Kommissionen foreslår lovgivning Den kan gøre det på eget initiativ. De love, den foreslår, skal fremme EU's og borgernes interesser som helhed. Kommissionen forelægger et lovgivningsmæssigt forslag for Europa-Parlamentet og Rådet, som skal blive enige om teksten, for at den kan blive til EU-lov.
Hvilke opgaver har Kommissionen i forhold til lovgivningen?
Det er Kommissionens opgave at fremsætte lovforslag, sikre korrekt anvendelse af EU-lovgivningen, forvalte EU-politikkerne og forhandle internationale handels- og samarbejdsaftaler.
Hvilken rolle har Kommissionen?
Kommissionen er EU's udøvende magt. Den foreslår ny lovgivning og kontrollerer, om medlemslandene overholder gældende love og regler. Europa-Kommissionen befinder sig i hjertet af det europæiske samarbejde.
Hvilken rolle spiller Kommissionen Parlamentet og Ministerrådet i lovgivningsprocessen?
Hovedprincipperne i den almindelige lovgivningsprocedure er følgende: EU-Kommissionen fremsætter forslag til lovgivning. Rådet og Europa-Parlamentet vedtager lovgivningen. Medlemslandene har hovedansvaret for at gennemføre EU-beslutningerne.
Hvordan er lovgivningsprocessen?
1. Den almindelige lovgivningsproces Efter grundlovens regler forløber lovgivningsprocessen i fire faser: Fremsæt- telse af lovforslag, forslagenes behandling i Folketinget, stadfæstelse af de vedtagne forslag og kundgørelse af loven.
The European Union's Legislative Process (Institutions - Laws): Commission, Council & Parliament
Hvem laver lovgivning?
Lovgivningsarbejdet foregår skiftevis i Folketingssalen og i et af Folketingets udvalg. Udvalgene arbejder med lovforslagene mellem behandlingerne i Folketingssalen, og det er med til at sikre grundighed i lovgivningsarbejdet. Folketinget har selv vedtaget en minimumsbehandlingstid for lovforslag på 30 dage.
Hvad er den almindelige lovgivningsprocedure?
Den almindelige lovgivningsprocedure begynder med forelæggelsen af et lovgivningsmæssigt forslag for Europa-Parlamentet og Rådet. Den almindelige lovgivningsprocedure gælder for tiden på 85 definerede politikområder, som dækker størstedelen af EU's kompetenceområder. "Initiativretten" ligger hos Europa-Kommissionen.
Hvordan fungerer lovgivningen i EU?
En EU-lov kaldes for en retsakt. De mest almindelige former for retsakter kaldes forordninger og direktiver. En forordning er en bindende retsakt, der gælder direkte i medlemslandene. Det betyder, at EU har besluttet, hvordan de danske domstole og myndigheder skal anvende forordningen.
Hvilke love har EU lavet?
- EU-traktater. Traktaterne fastlægger målene for EU, reglerne for EU's institutioner, hvordan afgørelser træffes, og forholdet mellem EU og dets medlemslande. ...
- Forordninger. ...
- Direktiver. ...
- Afgørelser. ...
- Henstillinger. ...
- Udtalelser. ...
- Delegerede retsakter. ...
- Gennemførelsesretsakter.
Hvor mange lande er med i EU i dag?
Den 1. februar 2020 forlod Storbritannien EU. EU har i øjeblikket 27 medlemslande og 24 officielle sprog.
Hvad betyder en kommission?
Kommission er en aftale, typisk mellem to erhvervsdrivende, hvor den ene part får ansvaret for at sælge den anden parts produkter til gengæld for aflønning i form af provision fra salget. Dette kan i nogle tilfælde være til stor fordel for begge parter.
Hvem fremsætter lovforslag i EU?
Europa-Kommissionen har ansvaret for at planlægge, forberede og foreslå ny europæisk lovgivning. Dette kaldes "initiativretten". EU's love forsvarer EU's og borgernes interesser som helhed.
