Med et adresseopslag på DinGeo kan du se hvilken geologi, der ligger under alle ejendomme i Danmark. De Geologiske oplysninger på DinGeo viser hvilken jordart, der ligger under pløje- og kulturlaget, typisk i 1 meters dybde.
Hvilken type jord har jeg?
Når man skal finde ud af, hvilken type stedets jord tilhører, kan man bruge to forskellige metoder. tag en håndfuld fugtig jord, pres den sammen til en kugle og tril den mellem hænderne, så den bliver til en pølse, se og føl på prøven og vurder, hvor den hører til.
Hvilken slags jord har vi i Danmark?
1: grovsandet jord, 2: finsandet jord, 3: lerblandet sandjord, 4: sandblandet lerjord, 5: lerjord, 6: svær lerjord, 7: humusjord og 8: kalkrig jord.
Hvordan undersøger man jord?
Du kan bedømme din jord ved at lave en lakmusprøve, eller ved at udføre en jordbundsanalyse med et selvindkøbt analysesæt. Du kan også få lavet en professionel jordbundsanalyse på et laboratorium, men det er dog temmelig dyrt. Et analysesæt kan du til gengæld bruge flere gange.
Hvad er forskellen mellem muld og mor?
Regnormene tager sig af at nedbryde de visne blade til muld, og her er en klassisk duft af skovbund. I skove med muldbund finder du planter som ramsløg, skovløg, brændenælder, skovjordbær, hindbær og hasselnødder. Er skovbunden hård og dækket af visne blade, der mere smuldrer end formulder? Så står du på morbund.
Tre gode råd til god havejord fra Emma Martiny: Jord i haven med XL-BYG
Hvad kendetegner muldjord?
Muldjord kendes som regel på sin mørkebrune, kaffeagtige farve. Det er en jordbundstype, der føles let mellem fingrene og har en dejlig frisk duft. Muld dannes når regnorme blander råjord med organiske rester. Det er således en bakterierig jordbundstype, der er super nærende.
Hvad er muldjord og Morjord?
Tre typiske jordbundstyper. Venstre: Morjord (a) udviklet på sandet smeltevandsaflejring under lyngbevoksning. Jorden er sur og næringsfattig, og den sorte og rødbrune B-horisont (al-lag) er cementeret af jern og aluminium. Midt: Muldjord (b) udviklet i Weichel-morænelandskab.
Hvad koster en jordbundsundersøgelse?
Prisen afhænger af grunden
Prisniveauet vil dog typisk ligge på mellem kr. 8.000 – 10.000 inkl. kørsel.
Hvor kan man se jordforurening?
Ønsker du at finde oplysninger om, hvorvidt din ejendom er kortlagt som forurenet, kan du henvende dig til regionen. Det er regionerne, der kortlægger forurenede arealer i Danmark.
Hvor ofte skal man skifte jord?
Unge potteplanter i vækst skal omplantes til nye potter med ny jord en gang om året. Større planter og langsomt voksende planter kan nøjes med at blive omplantet hvert andet år, eller når planten begynder at se for tung ud til potten.
Hvad gør kalk ved jorden?
Kalk neutraliserer jordens surhed og øger jordens pH-værdi. Kun få planter trives i sur jord. Havekalk tilfører jorden nyt liv. Når jorden er sur, er der mindre nyttefulde bakterier og regnorme i jorden.
Hvad er den bedste jord?
Den optimale jord
I en køkkenhave er den bedste jord en porøs og humusrig jord. En optimal jord indeholder omkring 10 procent ler, 5 procent silt (fint ler), 80 procent sand (heraf 20 procent finsand) og 5 procent humus. Humus er det organiske materiale, der dannes ved nedbrydning af fx blade og grene.
Hvor finder man morbund?
Mange af de mest eftertragtede spisesvampe vokser i gammel bøgeskov på sur bund, den såkaldte morbund, tit på skrænter og i udkanter hvor nedfaldne blade er blæst væk.
