Han tilføjer, at julemærket sammen med juleplatten, julesnaps, æbleskiver og klejner er noget af det eneste ved den danske jul, der har dansk oprindelse, og det meste af det har ikke for alvor spredt sig ud over landets grænser, heller ikke sydpå. Undtagelsen er dog juleplatten og julemærket.
Hvilken juletradition har Danmark opfundet?
Man mener, at det første juletræ i Danmark blev tændt i begyndelsen af 1800 tallet. Det er i hvert fald dokumenteret, at en indvandret tysk familie, bosat på godset Holsteinborg på Sydsjælland, fejrede jul med et juletræ i 1808. Således har juletræet 200 års fødselsdag i Danmark i år.
Hvad er den ældste juletradition i Danmark?
Mad og drikke har altid været et gennemgående element i fejring af julen.
Hvad er typisk dansk jul?
Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu. Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften.
Hvad er den ældste juletradition?
Den ældste juletradition stammer helt fra hedensk tid inden kristendommen. I historiebøgerne kan man læse om løsslupne drikkegilder, og den norske konge Harald Hårfager, der foretrak at ”drikke jul”. Julefrokoster og store gilder med mad og drikke er derfor en af de ældste juletraditioner.
Juletræsjulen – historien om det oplyste grantræ. Juletraditioner 1811 1919
Er Nisser en dansk juletradition?
Nissen forbindes i dansk juletradition med jul og grød. Men sådan har det ikke altid været. På loftet sidder nissen med sin julegrød.
Er julemanden en dansk tradition?
Vore dages julemand stammer fra en figur, der kom ind i den danske jul i slutningen af 1800-tallet fra den engelsktalende verden, først og fremmest fra England og USA. Her hedder julemanden Santa Claus, som er en direkte påmindelse om julemandens ophav, nemlig den græske helgen Sankt Nikolaus.
Hvilken af disse juletraditioner er af dansk oprindelse?
Han tilføjer, at julemærket sammen med juleplatten, julesnaps, æbleskiver og klejner er noget af det eneste ved den danske jul, der har dansk oprindelse, og det meste af det har ikke for alvor spredt sig ud over landets grænser, heller ikke sydpå. Undtagelsen er dog juleplatten og julemærket.
Hvor kommer vores juletraditioner fra?
Julen før middelalderen
Vi har stort set altid fejret tiden omkring jul og nytår, også inden vi begyndte at kalde det jul. Den mørkeste tid på året er overstået, og vi går forår og sommer i møde. Derfor var det også oplagt, at den kristne julefest blev lagt i samme periode for at udkonkurrere de gamle fester.
Hvor gammel er jul i Danmark?
Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden. Ordet er et flertalsord.
Hvornår var der sidst en hvid jul i Danmark?
De ni landsdækkende hvide jul var i årene: 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010. I 1915, 1923 og 1981 faldt der sne over store dele af landet selve juleaften, endda som forrygende snestorm i 1915 og 1923.
Er pakkeleg en dansk tradition?
Pakkeleg. Pakkeleg er også en tradition, mange danskere benytter sig af i juletiden. Det er en sjov tradition for både voksne og børn, som er med til at skabe spænding til julefrokoster.
Hvad hed jul i gamle dage?
Der blev engang fejret Jól i hele Europa
Ordet 'Jól' var tidligere udbredt i hele Europa, men ordet er næsten helt forsvundet andre steder end i Norden. I England lykkedes det at indføre Kristmesse-ordet, hvor det nu hedder Christmas - men de bruger faktisk indimellem de gamle ord 'Yule' og 'Yuletide'.
Hvem fik juletræet til Danmark?
Skikken med et pyntet træ i stuen kom fra Tyskland, og blev i starten af 1800-tallet mest dyrket af adelen og borgerskabet. I løbet af 1800-tallet blev juletræet mere og mere udbredt, også i almindelige hjem. På landet afløste juletræet ældre former for festoppyntning som ophængningen af hvide, broderede tekstiler.
