Kniven skal altid ligge til højre for tallerkenen, og knivens skær skal vende ind mod tallerkenen. Reglen for knivens skær gælder dog ikke smørkniven på sidetallerkenen, da skæret her skal vende væk fra tallerkenen. Dessertske, kagegaffel eller ostekniv placerer du oven for tallerkenen.
Hvilken side skal kniven ligge i?
Hvilken side skal bestikket ligge på? Som tommelfingerregel skal kniven placeres på højre side af tallerkenen med skæresiden indad og gaflen til venstre for tallerkenen. Hvis du serverer mad, der kræver en spiseske, skal du placere den ved siden af kniven på højre side.
Hvordan skal knive og gafler ligge?
Gafler til venstre og knive til højre
Bestikket skal placeres, så gæsterne begynder udefra og bevæger sig ind, som retterne bliver serveret. Gafler ligger til venstre og knive til højre, mens dessertbestikket ligger over tallerkenen.
Hvilken side skal gaflen ligge på?
Gaflerne skal ligge til venstre og knivene til højre med skæret ind mod tallerkenen. Hvis forretten er suppe, skal skeen ligge yderst til højre. Kagegaffel og/eller dessertske skal ligge over tallerkenen. Skal du bruge begge, lægges gaflen tættest på tallerkenen, så takkerne peger mod højre.
Hvilken side skal kaffekoppen stå på?
Du bestemmer selv, om glassene skal stå skråt eller på lige linje. Hvis du ønsker en kaffekop, skal den stå yderst til højre på linje med dækketallerkens øverste kant. Sæt gerne vand i karafler og kander, så dine gæster har mulighed for at veksle mellem vin, øl eller sodavand samt almindelig vand.
Bordskik | Etikette til hvileredskaber
Hvordan skal glassene stå på bordet?
- Vinglassene tages i brug fra højre mod venstre. Så hvis du serveres hvidvin til forretten, skal det stilles yderst til højre foran tallerkenen. Rødvinsglasset midt for og dessertvinsglasset yderst til venstre.
- Vandglasset placeres yderst til højre – lidt tilbage trukket.
Hvor skal Snapseglasset stå i forhold til ølglasset?
Der er flere forskellige måder at stille glassene - enten lige, på skrå eller i en let bue, men rødvinsglasset skal altid stå midt for kuverten. Indgår der øl og snaps, husk at snapseglasset skal stå til højre for ølglasset, og serveres der mineralvand stilles glasset normalt lidt ovenfor i højre side.
Hvor skal Brødtallerken stå?
TALLERKENER: Brødtallerkenen står til venstre, enten ved siden af gaflerne, hvis der er plads, eller over gaflerne, med en brødkniv placeret på tallerkenen. Er tallerknerne med dekoration, skal alle motiverne vende samme vej.
Hvilken vej skal skeen vende?
Kagegaflen skal ligge nederst med takkerne pegende til højre og skeen øverst og omvendt kagegaflen. Placeringen hjælper til, at gæsten tager bestikket op i de rigtige hænder.
Hvilken hånd spiser man suppe med?
Servering. Servering foregår fra højre side, ligesom tallerkenerne både sættes ind og tages ud fra højre. Fadservering sker dog fra venstre, så man som gæst har god plads til at bruge højre hånd. Man må godt levne, hvis man ikke selv har øst maden op, men det ser pænest ud, hvis man spiser op.
Hvor står glas på bordet?
Hvidvinsglasset er længst til højre. Ved siden af det står rødvinsglasset, og herefter bliver glassene mod venstre mindre, og glasset til desserten er det mindste. Vandglaset står dertil lidt forskudt men stadig mod højre.
Hvordan ligger man bestik når man er færdig med at spise?
Når man er færdig med at spise, kan man samle bestikket, så skafterne af kniv og gaffel ligger parallelt og vender ned mod kl. 6 eller kl. 4-5. Ved at lægge bestikket således signalerer man til omgivelserne, at man er færdig, uanset om der er noget tilbage på tallerkenen eller ej.
Er det uhøfligt at slubre?
