De semitiske alfabeter De ældste skriftsystemer i Mellemøsten er den mesopotamiske kileskrift og de egyptiske hieroglyffer, begge kendt fra 3000-tallet f.v.t. I disse systemer er tegnene dels ordtegn, dels stavelsestegn, og deres antal er meget stort. I de simpleste former bruges 600-700.
Hvad er det ældste alfabet?
Kileskrift er det ældste kendte skriftsystem. Det stammer fra det sydlige Babylonien i Sumer i anden halvdel af det 4. årtusinde f.Kr., hvor det sandsynligvis blev udviklet i forbindelse med regnskabsføring. Skriften på det tidlige stadie er piktogrammer, altså ikke som på et skriftsprog.
Hvornår kom ø i alfabetet?
Ø er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1100-tallet, altså på det tidspunkt hvor man begyndte at skrive dansk med latinske bogstaver.
Hvornår begyndte man at bruge æ ø og Å?
Bogstaverne æ og ø har man brugt nogenlunde lige så længe som man har skrevet dansk med latinske bogstaver (og ikke som tidligere med runer). Å blev indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet — selvom det i nogle kredse faktisk er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1800-tallet.
Hvornår kom æ i det danske alfabet?
Æ i dansk Æ er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1100-tallet, altså på det tidspunkt hvor man begyndte at skrive dansk med latinske bogstaver. Æ 's oprindelse Æ stammer fra det latinske alfabet, altså det alfabet vi stadig bruger i dag. Tegnet æ blev brugt i middelalderens håndskrifter i stedet for ae .
Evolution of the Alphabet | Earliest Forms to Modern Latin Script
Hvornår stoppede man med at bruge aa?
Å i dansk. I 1948 blev tegnet å indført i den officielle retskrivning ved en retskrivningsreform. Før 1948 skulle man bruge aa hvis man ville følge de officielle retskrivningsregler.
Er der 28 eller 29 bogstaver i alfabetet?
I det danske alfabet er der i alt 29 bogstaver.
Hvornår blev ø til ø?
Ord med et langt ø som røst og høre skrives med ø i alle udgaverne frem til den 15. udgave i 1964. Med retskrivningsreformen i 1948 var det slut med at skelne mellem ø og ö i danske ord, og fra den 15. udgave af Højskolesangbogen i 1964 anvendes det gennemstregede ø konsekvent og overalt.
Hvordan opstod alfabetet?
Det alfabet, som vi kender i dag, er udviklet af det latinske alfabet. I år 500 f.Kr. indførte romerne det latinske alfabet. Det var afledt af det græske alfabet, som igen var afledt af det fønikiske alfabet.
Hvad er verdens ældste skriftsprog?
Fra tale til skrift
Det første ”egentlige” skriftsprog, altså konventionelle symboler for elementer i tale- sproget, finder vi i Sumer i Mesopotamien (det nuværende Irak) for omkring 5.000 år siden, men forhistorien er lang og går formentlig tilbage til afbildninger af magisk art, som f.
Hvem har opfundet alfabetet?
Det skriver Livescience. Det tidligste tegn på et bogstavsystem stammer fra faraoernes 12. dynasti i Egypten (1981-1802 fvt.), men hvordan alfabetet spredte sig til grækerne og sidenhen romerne, der udviklede det latinske system, som denne artikel er skrevet med, har ikke været muligt at tegne et præcist billede af.
Er OE et ø?
Modsat international praksis, hvor œ og ö alfabetiseres under o, er bogstavet i de nordiske sprog placeret i slutningen af alfabetet. I fremmedord betegner ø det latinske oe og det græske oi, jf. fx økonomi. I international sammenhæng transskriberes dansk ø som oe, jf.
Hvilket alfabet bruger man i Polen?
Polsk skrives med det latinske alfabet. Særlige polske lyde gengives ved kombinationer af tegn, fx sz for [ʃ], eller ved diakritiske tegn, fx ż for [ʒ].
Hvornår døde latin?
Latin blev det internationale sprog, som lærde og videnskabsmænd i det vestlige Europa brugte til udveksling af tanker og opdagelser. Tidspunktet, hvorpå latin ophørte med at være modersmål, sættes til ca år 600.
Er der wi det danske alfabet?
W i dansk i dag
Bogstavet W er forholdsvis nyt i dansk, og bruges udelukkende i fremmedord og navne. W blev før 1980 i dansk regnet som variant af V og alfabetiseredes sammen med dette bogstav. (Denne alfabetisering var også gældende indtil 2006 på svensk).
Hvad betyder forkortelsen ø?
Symbolet for diameter er teknisk set forskelligt fra bogstavet ø, selv om det ofte gengives sådan. Artiklen her beskriver det i detaljer http://en.wikipedia.org/wiki/Diameter#Diameter_symbol . Diametersymbolet bruges ofte på tekniske tegninger for at præcisere, at en dimension på tegningen angiver en diameter.
Hvornår indførte man bolle å?
Bogstavet kaldes også bolle-å. Det blev indført i Danmark ved retskrivningsreformen i 1948 i stedet for skrivemåden aa. I mange personnavne og nogle stednavne bruges aa stadig som stavemåde.
Er der æ i norsk?
Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet.
Er W et dansk bogstav?
Det dansk-norske alfabet er en variant af det latinske alfabet brugt til dansk og norsk. Det består af 29 bogstaver: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, æ, ø, å. Æ Ø Å.
Er Århus med Å eller aa?
I dag skal alle ansatte i kommuner, som staves med hhv. dobbelt-a eller bolle-å, stave kommunens navn, som det officielt er blevet besluttet. Men det er stadig retskrivningsmæssigt korrekt for alle os andre at skrive både Århus og Aarhus og Åbenrå og Aabenraa – dog skal man (som altid) være konsekvent.
Kan man skrive Aalborg med Å?
Skrivemåde Å/Aa
Aalborg er ligesom Aabenraa en af de danske byer, hvor der har været strid om skrivemåden. Retskrivningsreglerne anbefaler Ålborg, men sideformen Aalborg er nu også tilladt (i Retskrivningsordbogen står den i parentes).
Hvilken by er dobbelt Å?
Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn.