Oksekød og lammekød belaster klimaet mest Det, som batter mest i forhold til klimaet, er at skrue ned for indtaget af okse- og lammekød. Lammekød belaster nemlig klimaet med 21,4 kg CO2-ækv. pr.
Hvilket kød udleder mest CO2?
Kød fra ko og lam er værre end svin og kylling
Kødet på din tallerken har en langt større klimapåvirkning pr. kilo end grøntsager. Det skyldes blandt andet, at køer, svin og kyllinger spiser en masse mad, inden de bliver mad for os.
Hvilken type kød er bedst for klimaet?
3. Vælg lyst kød frem for mørkt kød. Kyllinge- og svinekød belaster klimaet mindre end eksempelvis oksekød.
Hvad udleder mest CO2 i procent?
I 2019 udgjorde fossile brændstoffer – som naturgas, olie og kul – mere end 80 % af den globale energiforsyning. 25 % af de CO2-udledninger, der blev produceret ved forbrænding af disse fossile brændstoffer, kommer fra opvarmning og el i bygninger.
Hvor meget CO2 udleder plantebaseret kød?
En typisk vegansk kost (tal fra Storbritannien) udleder cirka 1,05 ton CO2 om året. En typisk kødrig kost udleder cirka 2,6 ton CO2 om året. Man kan således reducere sin udledning med ca. 1,5 ton CO2 om året, hvis man forandrer sin kost.
Hvilke lande har udledt mest CO2?
Hvilket kød belaster klimaet mest?
Spis mindre kød
Oksekød og lammekød har en særlig stor klimabelastning. Køer og andre drøvtyggere er særligt klimabelastende. De prutter og bøvser metan, og der opstår lattergas fra dyrenes afføring.
Hvor meget CO2 udleder vegansk kød?
Forskerne konkluderer, at veganeres kost påvirker kloden 30 procent af, hvad en stor-kødspisers kost gør – og mere konkret: veganere udleder kun 25 procent drivhusgas, sammenlignet med en kødspiser. Det skyldes, at kød bruger mere jord, hvilket betyder mindre skov og mindre kulstof lagret i træerne.
Hvad er den største kilde til CO2 forurening?
Den største del af vores udledninger kommer fra vores fødevarer, der samlet set udgør 20 procent af vores samlede udledninger. Kigger man dybere ned i tallene, er det især oksekøddet, der belaster klimaet. Af al den mad en gennemsnitlig dansker spiser, kommer 55 procent af CO2-udledningen fra oksekøddet.
Hvad er Danmarks største CO2 udleder?
El-produktion er den største CO2-udleder i Danmark og står for 32,10 milliarder tons CO2 om året. Desuden dækker CO2-udledningen, der kommer fra at opvarme og give el til bygninger for 23% af den samlede udledning og 40% af Danmarks energiforbrug.
Hvor meget CO2 udleder 1 kg kylling?
At producere 1 kg kyllinge kød (hel fersk kylling) har givet anledning til udledning af 3,1 kg CO2- ækvivalenter, når kyllingekødet ligger i supermarkedsdisken. For kyllingekød stammer 50% af de 3,1 kg CO2-ækv. fra kuldioxid (CO2), 48,1% fra lattergas (N2O) og de sidste 1,8% fra metan (CH4) (1.
Hvilket kød er det bedste?
- Den bedste bøf skal findes i rygdelen. Det er her, vi finder udskæringer med navne som ribeye, entrecote, højreb og filet. Og så skal man gå efter bøffer, som har en tydelig fedtmarmorering - altså den slags fedt, man kan se som tråde inde i kødet, pointerer Adam Aamann.
Er oksekød sundere end svinekød?
Kød indeholder vitaminer, mineraler og protein
Indholdet af de fleste vitaminer og mineraler er næsten det samme, uanset hvilket dyr kødet kommer fra. Svinekød indeholder dog mindre jern end oksekød og lammekød.
