Rosé og hvidvin til tapas Her er de spanske hvidvine et godt valg, men også en god tysk Riesling er en superb hvidvin til tapas. Foretrækker du en god rosé, så gå efter druesorter som Tempranillo fra Spanien eller Provence-vin fra Frankrig.
Hvad drikker man til spansk tapas?
Hvad drikker man til tapas? Uanset hvilken madret, du serverer, giver det god mening at servere en vin fra samme område, som rettens oprindelse. Derfor er spansk vin en rigtig god idé til tapas, og det kan ligeså vel være en flaske Cava eller Sherry, som det kan være en hvidvin, en rosévin eller en ung og let rødvin.
Kan man drikke portvin til tapas?
Portvin til tapas
Er du ligesom mange andre til tapas som består af en del oste – så kan du med fordel vælge en portvin eller sherry.
Hvad serveres til rosévin?
Rosévin er kendt for sin friskhed og smag og parrer godt med næsten alt. For eksempel går den godt til krydret mad, sushi, salater, grillet kød, steg og fyldige saucer.
Kan man bruge rosévin i stedet for hvidvin i mad?
Ja, ganske som med hvid- og rødvin kan du bruge rosévin i din madlavning. Det fungerer på samme måde som hvidvin, læs mere om, hvordan du matcher hvidvin med madlavning her. Hvilke glas drikker man rosé af? Rosévin drikkes af druespecifikke glas fra Riedel for den bedste smagsoplevelse.
Vin til tapas – hvilke vintyper er bedst?
Er rosévin en blanding af rødvin og hvidvin?
Mange tror at rosé vin bliver produceret ved at blande rødvin og hvidvin, dette er ikke korrekt. Rosé får heller ikke sin unikke lyserøde farve fra farvestoffer under fremstillingen. Farven i rosé stammer fra de forskellige druer der bliver brugt i produktionen, nemlig typisk blå eller grønne druer.
Hvad kan man bruge i stedet for hvidvin i mad?
En anden ingrediens, som jeg altid bruger, er hvidvin, da dette giver en dejlig og sprød og fyldig smag – og så har man også god samvittighed til nyde et glas hvidvin til maden. Hvis du ikke har hvidvin, kan du bruge 1 spsk. hvidvinseddike i stedet.
Hvilken rosé skal jeg vælge?
En god tommelfingerregel er at købe en aktuel årgang, da det er bedst at drikke rosévin ung og frisk. Typisk er tørre rosévine af højere kvalitet, så du kan forvente, at du skal betale lidt mere for en god flaske. Hvis du ikke kan lide søde vine, skal du ikke vælge halvtørre rosévine.
Hvilken rosévin er bedst?
- #1 Aurose Au Bord – Fransk rosévin fra 2021. Populært valg til sommeren 2024. ...
- #2 Baglietti – Italiensk økologisk rosévin. Bedste økologiske rosévin. ...
- #3 Monterey Bay – Californiks Zinfandel Rosé fra 2020. ...
- #4 Peter Bott Rosé – Tysk Rosévin fra 2022. ...
- #5 Coteaux de Peyriac – Fransk Rosévin fra 2022.
Hvornår drikker man rosé?
Fordi Rosévin ligger et sted mellem rød og hvidvin, så er de utroligt lette at parre med mad. Uanset om du spiser svinekød, fisk, æg, steaks, chips eller kager så findes der en Rosé som passer dertil. Det er en af de mest sikre ting at tage med, hvis du skal til middag, fest, date aften eller en picnictur.
Hvilken ost er bedst til tapas?
3 tips når du serverer ost til tapas
– Tænk i konsistenser, når du vælger ost. Servér noget blødt og cremet – her er brie eller en gedeost et godt bud. Sørg også for, at der er noget sprødt og noget fast – som for eksempel Vesterhavsost. – Tag ostene ud af køleskabet i god tid, inden de skal serveres.
Hvilken drue til tapas?
Den mest alsidige druesort, der kan serveres til tapas, er Tempranillo. Denne spanske drue har en affinitet med det iberiske køkken, da den har en tendens til at fremhæve ingrediensernes smag.
