Den 20. april 1908 ændredes Valgloven, så kvinder fik stemmeret til kommunalvalg, og året efter, den 12. marts 1909, fire dage efter at man fejrede Kvindedagen for første gang i USA, deltog kvinder for første gang i et kommunalt valg i Danmark.
Hvem fik stemmeret 1915?
Grundloven i 1915 var et gennembrud for den lige og almindelige valgret, som vi i dag opfatter som en selvfølge. Politisk valgret blev her for første gang givet til både mænd og kvinder på lige vilkår. For at opnå valgret skulle man være fyldt 25 år, have indfødsret og fast bopæl i landet.
Hvornår fik kvinder lov til at arbejde i Danmark?
1921: Lov om kvinders lige adgang til alle offentlige tjenestestillinger og erhverv, med undtagelse af gejstlige og militære poster. 1922: Gifte kvinder får sideordnet forældremyndighed over egne børn i ægteskabet, samt ret til at komme i betragtning som indehavere af forældremyndighed ved skilsmisse.
Hvem kunne stemme i 1866?
Ved grundlovens underskrivelse fik kun ca. 15 pct. af befolkningen stemmeret, og knap halvdelen benyttede deres stemmeret. I 1866 blev demokratiet sat under pres, da kongen og godsejerne fik gennemtrumfet en større indflydelse på regeringen og Landstinget.
Hvem fik ikke stemmeret med grundloven i 1849 og hvorfor?
Hermed gav Grundloven 1849 stemmeret til omkring 15% af den samlede befolkning. Kvinder, tjenestefolk, fattige og straffede var blandt de, som stadig ikke havde stemmeret. I datiden talte man om de ekskluderede 7 F'er: Fruentimmere, folkehold, fattige, fremmede, fallenter, fjolser og forbrydere.
Dit Demokrati | Hvem må stemme?
Hvornår blev stemmeretten sat ned til 18 år?
Folkeafstemning om nedsættelsen af valgretsalderen fra 20 til 18 blev afholdt 19. september 1978. Valgdeltagelsen lå på 63,4 procent (uden Grønland og Færøerne). 34,2 procent af de stemmeberettigede stemte ja, medens 29,3 procent stemte nej, hvormed valgretsalderen blev nedsat fra 20 til 18.
Hvem kunne stemme før 1915?
Før 1915 var en persons valg- og stemmeret altså ensbetydende med, at vedkommende var mand, over 30 år samt havde en vis indkomst og ejendom. Det vil sige, at hovedparten af befolkningen - 85 % - ikke havde valgret.
Hvad var navnet på Danmarks Parlament fra 1849 til 1953?
Landstinget var det ene af den danske rigsdags to ting (1849-1953), det andet var Folketinget. Landstinget blev afskaffet ved grundlovsændringen i 1953. Rigsretten holder møde.
Hvem måtte ikke stemme i 1915?
Kvinder opnår stemmeret
5. juni 1915, da grundloven blev omskrevet. Det var dog ikke kun velbemidlede kvinder, der nu kun- ne stemme og stillet op til valg, dette gjaldt også for tjenestefolk, der ikke havde noget ejendom. Danmark var endelig blevet demokratisk.
Hvornår blev Rigsdagen afskaffet?
Rigsdagen bestod af Landstinget og Folketinget. Danmark havde ind til grundlovsændringen i 1953 et parlament med to kamre, Landstinget og Folketinget. I 1953 blev Landstinget nedlagt, og parlamentet skiftede navn til Folketinget.
Hvilken dato må kvinder fri?
>> Kvinder må fri
Ifølge en gammel tradition må kvinder fri på dagen i dag, nemlig skuddag d. 24. februar. Traditionen siger også, at mænd, der afviser kvinders frieri på skuddagen skal bøde med 12 par handsker….
Er der 100% ligestilling i Danmark?
I Danmark er mænd og kvinder næsten lige i forhold til loven. Men der kan være langt fra formelle rettigheder til reel lighed, og derfor handler målet i en dansk kontekst især om at mindske den skjulte ulighed.
Hvilket land er bedst til ligestilling?
