I starten af vikingetiden troede danskerne på de nordiske guder. Men efterhånden blev vikingerne kristne. Vikingerne lærte om kristendommen i udlandet eller hos de munke, der rejste til Norden for at missionere. De første kristne munke kom til Danmark i 700-800 tallet.
Hvilken religion var der i vikingetiden?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvad hed vikingernes tro?
Vikingerne havde ikke et navn for deres religion, da de mødte kristendommen. Derfor kaldte de deres religion for ”den gamle skik” (Forn Sidr) modsat kristendommen, der var den nye skik. Det største asatrossamfund i Danmark kaldes netop Forn Sidr.
Hvilken rolle spillede religion i vikingetiden?
Vikingerne kendte ikke til religion, i det mindste ikke i vores forstand. Og de havde ikke en bog med regler. Samfundet hvilede ikke på det nedskrevne, men hvad der var blevet fortalt gennem generationer. Vikingerne havde flere guder, men guderne var nok ikke det fundamentale i vikingernes forestillingsverden.
Hvordan blev vikingerne kristne?
Vikingerne valgte i løbet af 900-tallet kristendommen til dels på grund af den omfattende handel med de kristne, men især på grund af et stigende politisk og religiøst pres fra det tyske rige i syd. I slutningen af vikingetiden, omkring 1050, var de fleste vikinger blevet kristne.
Hurstwic: Religion i vikingetiden
Hvilket land kommer vikingerne fra?
Hvor levede vikingerne? Vikingerne havde deres oprindelse i Danmark, Sverige og Norge, og derudover etablerede vikingerne bosættelser i Rusland, Finland, de baltiske lande, Normandiet (Frankrig), England, Irland, Færøerne, Island, Grønland og så langt som til Nordamerika.
Hvem indførte kristendommen?
Jesus var én af flere guder
Det er ikke en ukendt gud og tro, Harald Blåtand indfører omkring 965, for kristendommens fortælling om Jesus er ikke ny i Danmark på dette tidspunkt. Danmark er ikke ene om pludselig at overgå fra en gammel religion til den nye kristendom.
Hvorfor slutter vikingetiden?
Vikingetiden falder sammen med den middelalderlige varmeperiode (ca. 800–1300) med ophør ved den lille istid (ca. 1250). Plyndringen på Lindisfarne er samtidig med Karl den Stores saksiske krige eller de kristne krige mod hedningene i Sachsen.
Hvem fandt på vikingetiden?
Vikingetiden blev i Danmark indført af J.J.A. Worsaae (1821-1885).
Hvordan slutter vikingetiden?
1066: Slaget ved Hastings, hvor Vilhelm Erobreren af Normandiet erobrer England. Slut 1000-tallet: Vikingetidens afslutning. 1098-99: Det første korstog.
Hvad troede vikingerne på før kristendommen?
Nordisk religion
Vikingerne tilbad mange forskellige guder og troede på overnaturlige væsner som jætter og uhyrer. Den nordiske religion var meget anderledes end den kristendom, som mange mennesker i Danmark i dag tror på. Vikingerne havde ikke nogen kirker, og de havde ikke gudstjenester.
Hvem er Odin?
Odin var krigs- og dødsgud, og de vikinger, der døde i kamp, tilhørte ham eller Freja. De døde krigere blev hentet af hans tjenerinder, valkyrierne. Odin blev først og fremmest dyrket af konger, krigerhøvdinge og deres mænd. Det var deres behov, han kunne opfylde.
Hvor gammel er Thor?
juli 1856 regnes i dag for bryggeriet Thors egentlige grundlæggelse. I 1873 blev bryggeriet omdannet til aktieselskab og fik navnet Thor. Fra 1856 til 1898 steg produktionen og anlæggene hos Thor blev udvidet. I marts 1897 blev den første Thor Pilsner fremstillet.
Er asatro en religion?
Asatro eller asetro eller asa- og vanetro er en nyere religion, der trækker på inspiration fra den gamle nordiske religion, som blev praktiseret i de nordiske regioner i oldtiden.
Hvilke guder troede vikingerne på?
Odin, Thor og Freja er de mest kendte af de mange guder som vikingerne troede på. Først med kristendommen gik man væk fra den gamle nordiske religion som kaldes asatroen. Den er polyteistisk. Det vil sige at man tror på mere end én gud.
Hvad var Danmark før vikingetiden?
Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvilken hårfarve havde vikingerne?
Danske vikinger var rødhårede
Huden uden på skeletterne har set ud, som den gør hos de fleste danskere i dag. Genetiske undersøgelser viser, at folk også dengang var blonde, rødhårede og mørkhårede.
Hvor gammel blev en viking i gennemsnit?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige. Det betyder “landet med gårdene,” hvor betegnelsen “gård” nok skal forstås som “by”.
Hvor længe levede man i vikingetiden?
Vikingetiden (800-1050)
Der fandtes ikke skarpe grænser i vikingetiden som i dag, og hvad Danmark egentlig omfattede i 800-tallet, vides ikke helt præcist. På runestenen i Jelling kalder Harald sig for konge over både Danmark og Norge, men dele af Sydsverige hørte nok også med til det danske kongerige.
Hvorfor hedder det vikingetiden?
800-1050. Ordet "viking" blev brugt både i vikingetiden og længe før og betød dengang vistnok søkriger, sørøver og hærfærd til søs. Siden forsvandt det fra det danske sprog, men kom via de islandske sagaer ind igen i 1800-årene og blev altså valgt til at betegne denne periode.
Hvem bestemte i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.
Hvad tror romerne på?
Religionen var polyteistisk og var karakteriseret ved at rumme et hav af guddomme. Der var guder for alle sider af livet, og der kom flere og flere til, fordi romerne optog fremmede guder i deres religion. Romersk religion handlede om livet her og nu og rummede næsten ingen overvejelser om livet efter døden.
Er Danmark et kristent land?
Danmark er et kristent land, og den evangelisk-lutherske kirke indtager en særstatus som folkekirke. Denne særstatus vil regeringen bevare.