Hvad kan man gøre ved lerjord?
Lerjord har i den og høj grad brug for en god jordbedring. Lerjord er tung jord, som ofte ikke er nemt at plante og arbejde i, regnvandet kan have besværligt ved at trænge ned og igennem den tunge lerjord. Jordforbedringen hjælper lerjorden med en lang bedre jordstruktur og giver en næringsfyldt lethed til din lerjord.
Hvilken jord er bedst til planter?
Luftig jord er med til at forhindre svampe og bakterier i at skade rødderne og dermed give dem plads til at indsamle masser af gode næringsstoffer fra jorden til planten. Du skal forestille dig, at rødderne på dine plante vokser og forgrener sig under jorden i takt med, at planten vokser sig større over jorden.
Hvor finder man lerjord?
I Danmark findes der dels lerjorde, som er opstået ved vandaflejring (marsk, ådale, hævet havbund), og dels istidsaflejret lermoræne. Lerjordene er mest almindelige på øerne og i Østjylland, men også Thy og Lemvig-Struer egnen har tung lerjord.
Hvem skal betale for rensning af forurenet grund?
Det er som hovedregel forureneren selv, der skal betale for oprydningen af forurenet jord. Hvis en privat eller offentlig virksomhed forurener jorden, har den pligt til selv at rydde op. Reglen gælder også, hvis grunden er solgt til en ny ejer.
Hvad koster en forureningsundersøgelse?
Som udgangspunkt, tilbydes forureningsundersøgelser for parcel- og sommerhuse, når det udføres i sammenhæng med en jordbundsundersøgelse, for 1000 kr. ekskl. moms. Der udtages jord fra de geotekniske boringer i relevante dybder, hvorefter jorden blandes og analyseres som én blandeprøve.
Hvad gør jeg hvis min grund er forurenet?
Hvorvidt din grund enten er under mistanke eller har fået konstateret en egentlig forurening, kan du undersøge på flere måder. Et godt sted at starte er at søge informationer på Danmarks Miljøportal. Det er kun registrerede forureninger og grunde under mistanke for forurening, der figurerer på Danmarks Miljøportal.
Hvem skal betale jordbundsundersøgelse?
Jordbundsundersøgelsen skal udføres af et geoteknisk firma, som du selv betaler udgifterne til.
Hvordan laver man en jordbundsundersøgelse?
Geoteknisk boreprøve
a. jordens sammensætning og om det bæredygtige jordlag. Boreprøverne på den pågældende adresse udføres med en speciel maskine med et borehoved og et sneglebor (en unimog eller en minirig). Det jord, som kommer op med boreprøverne, analyseres på laboratorie af geoteknikere.
Hvorfor laver man jordbundsundersøgelse?
En jordbundsundersøgelse (eller jordbundsanalyse) er en systematisk undersøgelse af jordbundens fysiske egenskaber, udført for at forstå dens karakteristika og egenskaber. Denne undersøgelse er afgørende for at sikre, at den jord, hvor bygningen skal bygges, er stærk og stabil nok til at støtte strukturen.
Hvad består god landjord af?
På diagrammet er indtegnet det man kan kalde en god dyrkningsjord, bestående af: 11%ler, 5%silt, 81% sand, heraf ca. 21% finsand. Jorden indeholder ca. 4% humus og har en pH-værdi på 6,5-7,5.
Er skovbund surbund?
I den naturlige skovbund er jordtypen i Danmark næsten altid morr eller muld, i nåleskov kan den dog være surbund. Fælles for disse jordbundstyper er, at de holder godt på fugtighed og er lette og porøse.
Hvad er en god jordbund?
En næringsrig jord er fuld af organisk liv, den er let og porøs samt mørkebrun af omsat plantemateriale. Derudover skal den være tilpas sandet, så der er et godt luftskifte, og leret nok, så der holdes på vand og næringsstoffer.