Danmarks medlemskab Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvornår gik Danmark ind i EU?
Først EF og siden EU har præget efterkrigstidens Danmark. Efter en folkeafstemning i 1972 blev Danmark medlem af EF fra 1973, men Danmarks deltagelse i europæisk samarbejde havde været drøftet allerede siden begyndelsen af 1950'erne. I 1993 trådte Danmark ind i EU.
Hvornår stemte Danmark nej til EU?
september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone. Resultatet af afstemningen blev, at 46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej.
Hvad blev Danmark medlem af i 1973?
Danmark, Irland og Storbritannien bliver medlem af De Europæiske Fællesskaber den 1. januar 1973, så der nu er ni medlemmer. Den arabisk-israelske krig i oktober 1973 udløser en energikrise og økonomiske problemer i Europa.
Hvorfor blev Danmark en del af EU?
Danmark og Storbritannien
Derudover var Danmark tæt tilknyttet til Norge og Sverige både politisk og økonomisk. Det er et gennemgående træk ved dansk europapolitik, at man ønskede at holde den tætte tilknytning til Storbritannien og også gerne Sverige og Norge, hvis man skulle søge optagelse i EF.
Hvorfor kan Danmark ikke deltage i de her missioner?
Hvad betyder det for Danmark at være medlem af EU?
EU vil fremme økonomisk, social og territorial samhørighed og solidaritet mellem medlemsstaterne. Unionen vil respektere medlemsstaternes rige kulturelle og sproglige mangfoldighed og sikrer, at den europæiske kulturarv beskyttes og udvikles.
Hvad skete der i EU i 1989?
Det helt konkrete brud på jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa skete i september 1989 da den ungarske regering åbnede grænsen til Østrig for østtyskerne. Via Ungarn kunne østtyske flygtninge nu komme til Østrig og derfra videre til andre vestlige lande.
Hvad skete der 2 oktober 1972?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Hvad blev Danmark en del af i 1949?
Europarådet blev oprettet i 1949 med Danmark som en af de 10 grundlæggerstater, men er i dag vokset til 47 medlemslande inkl. Tyrkiet, Rusland og landene i Kaukasus, nemlig Armenien, Aserbajdsjan og Georgien.
Hvornår blev EU til?
1952: Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab træder i kraft. 1958: Traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF) og EURATOM træder i kraft.
Hvorfor sagde Danmark nej til euroen?
Pga. euroforbeholdet er Danmark ikke forpligtet til at indføre euroen. Danmark har stadig kronen som valuta og har bevaret muligheden for at føre en selvstændig pengepolitik.
Hvor kom Danmark med i EU?
Den 1. januar 1973 tiltrådte Danmark, Storbritannien og Irland EF. Grønland blev medlem sammen med Danmark, mens Færøerne besluttede sig for ikke at tilslutte sig.
Hvor blev Danmark en del af EU?
Danmark har været medlem af EU siden den 1. januar 1973. EU er et internationalt økonomisk og politisk forpligtende samarbejde mellem 27 medlemslande i Europa.
Hvad hed EU til at starte med?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvorfor valgte Danmark at stemme nej til Maastricht i 1992?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
Hvad skete der i 1948 i Danmark?
Påskekrisen var en krise, der opstod i Danmark i ugerne op til påsken i 1948, da danske regering modtog en række efterretninger, der kunne tyde på en umiddelbart forestående sovjetisk aktion mod et af de nordiske lande, formentlig Danmark.
Hvad hed NATO før?
marts 1948 af Belgien, Holland, Luxembourg, Frankrig og Storbritannien, anses for at være forgængeren til NATO aftalen. Denne traktat etablerede en militær alliance, der kaldtes Vestunionen eller WEU.
Hvad blev Danmark medlem af i 1945?
Danmark blev en del af Forenede Nationer (FN) i 1945 efter 2. Verdenskrigs afslutning.
Hvad skete der den 3 oktober?
Den - Tag der Deutschen Einheit - fejres i dag. Genforeningen blev en realitet et lille års tid efter Berlinmurens fald. Den 3. oktober 1990 tilsluttede Østtysklands fem nydannede delstater - Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Brandenburg, Thüringen og Sachsen-Anhalt - samt Østberlin sig Forbundsrepublikken Tyskland.
Hvad skete der den 22 oktober?
Et luftfoto af en missilbase på Cuba taget af amerikanerne i oktober 1962. Mandag den 22. oktober kundgjorde USA's præsident Kennedy i en tv-tale, at USA ikke kunne acceptere russiske offensive raketter på Cuba.
Hvilken europæisk organisation blev Danmark medlem af den 1 januar 1973?
januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvad sker der i 2016 i EU?
23. juni 2016 – Storbritannien stemmer for at forlade EU. Ved en folkeafstemning i juni 2016 stemmer 52 % af vælgerne i Storbritannien for at forlade EU efter mere end 40 år som medlem.
Hvad skete der i 1992 i EU?
7. februar 1992 – Maastrichttraktaten. Traktaten om Den Europæiske Union underskrives i den hollandske by Maastricht. Det er en vigtig milepæl, som fastsætter klare regler for den kommende fælles valuta samt for udenrigs- og sikkerhedspolitik og et tættere samarbejde inden for retslige og indre anliggender.
Hvad hed EU før 1993?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993.