsesteg, der skulle på menuen denne aften, og det er der en grund til: Martin af Tours var en munk, der levede i Romerriget i 300-tallet.
Hvornår spiser man Mortens and?
Helt kort: Vi fejrer Mortens Aften ved og spise gæs (eller and i nyere tid), pga. Dette gøres til minde om biskoppen Martin af Tours, som gemte sig blandt gæs, for at undgå og blive biskop. De fleste danskere fejrer Mortens Dag ved og spise and eller gås aftenen inden, dvs. 10 november.
Hvad drikker man til Mortens aften?
Mortensanden er ingen undtagelse, og den går fantastisk godt med en god, varm rødvin. Kort sagt; den vin, du vælger at servere til menuen på Mortens Aften skal være fyldig, kraftig i smagen, have en vis portion sødme, og må den gerne have en alkoholprocent, der sparker lidt.
Hvorfor hedder det Mortens aften og ikke Martins aften?
Morten hedder faktisk Martin
Nok kalder vi det for mortensaften, men det er faktisk Martin, vi fejrer. Martin var biskop af Tours – men i løbet af tiden blev Martin til Morten, da Morten er den danske version af Martin.
Hvad serverer man Mortens aften?
Traditionelt fejres aftenen med "mortensand" serveret med brun sovs, brunede kartofler og rødkål – for mange familier en hyggelig forsmag på julen. Har du ikke lyst til at skulle lave en hel andesteg, er der her på siden masser af bud på alternative opskrifter på and samt idéer til lækkert tilbehør.
Hvorfor holder man Mortens Aften børn?
… og navnet Morten er en fordanskning af Martin, så herhjemme går denne helgen altså under navnet Morten Bisp. Når det nu er sagt, er det en ganske fin anledning til at samles til en hyggestund med familie eller venner og få noget godt at spise – om det så er and eller gås eller noget helt tredje.
Hvad betyder Mortensdag?
Mange danskere fejrer mortensaften med at spise gås eller and. Det sker aftenen før mortensdag den 11. november. Den Morten, som vi fejrer, hed oprindeligt Martin og var biskop af Tours.
Hvad gjorde Morten Bisp?
Selve legenden
Han gemte sig derfor i en gåsesti for at undgå udnævnelsen, da man kom til ham. Gæssenes skræppen forrådte ham dog, og det siges, at Morten som biskop bestemte, at man hvert år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham – ved at slagte og spise dem.
Hvad tid spiser man aftensmad i Danmark?
De fleste danskere spiser morgen- mad mellem kl. 7 og 9, frokost mellem kl. 11 og 13 og aftensmad mellem kl. 17 og 19 – uanset om de bor alene eller sammen med andre.
Hvad hedder Mortens aften i Tyskland?
Mortensaften fejres også på forskellig måde i andre land, og et af de lande, hvor traditionen står stærkest er i Tyskland. Her fejres Mortensaften - eller Martinsfesten, som den kaldes i Tyskland - mange steder med optog med lygter, viser og masser af gåsesteg.
Hvad skal man spise før man drikker?
Hvis du skal til fest og har planer om at drikke alkohol, så spis inden. En skål salat eller en gulerod er ikke nok! Spis i stedet et solidt måltid mad, da dette udsætter optagelsen af alkohol i kroppen. Alkohol på tom mave slår dobbelt så hårdt, og din promille i blodet bliver hurtigt høj.
Hvor mange øl på en aften?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du stopper før 5 genstande alkohol på en aften. En genstand svarer til en normal øl eller cider. Derfor kunne du for eksempel aftale med dig selv, at du ikke drikker mere end fire øl eller cider i løbet af festen.
Er Mortens aften Thanksgiving?
I USA bliver thanksgiving fejret den sidste torsdag i november, og den store, lækre middag består typisk af fyldt kalkun som den centrale ret på bordet akkompagneret med søde kartofler, tranebær og græskartærte. Thanksgiving kan, med lidt god vilje, sammenlignes en lille smule med den danske tradition Mortens Aften.
Hvorfor er det bedst at spise sammen?
Fællesspisning styrker det mentale helbred
Når vi spiser sammen, udløser hjernen hormonet endorfiner, hvilket giver os en følelse af lykke, og dermed har det fælles måltid en positiv indvirkning på vores psykiske helbred. Det er en god grund til at kaste sig ud i at lave fællesspisning.
Kan man spise for lidt mad?
Underernæring gør, at din krop bliver mere modtagelig for sygdom og at du har sværere ved at blive rask, hvis du først er blevet syg. Når du først har tabt dig, vil du ikke automatisk tage på igen. Det tager lang tid at genvinde de tabte kilo, og det kan kun gøres ved, at du indtager mere mad.
Hvor lang tid tager det at spise et måltid?
Sæt god tid af til måltidet
Fra du åbner munden, tygger og synker, går der cirka 25 minutter, før maden optages i tarmen. Her frigives de hormoner, der signalerer mæthed til hjernen. Spiser du lidt for hurtigt, er der derfor risiko for, at du på den tid når at indtage langt mere mad, end du rent faktisk har brug for.
Hvem er Morten Bisp?
Martin af Tours eller Morten Bisp var fra ca. 370 biskop af Tours i Gallien; helgen. Som romersk soldat i Gallien omvendtes han til kristendommen, blev døbt og fik i 330'erne sin afsked fra den romerske hær; i de følgende år befandt han sig i Italien og Dalmatien.
Hvornår kom mortensaften?
Tag med tilbage til 300-tallet og mød Morten Bisp, mens han ligger og skjuler sig i gåsestien. Siden 1500-tallet har danske familier samlet sig om bordet på mortensaften (10. november) for at spise and eller gås. Selvom traditionen ikke er ligeså udbredt som påske og jul, holder mange danskere den alligevel i hævd.
Hvad kalder man 11. november?
Derfor er det Mortensaften den 10. eller St. Martins sommer kunne tidligere høres som betegnelse for "indian summer" i Tyskland og England. Martin Luther blev født 10.11 og døbt 11.11 - og opkaldtes efter dagens helgen: Sankt Martin.
Hvorfor hedder mortensaften?
Morten Bisp drak vin Mortensaften
I flere lande betragtes Morten Bisp, også kendt som Martin af Tours, som en helgen for vin. Dette historiske synspunkt harmonerer med det faktum, at han og andre i den øverste samfundsklasse blev påvirket af romersk kultur, inklusive dyrkning af vin.