Hvilken rolle har Fødevarestyrelsen i udformning af EU lovgivning?
Fødevarestyrelsen spiller en central rolle i at udforme EU's forordninger og direktiver på foder-, fødevare- og veterinærområdet. EU's indre marked skal skabe fri samhandel og samtidig beskytte forbrugere, dyr og miljø.
Hvad er EU parlamentets opgave i lovgivningsprocessen?
Europa-Parlamentet har 705 medlemmer i form af politikere valgt ved direkte valg i de 27 EU-lande. Parlamentets opgave er at medvirke til lovgivningsprocessen i EU, vedtage og kontrollere EU's budget og udøve demokratisk kontrol ved at overvåge den udøvende magt i EU.
Hvem laver lovene i EU?
Parlamentet og Rådet vedtager lovgivning ved hjælp af den almindelige lovgivningsprocedure. De fleste EU-love vedtages via den almindelige lovgivningsprocedure, hvor Europa-Parlamentet (som er direkte valgt) og Rådet (som består af ministre fra de 27 EU-lande) har lige meget at skulle have sagt.
Hvem har initiativretten til lovgivning i EU også når det gælder klimalovgivning?
Kommissionen råder over initiativretten på lovgivningsområdet.
Hvilken indflydelse har EU på dansk lovgivning?
EU påvirker 14 % af al dansk lovgivning direkte, men dertil kommer 4678 forordninger, der som udgangspunkt har direkte virkning i Danmark.
Hvilke interesser varetager Kommissionen?
Kommissionens overordnede rolle er at fremme EU's almene interesser. Den består af 27 medlemmer, én kommissær fra hvert medlemsland med ansvar for hvert sit politikområde. Kommissionen fungerer som et kollegium med en formand, som beslutter, hvilken kommissær der skal være ansvarlig for hvilket politikområde.
Hvor mange love er der i Danmark?
Danmarks forfatning
Af de mere end 1.300 love, vi har i Danmark, er der én lov, der er hævet over alle de andre, nemlig grundloven. Grundloven er Danmarks forfatning, dvs. den lov, der beskriver de grundlæggende regler for samfundet.
Hvor mange former for beslutningsprocesser er der i EU?
Der findes tre forskellige måder at lave love på i EU: den almindelige lovgivningsprocedure, høringsproceduren og godkendelsesproceduren.
Hvordan er Danmarks lovgivningsproces påvirket af EU?
12% og 54% af al dansk lovgivning kan siges at udspringe fra EU via direktiver eller forordninger. De 12% dækker over danske love, der implementerer EU-direktiver, mens de 54% medregner alle vedtagne forordninger i EU i perioden 2016 – 2022, der umiddelbart er gældende uden først at skulle gennemføres i dansk ret.
Hvordan kan man som almindelig borger få indflydelse på lovgivningsprocessen?
Borgerinitiativet. En anden måde du som borger kan få indflydelse på EU's lovgivning, er gennem det europæiske borgerinitiativ, som startede i 2012. Vil du starte et borgerinitiativ, skal du lave en borgerkomité. Den skal bestå af syv EU borgere fra syv forskellige lande.
Hvem skal underskrive en lov før den kan træde i kraft?
Efter lovforslagets vedtagelse underskrives loven af regenten og af den relevante minister. Loven offentliggøres herefter i Lovtidende, og træder med mindre andet er besluttet, i kraft en uge efter denne offentliggørelse.
Hvornår er en lov gældende?
Et af folketinget vedtaget lovforslag får lovskraft, når det senest 30 dage efter den endelige vedtagelse stadfæstes af kongen. Kongen befaler lovens kundgørelse og drager omsorg for dens fuldbyrdelse.
Hvad er forskellen på TEU og TEUF?
TEU indeholder de overordnede mål og bestemmelser om EU-samarbejdet. TEUF indeholder de mere praktiske bestemmelser om, hvordan samarbejdet skal udføres. Traktaterne udgør den primære EU-ret, og er således de mål og bestemmelser, som EU's medlemsstater er blevet enige om.