Gurkemeje er en lille rodknold, der indeholder et kraftigt gult farvestof. Den dyrkes primært i Indien og kaldes også indisk safran. Gurkemeje anvendes især som farvestof i maden. Gurkemeje indgår også i forskellige blandingskrydderier, blandt andet karry.
Hvilke krydderier bruger de i Indien?
- Chili. Chilier findes i mange forskellige varianter og er en uundværlig ingrediens i indisk madlavning. ...
- Karry. ...
- Ingefær. ...
- Gurkemeje. ...
- Kardemomme. ...
- Safran. ...
- Koriander. ...
- Mynte.
Hvad er Turmeric på dansk?
Gurkemeje, på engelsk turmeric, er en plante som oprindeligt stammer fra Asien. Nogle kalder gurkemeje for indisk safran på trods af, at gurkemeje intet har med safran at gøre. Årsagen til betegnelsen indisk safran er, at gurkemeje har en intens farve, ligesom safran har det.
Hvad kan jeg bruge i stedet for safran?
Safran har en unik smag og farve, der er svært at erstatte. Der er ingen direkte erstatning for Safran, men du kan eksperimentere med andre krydderier for at opnå lignende effekter.
Er der safran i karry?
Karry er et blandingskrydderi af typisk 10-20 krydderier. Gul karrys farve stammer almindeligvis fra gurkemeje. Andre ingredienser kan være bukkehornsfrø, muskatnød, spidskommen, laurbærblade, allehånde, safran, kardemomme, kanel, koriander, nellike, anis, peber, ingefær, hvidløg og sennep.
Safran plante - Dyrk en af de ældste krydderier selv
Hvilken plante kommer safran fra?
Ægte safran er støvfang fra safrankrokus, Crocus Sativus. Der findes kun en slags plante, men efterbehandlingen af støvfanget afgør, hvilken kvalitet, produktet har.
Hvad er safran lavet af?
Det er de tørrede rødlige støvfang af krokusblomsten Crocus Sativa, der bruges som krydderi.
Er der safran i danske krokus?
I krokusplanten findes der også, udover de mørkerøde safran-stilke, kortere gule stilke – griflen, som de også kaldes. De omtales som de 'kvindelige' stilke. De har ikke en aroma ligesom de røde, men de har samme evne til at farve maden. Desuden har griflen en bitter smag.
Er safran sundt?
Safran har være brugt i naturmedicin i årtusinder, men det er vigtigt at pointere, at der er ikke videnskabeligt belæg for, at krydderiet har nogen sundhedsfremmende egenskaber. Det har blandt andet været brugt som afrodisiakum, behandling af fordøjelsesproblemer, astma, søvnproblemer og depression.
Kan safran blive for gammel?
Hel safran holder sig frisk i flere år.
Hvad smager gurkemeje af?
Gurkemeje har ikke nogen særlig stærk smag, men er ret neutral, let bitter. Den indeholder ca. 5 procent æteriske olier og nogle bitterstoffer. De friske knolde har en blomsteragtig duft og smager af mere end tørret stødt gurkemeje.
Hvad er sort peber godt for?
Peber beskytter dig desuden mod mavesår og virker antiinflammatorisk i tarmen. Desuden modvirker peber produktion af nye fedtceller i kroppen og stimulerer stofskiftet på en positiv måde. Det øger kropsvarmen og får dig til at forbrænde flere kalorier og forbruge mere af den indtagne energi.
Hvorfor er gurkemeje godt for huden?
Gurkemeje er kendt for sine mange fordele for huden. Det er en kraftfuld antioxidant, der kan hjælpe med at beskytte huden mod skadelige frie radikaler og skader fra UV-stråling.
Hvad hedder det kendte krydderi fra Indien?
Mange krydderier forekommer i specielle blandinger: mest kendt er nok garam masala, som egentlig betyder 'stærk' eller 'varmt' krydderi' og består af koriander, spidskommen, kanel, kardemomme, sort peber og nelliker, men nogle gange også chili, ingefær, hvidløg, stjerneanis og sesam- og sennepsfrø.
Hvad spiser man i Indien til morgenmad?
I det nordindiske køkken hører ugærede, flade hvedebrød (naan, chapati, roti og romali) til måltiderne. I Sydindien er det oftere ris, evt. i fermenteret form som idli, små rismelsbrød og til morgen og frokost dosa, en pandekage af linse- og rismel.
Hvad spiser man til frokost i Indien?
. . . så er der mad nok til alle. En typisk indisk frokost eller middag består af en thali – en metalbakke med små fordybninger eller med skåle. Menuen er dejlig bæredygtig, og udgøres næsten altid af en curryret med bønner, en linseret, yoghurt, et par chutneys, brød, som aftest chapatti – og den uundværlige ris.
Hvad koster 10 gram safran?
Fra 60,00 kr. Safran af højeste kvalitet i forseglet plastikboks - Et perfekt køb.
Kan safran vokse i Danmark?
Safran produceres normalt i lande med varme og tørre klimaforhold som Iran, Spanien og Grækenland, men det er faktisk muligt at dyrke denne dyrebare krydderi i Danmark. For at dyrke safran krokus i dansk klima bør man vælge en solrig placering med godt drænet jord.
Er der smag i safran?
Safran har en meget karakteristisk eksotisk duft og sødlig smag af honning. Det tørrede krydderi har en mørk rød farve, som bliver til en intens gul farve, når det tilsættes maden. Safran bør bruges med måde, for hvis man tilsætter for meget, kan smagen blive bitter.
Hvor kan man købe ægte safran?
Natur-Drogeriet ægte safran
Du kan også finde “Det røde guld” - altså safran, blandt Natur-Drogeriets udvalg af krydderier. Det ægte safran kommer i hele tråde, så du kan være sikker på, at krydderiet ikke er blandet op med andre billigere alternativer.
Hvad koster safran i en butik?
50,00 kr. Reference: Ægte Iransk safran uden fup!
Hvad betyder safran?
Safran, gult krydderi og farvestof, der stammer fra den tørrede, tredelte griffel fra safrankrokus. Til 1 kg safran bruges 75.000-100.000 blomster, som håndplukkes; safran er derfor et meget dyrt krydderi, som i oldtiden fik en særlig status, idet det anvendtes som kostbar gave, som medicin og som krydderi.
Er Safran en blomst?
Det er ikke til at se det på den lidt undseelige blomst Crocus Sativus, men dens støvdragere indeholder verdens dyreste krydderi: safran. Om morgenen når den lyslilla blomst åbner sig og folder sine blade ud, kan man se dens orange støvdragere, som er det safran, vi bruger i maden.