I 14 år i træk har Island scoret førstepladsen på ligestillingsmålingen the Global Gender Gap Report, og i 2022 blev Island ovenikøbet det første land i verden til at modtage et guldcertifikat fra FN's Udviklingsprogram for landets indsats for ligestilling mellem kønnene.
Hvornår var man myndig i gamle dage?
Ifølge Christian 5. s Danske Lov af 1683, baseret på ældre ret, var mænd under 18 år "umyndige", mellem 18 og 25 år "mindreårige" og over 25 år "fuldmyndige". Den mindreårige bestyrede selv sin formue, men under tilsyn af sin kurator, og hans retshandler afhang af kurators samtykke.
Hvornår måtte kvinder begynde at arbejde?
1921: Med undtagelse af militæret og kirken får kvinder nu adgang til hele det offentlige arbejdsmarked.
Hvordan var kvindesynet i Danmark i sidste halvdel af 1800 tallet?
I 1800-tallet var alle kvinder i Danmark uden politisk indflydelse. Kvinden var afhængig af sin mand, da hun ikke kunne tjene penge eller uddanne sig. Skolen var kønsopdelt. Pigerne blev undervist i, hvordan de skulle gøre rent, lave mad og passe børn, mens drengene havde fag som historie og naturvidenskab.
Hvor mange love er der i grundloven?
Min grundlov
Grundloven er i sin nuværende form fra den 5. juni 1953. Men i hovedtræk går lovteksten tilbage til den første grundlov fra 1849. Den havde oprindelig 100 paragraffer, men disse er nu samlet i 89 paragraffer.
Hvad blev ændret i 1915?
Der skete en tilnærmelse til proportionalvalg, da valgene i enkeltmandskredse blev suppleret af tillægsmandater (§ 32). Den privilegerede valgret til Landstinget bortfaldt (§ 34). Fremtidige grundlovsændringer kun kunne gennemføres ved folkeafstemning, hvor mindst 45 % af samtlige vælgere stemte for (§ 93).
Hvordan startede kvinders rettigheder?
De kvindelige kommunalpolitikeres arbejde blev en platform for at skaffe kvinderne den politiske stemmeret – det vil sige stemmeret også til Folketinget og Landstinget i Rigsdagen. Den 5. juni 1915 blev grundloven ændret, og som en del heraf fik kvinderne ret til både at kunne stemme og opstille også til Rigsdagsvalg.
Hvem var konge i Danmark i 1953?
(Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg) (11. marts 1899 – 14. januar 1972) var konge af Danmark fra 1947 til 1972.
Hvad er de 7 f?
Ved indførelsen af Grundloven i 1849 blev en række befolkningsgrupper udelukket fra politisk deltagelse. Disse grupper er blevet kaldt "de syv F'er": fruentimmere, folkehold, fattige, fallenter, fjolser, forbrydere og fremmede. I denne film fortæller historiker, ph.
Hvem var konge i Danmark i 1849?
Frederik 7. var konge af Danmark fra 1848; søn af Christian 8. og Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin. Han var gift første gang med Vilhelmine af Danmark, anden gang med Mariane af Mecklenburg-Strelitz, og 1850 blev han gift med Louise Rasmussen, Grevinde Danner.
Hvad skete der i 1920 i grundloven?
Blandt de vigtigste ændringer i Grundloven fra 1920 var desuden en begrænsning af kongens eneret til beslutninger vedrørende landets udenrigs- og forsvarsforhold. Ifølge Grundlovens § 18 kom krigserklæringer, fredsslutninger samt afslutning og ophævelse af forbud og handelstraktater til at kræve Rigsdagens samtykke.
Hvad blev ændret i 1953?
Ved revisionen i 1953 blev valgretsalderen ydermere nedsat, Landstinget blev opløst, og Danmark fik således et etkammersystem med Folketinget som eneste nationale repræsentative forsamling. Endelig blev der indført betinget kvindelig arvefølge til tronen.
Hvornår måtte kvinder stemme i England?
I 1918 fik kvinder over 30 år, under forudsætning af at de havde nogle givne kvalifikationer, ret til at stemme, og i 1928 - Pankhurst var død samme år - blev retten udvidet til at omfatte alle kvinder over 21 år.