Bisfosfonater er den mest anvendte behandling mod knogleskørhed, hvor behandling med kalk og D-vitamin er utilstrækkelig. Bisfosfonater hæmmer nedbrydning af knoglevæv og øger knoglemassen i ryghvirvler, lårbenshals og lårknogle. På den måde beskytter de mod knoglebrud som følge af knogleskørhed.
Hvad er bedst mod knogleskørhed?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle, som er ældre end 70 år, dagligt tager tilskud af kalk og D-vitamin. Yngre, som er i risiko for eller som har fået konstateret knogleskørhed, bør også tage tilskud. Som udgangspunkt bør du tage et dagligt tilskud med 800 milligram (mg) calcium og 20-40 mikrogram (μg) D-vitamin.
Hvad er bedst Prolia eller Alendronat?
Prolia er livslang behandling
Når det gælder behandling af knogleskørhed i Danmark, er førstevalget Alendronat. Det er billigt og effektfuldt for langt de fleste mennesker. Der er dog nogle personer med knogleskørhed, for hvem Alendronat ikke er en mulighed.
Hvilken medicin kan man få mod knogleskørhed?
De fleste tilfælde af knogleskørhed behandles med medicin af typen bisfosfonater: Alendronat er det mest anvendte: Du tager en ugentlig tablet om morgenen (fastende).
Hvad kan erstatte Alendronat?
Tåles Alendronat ikke skiftes til anden behandling, her kan denusomab (Prolia®) ofte foretrækkes pga. samme pris som andre behandlingsformer, god bivirknings profil samt formentlig større effektivitet.
Osteoporose og osteopeni Seneste behandlingsanbefalinger
Er der bivirkninger ved Alendronat?
Risici og bivirkninger
Alendronat kan give mavesmerter, diarré, forstoppelse og meget sjældent mavesår. Du kan også få smerter i muskler, led og hovedpine. Hvis du oplever bivirkninger, skal du tale med lægen og sygeplejersken om det.
Hvor lang tid må man tage Alendronat?
Hvor længe bør man tage Alendronat? Det er vigtigt at fortsætte med behandlingen, så længe din læge ordinerer det. Alendronat kan kun behandle din knogleskørhed, så længe du fortsætter med behandlingen.
Hvor meget D-vitamin skal man have når man har knogleskørhed?
Personer over 70 år, plejehjemsbeboere og mennesker i øget risiko for knogleskørhed (uanset alder) anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med 800-1000 mg kalk. Indrette hjemmet hensigtsmæssigt, så faldulykker undgås.
Hvilke bivirkninger er der ved zoledronsyre?
Almindelige bivirkninger
De mest almindelige bivirkinger ved behandlingen med Zoledronsyre er, at du i nogle dage efter behandlingen kan få influenzalignende symptomer i op til 2-3 dage. Det kan være kuldegysninger, træthed, svaghed, åndenød, diarré, fordøjelsesbesvær eller kvalme samt smerter i muskler og led.
Kan T-score forbedres?
Hvis patienten med osteomalaci kun havde let osteoporose (T-scores mellem -2.5 og -3) kan knoglemineralindholdet forbedres så meget i forbindelse med vitamin D behandling at DXA bør gentages efter 6-12 mdr med henblik på om patienten har behandlingskrævende osteoporose.
Hvad må man ikke med osteoporose?
Rygning og alkohol
Rygning kan bidrage til knogleskørhed, da rygningens skadelige stoffer får knoglevævet til at nedbrydes hurtigere. Hertil kan rygning forværre en allerede eksisterende osteoporose. Hvis du har brug for hjælp til at holde op med at ryge, kan din læge hjælpe dig.
Hvor længe skal man have Prolia?
Inden behandlingsstart vurderes risikoen for nedbrydning af knoglevævet i kæben. Det er vigtigt at opretholde god mundhygiejne på grund af risiko for nedbrydning af knoglevævet i kæben. Det er vigtigt at overholde doseringsanbefalingen med indsprøjtning hver 6. måned.
Hvor længe kan man blive behandlet med Prolia?
Prolia. Prolia skal man ikke holde pause med, for stoppes behandlingen pludseligt, vil man hurtigt tabe knoglemasse. Til gengæld ser præparatet ud til at være sikkert at tage ud over de første 10 år.
Hvor hurtigt virker Prolia?
Prolia er et biologisk lægemiddel, hvilket betyder, at det efterligner kroppens naturlige måde at fungere på med hensyn til knogletab. Prolia er karakteriseret ved, at midlet virker hurtigt, men at det kun virker så længe, det tages. Når behandlingen med Prolia stopper, vil knoglemassen hurtigt begynde at falde.
Hvem får zoledronsyre?
Alle kvinder i og efter overgangsalderen - som anbefales forebyggende behandling - anbefales knoglebeskyttende behandling med zoledronsyre. Det anbefales både for at forhindre knogleskørhed, men også fordi zoledronsyre nedsætter risikoen for, at brystkræften kommer igen.
Kan man få indsprøjtning for knogleskørhed?
Denosumab (Prolia)
Denosumab gives som en indsprøjtning i låret, maven eller bagsiden af armen hvert halve år. Denosumab forhandles under navnet Prolia. Medicinen er et såkaldt antistof, der virker ved at hæmme nedbrydningen af knoglerne.
Er Zometa og zoledronsyre det samme?
Du skal i behandling med zoledronsyre, også kaldet Zometa. Selvom du bliver behandlet for din kræftsygdom, kan den i nogle tilfælde sprede sig til knoglerne. Det kan medføre, at knoglerne bliver afkalket og svækket.
Er det godt at spise kalktabletter?
Tilskud af kalk
Hvis du ikke drikker/spiser mælkeprodukter eller andre fødevarer med højt indhold af kalk, kan du overveje - evt. sammen med en diætist - om du skal tage kalktilskud. Fødevarestyrelsen anbefaler, at kalktilskud er på 500 mg til børn og 800 mg til voksne og børn fra 10 år.
Kan knogleskørhed gå ud over tænderne?
For dig med knogleskørhed betyder det, at du bør holde særligt øje med tænderne. En ny undersøgelse viser, at knogleskørhed kan øge risikoen for den alvorlige tandsygdom parodontitis (en følge til ubehandlet tandkødsbetændelse), så tænderne i værste fald bliver løse og falder ud.
Kan man tage magnesium hver dag?
Hvor meget magnesium må man tage? Det daglige behov for mænd og kvinder er henholdsvis 350 milligram og 280 milligram, hvilket også gælder drenge og piger. Overdosering med magnesium er sjælden, da et eventuelt overskud af magnesium i kroppen udskilles via nyrerne.
Hvorfor skal alendronat tages på tom mave?
Den normale dosis er to kalktabletter med D-vitamin hver dag. Du skal tage én tablet til morgenmaden og én tablet til aftensmaden. Den dag, du tager alendronat, skal du tage én kalktablet til frokost og én til aftensmad, da det ellers vil hæmme virkningen af alendronat.
Kan alendronat give hårtab?
Hårtab, Hudkløe. Væskeophobning i fx arme og ben. Ikke almindelige. Højst 1 ud af 100 personer får bivirkningen.
Hvor meget koster alendronat?
14 stk. (blister) filmovertrukne tabl. 54,15 kr.