Hvilke traditioner knytter sig til julemaden i Danmark?
- give hinanden julegaver.
- bage småkager.
- pynte op med julepynt. ...
- holde julefrokoster hvor man spiser og drikker sammen.
- lave en julekalender med små pakker fra 1. ...
- hænge en mistelten op, og hvis du står under den, må andre give dig et kys.
Hvornår kom julepynt til Danmark?
Traditionen med at fejre jul med et pyntet træ spredte sig via den tyske adel til Danmark. Det første danske juletræ stod på godset Holsteinborg på Sydsjælland i 1808. Fra Danmark fandt traditionen i løbet af århundredet vej til det øvrige Skandinavien. Fra 1880'erne var det almindeligt i de fleste skandinaviske hjem.
Hvornår begyndte man at give julegaver i Danmark?
Det at give hinanden indpakkede gaver juleaften er en tradition, der først blev udbredt her i landet i løbet af 1800-tallet. Det, at børnene giver deres forældre små gaver de selv har lavet eller købt for deres lommepenge, er ikke mere end en 70-80 år gammel tradition.
Hvad symboliserer Julebukken i Danmark?
Ifølge historikeren Troels Troels-Lund er julebukken en overlevering fra dyrkelsen af Thor, da julebukken undertiden var udstyret med en hammer. Julebukkens oprindelse er dermed et levn fra en gammel vikingeskik om at ofre en buk i julemåneden, som et symbol på tordenguden Thors bukke, for at få et godt år.
Hvornår startede traditionen med at danse om juletræet?
Vi kender til dansen om træet herhjemme allerede fra 1840'erne, bl. a. fra sangen 'Højt fra træets grønne top', og i de allerfleste danske hjem er det stadig en fast tradition at gå i hånd i hånd og synge omkring træet.
Hvilken dansk juletradition er ikke tysk?
Fra Sverige kom blandt andet julebukken af halm, julegløggen og Luciaoptoget. Det første Luciaoptog i Danmark fandt sted i National Scala i København i 1944. Skikken, som var opstået i Västergötland, havde på dette tidspunkt faktisk kun været udbredt i hele Sverige i et par årtier.
Hvad er norsk julemad?
Det serveres som regel juleaften. I Norge er der to udfordrere til titlen som årets populæreste julemad - ribbe (flæskesteg) og pinnekjøt (lammeribben). Ribbe har som oftest vundet det slag, men pinnekjøt vinder mere og mere frem for hvert år. I mange hjem serveres begge retter, og slaget ender derfor uafgjort.
Hvilke juletraditioner har Sverige?
Svensk juleaften
Hen på eftermiddagen kommer venner og bekendte på besøg og ønsker god jul, man drikker gløgg, spiser pepparkager og ser Kalle Anka i tv – den svenske version af Disneys Juleshow. Når mørket falder på serveres julemaden, der består af det store julebord med sild, pølser, juleskinke, lutfisk og julegrød.
Hvad hedder julemanden på dansk?
Folketroen med nissen fandtes i Sverige, Danmark og Norge. På dansk og norsk hedder han Nisse, som også kan knyttes til navnet Nikolaus. Gårdnissen blev i første omgang ikke set som en julenisse, men har traditionen tro været en bidragyder til billedet af vores nordiske julemand.
Hvem opfandt den røde julemand?
I 1931 begyndte kunstneren Haddon Sundblom et samarbejde med Coca-Cola, der varede 35 år. Han gjorde Santa Claus til et ikon på en moderne kommerciel kultur. Hans Santa Claus var menneskestor, glad, venlig og bar den velkendte røde dragt.
Hvad kalder man julemandens kone?
Foran huset på Nordals holder der ikke nogen rensdyrkane, men derimod en Nissan, og bagved står campingvognen, der er den oprindelige grund til, at julemanden bor her sammen med sin kone, Regine. Da julemanden, som hedder Gustav Brodersen Koch, mødte Regine, manglede han en plads til at stille sin campingvogn på.