Hvor meget CO2 udleder 1 kg kød?
a) Data for oksekød: Danskproduceret oksekød har et klimaaftryk på 13,9 kg CO2/kg spiseligt oksekød. Dette er et gennemsnit for oksekød fra meget forskellige produktionssystemer (Mogensen et al., 2015).
Hvor meget CO2 udleder oksekød?
Sammenlagt sender danskernes forbrug af oksekød otte millioner ton CO2 ud i atmosfæren om året. Det svarer til 40 procent af de godt 20 millioner ton CO2, som Danmark i alt skal spare i 2030 for at leve op til vores klimamål om at reducere 70 procent af landets udledninger.
Hvorfor udleder oksekød mere CO2?
Okse- og kalvekøds klimaaftryk
Okse – og kalvekød ligger ligesom andre drøvtyggende dyr i toppen i forhold til klimabelastning. Det skyldes i høj grad, at dyrene i forbindelse med deres fordøjelse bøvser og prutter meget og i den sammenhæng udleder en masse metangas. Metangas virker kraftigere end CO2 på klimaet.
Hvor meget CO2 udleder vildtkød?
Lad os få lidt fakta på plads til en start. Ifølge en rapport fra det svenske landbrugsuniversitet udleder det 0,5 kg-CO2 at producere 1 kg vildtkød. Til sammenligning udleder oksekød i gennemsnit over 20 kg-CO2, når der produceres 1 kg.
Hvad forurener mest liste?
Udover transport og energiforsyning er de fem brancher i den danske økonomi, som udleder mest CO2: glas- og betonindustri, råstofindvinding, renovation, affaldsbehandling mv., landbrug og gartneri samt bygge og anlæg. Disse fem brancher står tilsammen for 59 pct.
Hvad udleder mest CO2 i hverdagen?
Noget af den største udledning af CO2 kommer fra afbrænding af fossile brændstoffer som olie og naturgas samt afbrænding til el-produktionen. Noget der også spiller en stor rolle i udledningen af CO2 er transport, rydning af regnskove, industri og andre menneskeskabte aktiviteter.
Hvad er forskellen på CO2e og CO2?
Bogstavet står for “equivalent”. På dansk ækvivalent (eller “tilsvarende”) og dækker over, at CO2 langt fra er den eneste såkaldte drivhusgas, vi har at gøre med. Vi har fx også metan. I stedet for at skulle tage hensyn til alle disse forskellige stoffer, er forskere kommet frem med CO2e.
Hvad er den største årsag til CO2 udledning?
Afbrænding af fossile brændstoffer, skovfældning og avl af husdyr påvirker i stigende grad klimaet og jordens temperatur. Dermed tilføjer vi store mængder drivhusgasser til dem, der findes naturligt i atmosfæren, hvilket øger drivhuseffekten og den globale opvarmning.
Hvad forurener mest elbil eller diesel?
Elbiler kører på el og er, set ud fra et klimasynspunkt, mere attraktive end diesel- og benzinbiler, der udleder mere CO2 ved kørsel. Af transportsektorens samlede energiforbrug står personbilerne for ca. halvdelen.
Hvor meget CO2 udleder en oksemørbrad?
En ny stor database viser, hvor meget CO2 500 forskellige fødevarer udleder. Et kilo oksemørbrad udleder 152 kilo CO2. Det svarer til en køretur til Paris.
Hvorfor er vegetarisk mad mere klimavenligt?
En plantebaseret diæt kan reducere drivhusgasudledning fra vores fødevareforbrug med op til 73 procent – afhængigt af hvor vi bor. En plantebaseret kost reducerer forbruget af ferskvand med en tredjedel. Spiste alle på kloden vegansk, ville vi kun bruge 24 procent af det landbrugsareal, vi dyrker i dag.
Hvor meget CO2 udleder 1 kg kartofler?
Faktisk udleder produktionen af 1 kg kartofler kun 200 gram CO2.