Det ser måske mærkeligt ud, nogle ville endda sige uhøfligt, men det er skam hverken show eller dårlige manerer. Grunden til at man gurgler og slubrer vinen, er for at få mere luft ind i munden og svælget – det frigiver aromastofferne lettere og hurtigere, så man oplever at vinen smager og dufter af mere.
Hvordan holder man på kniv og gaffel?
Holde om bestikket som en møggreb
”Man skal aldrig være ubehændig i brugen af Kniv og Gaffel. Man skal lade Skaftet af begge rolig hvile i Håndfladen og bringe Maden i Munden med den indadbøjede side af Gaflen. Man skal aldrig stikke med Gaflen eller bruge den som en dolk,” skriver Emma Gad.
Hvordan spiser man med bestik?
Man skal aldrig være ubehændig i brugen af kniv og gaffel. Man skal lade skaftet af begge rolig hvile i håndfladen og bringe maden i munden med den indadbøjede side af gaflen. Man skal aldrig stikke med gaflen eller bruge den som en dolk.
Hvilken vej skal bestik vende i opvaskemaskinen?
Når bestikket får lov at vende hovedet opad, kan vandet lettere løbe af. Det giver mindre risiko for kalkpletter på den mest synlige del af bestikket.
Hvor skal suppeske ligge?
Til højre placerer du først hovedretskniven, derefter forretskniven, efterfulgt af en suppeske og en teske. Bemærk, at ifølge borddækningens regler skal knivene ligge med skæresiden vendt mod tallerkenen.
Hvordan holder man på et glas?
Ved at holde glasset ved stilken undgår du at varme vinen for hurtigt og forhindre, at fingeraftryk vises på skålen. Når du holder et vinglas, skal du holde fingrene ved bunden af stilken, hvor det møder skålen. Dette giver dig bedre kontrol over glasset og forhindrer utilsigtede spild.
Hvor lang skal dugen være?
Her kommer to tommelfingerregler, der kan hjælpe dig til at finde den rigtige størrelse: den flotteste opdækning opnås, hvis dugen falder mellem 15-30 cm på alle sider af bordet. Har du fx et bord, der er 100 cm bredt og 2 meter langt, så vil den ideelle dug være 140x230 eller 140x240.
Hvor stor er en normal Spisetallerken?
En middagstallerken er typisk den normale størrelse tallerken, du vil servere aftensmad på. Den spænder mellem 24-29 cm, mens frokosttallerknen er lidt mindre.
Hvor stor skal en middagstallerken være?
Typisk måler en middagstallerken mellem 24 og 29 centimeter. Foretrækker du, at der er god plads på tallerkenen, kan det være en god idé, at du vælger en større tallerken, som har smalle kanter. Omvendt vil en mindre middagstallerken invitere til mindre portioner.
Hvor meget hælder man i et vinglas?
Hvor meget skal du hælde i glasset? At ramme den rigtige mængde vin i glasset, betyder næsten lige så meget, som at vælge det rigtige glas til vinen. Her er tommelfingerreglen, at du skal fylde glasset til det bredeste sted – til ”knækket”, hvor glasset begynder at gå ind igen – og ikke højere end det.
Hvilke glas til øl?
Snifterglas. Snifterglasset minder i formen om et stort cognacglas og passer rigtig godt til mørke og stærke øl. Afrundingen foroven holder på skumkronen, mens du har mulighed for at sidde og varme øllet i hånden – en stærk, mørk øl skal gerne drikkes ved op til 12-14 grader.
Hvilke tallerkener skal jeg vælge?
Vælg tallerkner, der passer til din personlige æstetik og bordopdækning. Holdbarhed: Hvis du leder efter tallerkner til daglig brug, skal du vælge holdbare materialer som stentøj, melamin eller glas, der kan modstå slid. Porcelæn og keramik er mere skrøbelige, men kan være velegnede til specielle lejligheder.
Hvor står rødvinsglas?
Her er reglen for korrekt borddækning enkel: Du starter med det glas, du først skal bruge og sætter det længst mod højre, så gæsten arbejder sig udefra og ind mod tallerkenen. Rækkefølgen bliver dermed vandglas, hvidvinsglas, rødvinsglas og til sidst glas til dessertvin.