Amerikanske og tyske forskere har registreret det hidtil højeste UV index på 43,3. Det er sket med to dosimetre placeret ved henholdsvis Licancabur vulkanen (5.917 meter over havet) i grænseområdet mellem Chile og Bolivia og den nærliggende Laguna Blanca (4.340 meter).
Hvad er den højeste UV i verden?
UV indekset eller UV index, som det også skrives, bevæger sig på en skal fra 1 til 15. 1 er selvsagt ingen skadelig stråling og 15 er det højeste. Det skal dog siges, at det godt kan forekomme højere. Den højeste måling, der er fundet sted, målte 43,3.
Hvad er den højeste UV indeks i Danmark?
I middagssolen kan UV-indeks ved ækvator nå op på ca. 15 og i Danmark højst ca. 7 i sommermånederne.
Hvor høj bliver UV i Danmark?
I middagssolen kan UV-indekset ved Ækvator højst blive ca. 15, mens det i Danmark topper på ca. 7 i sommermånederne. Derfor kan man med fordel søge skygge for middagssolen, tage let tøj og solhat eller kasket på - og smøre sig ind i rigeligt med solcreme med en høj faktor.
Hvem er mest udsat for UV-stråling?
De fleste patienter med hudkræft er ældre mennesker, som har været udsat for store mængder sollys livet igennem. Solskoldninger i barndommen og den tidlige ungdom har også en betydning for udviklingen af basalcellekræft. Udsættelse for solens uv-stråler øger også risikoen for kræft på læben.
What is the UV Index?
Hvad er den farligste UV-stråling?
Uv-stråling betyder ultraviolet stråling, og det er den, der bruner vores hud. Det er også den stråling, der kan give kræft i huden. Der findes tre typer uv-stråling med forskellig bølgelængde. Ozonlaget sørger for, at den farligste type, som er uvc-stråling ikke når jordens overflade.
Hvilken UV-stråling giver kræft?
Både uva- og uvb-stråling er skadelig. Uva-stråling trænger dybere ned i huden og kan give for tidlig ældning af huden (rynker), øjenskader og bidrager til kræft i huden. Uvb-stråling giver især anledning til solskoldninger og på langt sigt solskader i form af ru pletter, pigmentpletter og kræft i huden (1, 6).
Er UV 6 højt?
Er uv-indekset 3 eller derover, skal du bruge solbeskyttelse. I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 & 15 fra april til september måned, at UV-indekset ligger højt, og hvor det er vigtigt at solbeskytte sig.
Hvor meget UV kan man tåle?
Hvor meget UV-stråling kan huden tåle? Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man beskytter sig mod solens UV-stråling, når UV-indexet er tre eller mere, og man er udenfor i mere end en få minutter. Den reelle skadevirkning af UV-strålingen på huden afhænger af flere faktorer ud over UV-indexet.
Kan man blive brun med UV på 3?
Du har en sart hud, der kan tåle lidt mere sol end hudtype 1, men du bør stadig være forsigtig, når du er udenfor, og uv-indekset er 3 eller mere. Din hud bliver let solskoldet, men du kan godt blive solbrun. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end: Uv-indeks 3: 55 min.
Hvor højt er UV-indekset i et solarium?
Uv-strålingen i et solarium er nemlig meget kraftigere. I den danske sommer kommer UV-indekset sjældent over 7, men i et solarium svarer strålingen til et uv-indeks på 12. Derudover får du i et solarium uv-stråler på begge sider af kroppen samtidig – og helt uden solbeskyttelse.
Hvornår er solen farligst?
Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå rigtig meget uv-stråling ved at finde skygge midt på dagen.
Kan man godt blive brun selvom det er overskyet?
Jo. Op til 80 % af UV-strålingen kan trænge igennem skyer.
Hvad tid er UV højest?
Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå rigtig meget uv-stråling ved at søge skygge midt på dagen.
Hvad er den højeste temperatur der er målt i Danmark?
Det varmeste år registreret indtil nu var 2014 med hele 10,0°C. Den absolut højeste temperatur i Danmark er 36,4°C målt ved Holstebro i august 1975. Den absolut laveste temperatur er -31,2 °C målt i Thy i januar 1982.
Hvornår er solen stærkest i Spanien?
Kræftens Bekæmpelse anbefaler solelskere, at solbade før middag og igen efter klokken 15. Rundt regnet halvdelen af solens stråler “falder” mellem klokken 12 og klokken 15, hvorfor risikoen for solskoldning er størst i dette tidsrum.
Hvor høj er UV i Danmark om sommeren?
I middagssolen kan UV-indekset ved ækvator nå op på ca. 15 og i Danmark højst ca. 7 i sommermånederne. Når UV-indekset er 3 eller højere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, at man beskytter sig i solen.
Kan man blive brun med faktor 50?
Men du bliver brun, selvom solfaktoren er høj. Det tager dog lidt længere tid, men du passer bedre på din hud. Produkter med en højere solbeskyttelsesfaktor beskytter imod solskoldning og for tidlig ældning af huden forårsaget af UV-stråler.
Kan man få sol gennem en rude?
Kan jeg blive brun gennem en rude? Ja, en del af solens UV-stråler går nemlig gennem ubehandlet vinduesglas. Det meste glas (og plastik) absorberer solens UVB-stråler, mens UVA-strålerne går gennem glasset.
Kan UV være på 0?
Et index på 0 er teoretisk muligt, men dog usandsynligt. I Danmark vil værdien ikke blive meget højere end 6 på grund af den nordlige beliggenhed på jordkloden, men nærmer man sig ækvator kan den nå dobbelt så høje værdier.
Er jeg hudtype 1 eller 2?
Hudtype 1: Er en typisk skandinaver, som altid bliver solskoldet og aldrig bliver brun. Hudtype 2: Er en typisk skandinaver, bliver solskoldet efter få timers sol. Dog kan man blive en smule brun efter nogle dage, hvor man har vænnet sig til solen.
Hvilke UV stråler gør dig brun?
UVB og UVA
To typer UV-stråling fra solen påvirker huden: UVB-stråler: Giver solskoldning og celleskader i huden efter mange år. UVA-stråler: Kan gøre dig brun, men kan også give soleksem og ælder på længere sigt huden.
Kan man få sol i vandet?
“Man bliver nemmere solskoldet, når man befinder dig ved vandet” Det er sandt. Det er fordi, du både udsættes for de direkte UV-stråler og de stråler, der reflekteres hen på din hud fra vandet. Så når du bader er det en rigtig god idé at bruge vandfast solcreme.
Er solen farlig hvis man ikke bliver rød?
Solen er kun skadelig, hvis du bliver rød
UV-B stråler brænder huden og giver solskoldninger, hvorimod UV-A stråler giver huden den brune farve. Men begge typer UV-stråler øger risikoen for hudkræft, og derfor er du altså også i risikozonen, selvom du bliver brun og ikke rød.
Er UV-stråling sundt?
UV-stråler skaber en form for betændelsestilstand og hæmmer hudens naturlige reparationsproces. En solskoldning kan i værste tilfælde gå ind og påvirke dit immunsystem og øge din risiko for at udvikle hudkræft. Når du dyrker solen bliver der nemlig skabt celleforandringer i din hud.