Lunkent vand: Gærceller har de mest optimale forudsætninger for at udvikle kuldioxid, ved en temperatur på mellem 27- 37 grader. Varmt vand: Tilsætter man vand, med en temperatur på over 70 grader, vil det varme vand slå gærcellerne ihjel, og produktion af kuldioxid udebliver.
Hvor meget varme kan gær tåle?
Anvendelse. Når gærcellerne nedbryder sukkerarter i dejen, dannes der alkohol og CO2 (kuldioxid), der får dejen til at hæve. Væsken, som den friske gær røres ud i, skal være "lillefingervarm" (37 grader), er den varmere bliver gærcellerne dræbt.
Hvad dræber gær?
Vand, der er mere end 40 grader, dræber gæren.
Hvor varmt skal vandet være til gær?
Når du skal opløse gær i vand, skal vandet være 35 grader. Tilpas lunken. Er vandet for varmt, dør gæren, og er det for koldt, går der for lang tid, før gæren begynder at virke.
Hvor mange grader gær?
Hævningen skal foregå ved 25-30 grader, hvor gærcellerne omdanner stivelsen i melet til alkohol og kuldioxid, samtidig med at der udvikles smags- og aromastoffer. Hvis dejen hæver ved lavere temperatur, vil ikke alle gærceller være brugt, når brødet bages. Det giver bagværket både smag og lugt af gær.
Hævemidler - forskellen på gær, bagepulver og natron
Hvorfor smager mine boller af gær?
Så er den blevet for varm, og løsningen er at folde og spænde op noget oftere, så dejen kan komme af med alkoholen (varme deje er ofte dem, der smager af gær).
Hvorfor bliver mine boller flade?
Hvis dejen er for tynd, vil den løbe ud på bagepladen og bollerne vil blive flade. Er dejen for tynd, så tilsæt lidt mere hvedemel. Dæk skålen til og sæt den på køl i minimum 8-10 timer, fx natten over. Når det er tid til at bage bollerne, varmes ovnen op på max temperatur – min ovn kan gå til 300 °C.
Hvor meget gær skal man bruge til 1 kg mel?
Du skal bruge mindst 5 gram gær pr 1,5 kilo mel. Denne mængde gær giver brødet: Færre aromaer. Stor krumme.
Hvordan hæver gær bedst?
Frisk gær trives bedst, når vandet er ”lillefingervarmt” (ca. 28-30 grader). Hvis vandet bliver for varmt ødelægger man gærcellerne, og så mister gæren sin evne til at få dejen til at hæve.
Hvornår hæver gær bedst?
Temperatur under hævning
Gær har den hurtigste virkning, hvis det får lov at hæve ved en temperatur på 37 grader. Dette er derfor relevant, hvis man har en dej, der hurtigt skal hæve og dermed være klar til bagning på kort tid. Dog har brødet bedre af at få god tid til at hæve, hvis tiden er til det.
Hvorfor skal dej hæve 2 gange?
#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.
Er tørgær lige så godt som alm gær?
Forskellen på tørgær og frisk gær
Du skal være opmærksom på, at du generelt får et bedre resultat ved at anvende frisk gær end tørgær til deje med et højt fedtindhold, som fx fødselsdagsboller. Det skyldes, at tørgæren bliver indkapslet af fedtet og derved hæmmes gæren, der har svært ved at hæve.
Hvad gør eddike i dej?
Du kan få dejen til at hæve 1/3 hurtigere ved at tilsætte 1 spsk eddike. Du kan få det til at hæve dobbelt så hurtigt ved at varme vandet op til 60°C inden det tilsættes melet. Du skal dog opløse gæret i ½ dl vand som først tilsættes dejen når det varme vand er æltet ind i melet.
Hvornår er gær for gammel?
Gær med hvide pletter kan stadig bruges. Hvis gæren er direkte lodden, er der dog snarere tale om skimmelsvampe, dvs. mug. Så bør gæren ikke bruges.
Hvordan aktiverer man gær?
Gær er en levende organisme, der ligger i dvale, indtil den aktiveres af vand. Når man tilsætter sukker til den aktiverede gær, begynder den at udvikle kuldioxid (CO2) og ethanol. Vi tilsætter gær til dejen, fordi kuldioxiden bliver fanget i glutennettet, og får dejen til at hæve.
Hvorfor er min dej klistret?
Svaret er meget enkelt: Gluten er det, der får dejen til at hænge sammen, og når du ælter dit brød, udvikles glutenstrukturen, som får dejen til at blive elastisk. Gluten holder desuden på den luft, du ælter ind i dejen samtidig med, at gluten får brødet til hæve op.
Kan gær hæve uden sukker?
I bagværk med gær sikrer sukker gæren en hurtigt start. Uden sukker i dejen skal stivelsen først nedbrydes for at give gæren næring, så brødet kan hæve, som det sker ved langtidshævning. Bagepulvers virkning er ikke afhængig af sukker, så prøv at anvende bagepulver alene eller i kombination med gær.
Kan man redde en dej der ikke hæver?
Løsning: Rør/ælt ekstra vand i, til dejen er blød og elastisk som tyggegummi og lad så dejen hæve igen. Bolledej med en stor mængde gær kan hæve hurtigt anden gang. Langtidshævet dej skal måske have en genhævning natten over. Der er ingen anden løsning på tør dej.
Kan man komme gær i fryseren?
Kommer du gæren på frys, dør alle disse gærceller, og du kan derfor ikke bage med det. Opbevar derimod altid dit gær på køl, hvor gærcellerne trives allerbedst. Jo længere tid din dej skal hæve, jo mindre gær skal du bruge.
Hvor længe må en dej hæve ved stuetemperatur?
4 g gær passer til hævetid på køl natten over. 12 g gær passer til to timer i stuetemperatur. 25 g gær passer til en time i stuetemperatur. 50 g gær passer til en halv time i stuetemperatur.
Hvad sker der hvis man putter for meget gær i en dej?
For meget gær vil vil hæve brødet hurtig, men vil også lave en eftersmag af alkohol. Det vil også bruge alt sukkeret.
Hvorfor vil mine boller ikke hæve?
Det kan have været for kort tid til, at dejen kunne hæve korrekt. Prøv at lade den hæve lidt længere. Hvor var dejen placeret under hævningen? Rumtemperaturen kan også påvirke gæren.
Hvad sker der hvis en dej hæver for længe?
Når en dej hæver for meget, er der ikke mere hæveevne at give af, når det kommer i ovnen. Det kan resultere i et fladt brød eller et brød med en meget tæt krumme, da brødets struktur kollapser. For lang hævetid kan også give et surt brød.
Hvad gør æg i en gærdej?
Når du pisker æg, mister proteinerne nemlig deres struktur og derefter samler de sig i et netværk. Det er derfor æggets madtekniske egenskaber, der resulterer i, at dejen bliver luftig og stiv, når pisker en dej med æg.
Kan man ælte dej for meget?
Skulle man komme til at overælte en dej, typisk noget der kan ske ved en dårlig kvalitet mel, vil dejen begynde at blive mere klistret i det og efterbløde på bordet.