Hvis aftalen med forbrugeren indgås udenfor den erhvervsdrivendes faste forretningssted, har forbrugeren krav på en række oplysninger om varen eller tjenesteydelsen mv. Desuden har forbrugeren fortrydelsesret. OBS! Oplysningspligten gælder ikke for aftaler om opførelse af bygning.
Hvad skal forbrugeren betale for en vare hvis prisen ikke er aftalt?
Hvis pris ikke er aftalt, så skal køberen i handelskøb betale, hvad sælgeren fordrer, for så vidt det ikke kan anses for ubilligt. Dette gælder ikke i forbrugerkøb. I forbrugerkøb skal køberen (hvis prisen ikke er aftalt) betale, hvad der må anses for rimeligt.
Er alle forbrugeraftaler bindende?
Aftaler er bindende både for forbrugere og virksomheder. Derfor skal virksomheden som udgangspunkt have forbrugerens accept, før virksomheden kan ændre aftalen.
Hvornår har en forbruger fortrydelsesret i henhold til forbrugeraftaleloven?
Forbrugere har som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret ved aftaler om varer og tjenesteydelser, som er indgået ved fjernsalg eller uden for den erhvervsdrivendes forretningssted. Det kan blandt andet være aftaler indgået som e-handel, på en messe eller lignende.
Hvad sker der hvis sælger ikke skriftligt orienterer forbrugeren om fortrydelsesretten?
Skulle du ikke modtage en klar og skriftlig orientering om din fortrydelsesret, kan du tage det roligt. Det bevirker nemlig, at du får en udvidet mulighed for at slippe fri af aftalen.
Køberet: Handels-, civil- og forbrugerkøb
Kan man fortryde en aftale?
Du kan ikke fortryde et retligt bindende løfte. Du kan derfor ikke annullere en aftale.
Hvornår er der ikke fortrydelsesret?
Et køb er en bindende aftale, og du kan som udgangspunkt ikke fortryde dit køb. Selvom mange butikker tilbyder en retur- eller bytteret, er det ikke en ret, du har efter lovgivningen, hvis det ikke er aftalt ved købet.
Hvornår har en forbruger fortrydelsesret?
En forbruger, der køber varer på nettet, har som bekendt 14 dage til at fortryde købet. De 14 dage regnes fra, at forbrugeren har fået varen i fysisk besiddelse. Når forbrugeren har givet besked om sin fortrydelse, har han eller hun 14 dage fra beskeden er givet, til at returnere varen til den erhvervsdrivende.
Hvornår gælder 14 dages fortrydelsesret?
Fortryder du dit køb, skal du senest 14 dage efter modtagelsen af varen give sælgeren besked om, at du vil fortryde købet. Fristen på 14 dage er overholdt, hvis du blot har meddelt sælger, at du vil fortryde købet inden fristens udløb. Derefter har du yderligere 14 dage til at få pakken afsendt til sælgeren.
Hvad siger købeloven om fortrydelsesret?
Et køb er i udgangspunktet en bindende aftale, og du har ifølge købeloven ikke krav på at kunne fortryde et køb i en fysisk butik. Butikker tilbyder dig ofte retten til at bytte en vare eller at returnere varen og få pengene tilbage. Men butikken er ikke forpligtet til at give dig den service.
Hvornår er man bundet af en aftale?
En aftale er bindende, så snart den er indgået af begge parter,” fortæller advokat Maja Juhl Sørensen fra Advodan Slagelse og uddyber: ”I praksis betyder det, at hvis du tilbyder at sælge din bil til 60.000 kroner, og en køber takker ja til dette tilbud, så er I begge forpligtet til at overholde aftalen.”
Er en aftale bindende?
Ifølge aftalelovens § 3, stk. 2 er mundtlige aftaler ligeså bindende som skriftlige aftaler. Og det er først, når der opstår tvivl om aftalens indhold, at den mundtlige aftale kan være svær at bevise.
Hvad sker der hvis man ikke overholder en aftale?
Konsekvenser ved misligholdelse
I de fleste tilfælde bliver kontrakten ophævet af misligholdelsen. Men det giver den forurettede part ret til at kræve erstatning eller et nedslag i prisen - hvis kontrakten inkluderer et køb eller en pris. Dog skal der her være tale om væsentlig misligholdelse.