Hvilken øl er god til tapas?
Pilsner: En pilsner er klassiker – let og lys og fin bitter i smagen. Den går særdeles godt til fisk, skaldyr, kylling, salat og gode danske frokostanretninger. Den vil gøre sig pænt på bordet, hvis du er inspireret af det nordiske køkken, når du laver tapas.
Hvad må ikke mangle til tapas?
- Gode oste (f. eks. Vesterhavsost, Manchego eller cheddar).
- Charcuteri (f. eks. serranoskinke og chorizo).
- Oliven.
- Pesto og aioli eller andre former for dip.
- Lækkert brød og kiks (f. eks. tapasbrød eller hjemmelavede tapas kiks).
- Sprøde snacks (f. eks. saltmandler eller rugbrødschips).
Hvad betyder tapas på dansk?
Tapas betyder egentlig låg på spansk. Traditionen med de små retter begyndte på de Andalusiske bodegaer, hvor et stykke lufttørret skinke forhindrede fluer og støv i at falde ned i sherryglasset.
Kan man drikke øl til tapas?
Øl er jo mange ting. Vi har for eksempel en del sour-øl, altså fadlagret øl, og det spiller rigtig godt sammen med tapas. Den fadlagrede sour-øl kan godt minde lidt om vin, fortæller Carsten.
Hvor mange genstande er der i et glas rosévin?
1 glas hvidvin eller rosévin på 16 cl. indeholder ca. 1,4 genstande.
Hvor længe kan man gemme rosévin?
Ganske almindelige ”hverdagsvine” skal nydes indenfor 2-3 år. Hvidvin og rosévin skal nydes indenfor de første par år.
Hvor længe kan rosévin holde sig efter åbning?
Køleskabet. Hvis du opbevarer din rosevin i køleskabet efter åbning kan den holde sig klart længst. Sørg for at tildække åbningen med enten sølvpapir eller endnu bedre med proppen. Så kan din rosévin godt holde sig 3 – 5 dage efter åbning.
Hvordan finder man en god rosévin?
Tør og halvtør rosevin
Når det kommer til smag, er det dog ofte meget individuelt, hvornår nogle synes, at en vin er 'sød'. En god tommelfingerregel for vinens sødme-niveau er alkoholprocenten. En rosévin med lav alkoholprocent vil ofte være sødere, hvorimod en mere tør rosévin ofte vil have en højere alkoholprocent.
Kan rosé blive for gammelt?
Rosévin ældes ikke med ynde og skal derfor nydes, når den er helt frisk og ung og ikke mere end 2-3 år gammel. På den måde minder livsforløbet for en rosé meget om hvidvinens, selvom nogle hvidvine (såsom Riesling) faktisk kan lagre længe. Med tiden mister rosévin deres spændstighed, da de mangler syren.
Hvad feder mest rødvin eller rosé?
Overordnet set siger man dog, at et normalt glas rødvin (0,2 liter) svarer til 100-120 kcal (kalorier). Det samme gør sig gældende for de fleste tørre hvidvine og champagner, mens et gennemsnitligt glas rosé kan nå helt op på 170 kcal og en portvin (4 centiliter) 60 kcal!
Kan man bruge rosé i risotto?
Helt igennem lækker klassisk sydfransk rosé fra Provence. God til fisk - også grillet, grøntsagsretter, kylling, pasta, risotto, skaldyr, sushi og for sig selv på terrassen!
Hvad feder mest af rødvin eller hvidvin?
Generelt set siger man, at et stort glas rødvin svarer til 100 kalorier, mens det ligger på cirka 90 kalorier for et stort glas hvidvin. Ergo: Du kan ikke bare hælde vin i dig og forvente, at det ikke vejer (tungt) i kalorieregnskabet.
Kan man undlade hvidvin i risotto?
TIP: Du kan sagtens erstatte parmesan med mange andre oste, fx. pecorino, gedeost og blåskimmel. I stedet for hvidvin kan du bruge mousserende vin eller rødvin, eller vinen kan helt udelades og erstattes af mere bouillon.