Kan man fraskrive sig købeloven?
Købelovens reklamationsret gælder altid i forbrugerkøb. Når du sælger en vare til en forbruger, er du ansvarlig, hvis det viser sig, at varen har en fejl, der var til stede på leveringstidspunktet. Du kan ikke fraskrive dig ansvaret ved at aftale med din kunde, at varen fx er ”købt som beset”.
Hvornår kan en forbruger hæve købet?
For at du skal kunne ophæve købet, skal manglen som udgangspunkt være væsentlig. I nogle tilfælde vil du dog godt kunne ophæve købet, selvom manglen ikke er væsentlig. Det er fx, hvis sælgeren ikke vil afhjælpe eller omlevere inden for rimelig tid eller gøre det uden væsentlig ulempe for dig.
Hvem skal betale for de ødelagte varer?
Så længe der er tale om et hændeligt uheld kan butikken ikke kræve at du betaler, men opfører du dig uacceptabelt, eksempelvis ved at kaste rundt med varerne, så er du ansvarlig og må selv betale for det ødelagte.
Hvad er reglerne for fortrydelsesret?
Du har 14 dages fortrydelsesret, når du handler på nettet i Danmark og EU. Det gælder både køb af varer og køb af ydelser, fx vinduespudsning eller mobilabonnementer.
Kan man nægte at give penge tilbage?
I fysiske butikker har du ikke en lovbestemt ret til at fortryde et køb, bytte en vare eller få pengene tilbage. Forhandleren bestemmer selv, om han vil give en bytte- og/eller returret på en vare, og hvor længe den ret skal gælde: Bytteret gælder kun ombytning til andre varer.
Hvad betyder 6 dages fortrydelsesret?
Hvor lang er fristen for fortrydelsesretten? Fristen for at fortryde boligkøbet er på 6 hverdage efter handlens indgåelse. Lørdage og grundlovsdag regnes ikke for hverdage, og det betyder, at køber har en weekend, udover de 6 dage, til at betænke sig.
Hvilke aftaler er omfattet af forbrugeraftaleloven?
Som forbruger er du beskyttet af forbrugeraftaleloven, når du foretager et forbrugerkøb. I maj 2022 blev loven ændret, så den også beskytter forbrugere, der indgår aftaler om levering af digitale tjenester og digitalt indhold. Det gælder også, når du "betaler" med dine personoplysninger - data - i stedet for penge.
Hvornår anvendes AB forbruger?
AB Forbruger og AB18 er regelsæt, man kan henvise til i en entreprisekontrakt. AB18 indeholder de almindelige regler for entrepriseaftaler, hvor begge parter typisk er erhvervsdrivende, mens AB Forbruger anvendes, når bygherren handler som privatperson.
Kan man fraskrive sig fortrydelsesret?
I alle bolighandler hvor køber er forbruger gælder der en lovbestemt fortrydelsesret. Hvor i mod rådgiver/advokatforbeholdet er en aftalt betingelse i købsaftalen, er købers fortrydelsesret altså bestemt ved lov. Køber kan ikke fraskrive sig denne ret, selv ikke hvis der indgås aftale herom med sælger.
Hvor lang tid gælder en købsaftale?
En købsaftale er som udgangspunkt bindende. Køber har dog mulighed for at fortrydehandlen i op til 6 hverdage efter aftalens indgåelse ved at benytte sig af den lovpligtige fortrydelsesfrist.
Kan sælger springe fra købsaftale?
Som udgangspunkt er du som sælger bundet af din underskrift. Du skal være opmærksom på, at køber i henhold til loven har en fortrydelsesret på seks hverdage efter begge parters underskrifter er udført på købsaftalen. Husk: Sælger har ikke den samme fortrydelsesret, som køber har.
Hvordan beregnes 6 dages fristen?
6 dages fortrydelse gælder kun køber!
Man tæller de 6 hverdage fra sælger har underskrevet købsaftalen. I praksis er der dog eksempler på, at der skelnes mellem, hvornår sælger har underskrevet købsaftalen, og hvornår køber har fået besked om, at sælger har underskrevet købsaftalen.