Hviderusland er det land, hvor der bliver spist flest kartofler: 175 kilo per person om året.
Hvem spiser flest kartofler i verden?
Kartoflen var i 2008 verdens tredje mest dyrkede afgrøde efter ris og hvede. Kina er verdens største kartoffeldyrkende nation. I Hviderusland bliver der spist flest kartofler; 175 kilo per person om året.
I hvilke lande spiser man kartofler?
Kina og Indien
På globalt plan er produktionen af kartofler vokset med næsten fem procent om året i de sidste ti år. Kina er nu verdens største producent af kartofler, og næsten en tredjedel af alle kartofler dyrkes og spises i Kina og Indien.
Hvor mange kartofler spiser vi i Danmark?
I følge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, spiser hver dansker ca. 40 kilo kartofler om året. Det er dog intet imod de 120 kg, vi hver satte til livs i midten af 1800 tallet! 40 kg er stadig en sjat.
Hvor mange spiser kartofler?
Kartoflen er en favorit i mange danske hjem. Faktisk er kartoflen så stor en favorit, at 74 pro- cent af danskerne spiser kartofler mindst én gang om ugen. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Dansk Gartneri.
Hvordan verden koger kartofler
Hvem spiser kartofler?
Der er markant oftere kartofler på middagstallerkenen hos de 55-74-årige end hos de 15-54-årige. Mens lidt mere end hver femte i alderen 15-34 år får kartofler til aftensmad på en gennemsnitlig dag, gælder det samme for to ud af fem (41%) af de 55-74-årige.
Hvorfor spiser man kartofler i Danmark?
En eksotisk spise fra Sydamerika
I Danmark var kartoflen en eksotisk delikatesse ved overklassens festlige middage i 1700-tallet. Det var først i årtierne efter 1800, at de danske jorder rigtig begyndte at spire, og kartoflen blev uundværlig på de fleste danske middagstallerkener.
Hvilken land kommer kartofler fra?
Kartoflen hører til natskyggefamilien og den stammer fra Sydamerika, hvor den har været kendt og dyrket i mere end 3000 år. Specielt i Chile, Colombia og Peru. Kartoflen kom til Europa i 1537. Det var de spanske soldater, udsendt af Kejser Karl af Spanien, der bragte dem med hjem sammen med alt det stjålne inka-guld.
Er en kartoffel en frugt eller grøntsag?
Kartoflen er botanisk set en rodfrugt ligesom guleroden, rødbeden, persilleroden og sellerien, men ernæringsmæssigt er den ikke en grøntsag. Det skyldes, at kartoflen har et højere indhold af stivelse og et lavere indhold af bioaktive plantestoffer end andre rodfrugter.
Hvor stammer kartofler fra?
Kartoffel, Solanum tuberosum, plante i slægten natskygge; oprindelig udbredt i Andes, hvor indianerne længe før europæernes ankomst fremavlede flere varieteter.
Hvem opfandt kartoffelsalat?
Kartoffelsalat menes almindeligvis at have sin oprindelse i Tyskland, hvorfra den spredte sig bredt over hele Europa og senere til europæiske kolonier.
Hvem tog kartofler med til Europa?
Omkring 1500-tallet stødte spanierne på rodfrugten, da de erobrede Sydamerika og tog inkaernes guld med sig hjem. De opdagede hurtigt hvor nærende knolden var og tog derfor også kartoflen med hjem til Europa.
Hvilke kartofler smager bedst?
Den perfekte allround kartoffel: Folva
Og så smager den fantastisk godt. Folva kartofler er runde eller ovale, de er flotte gule, og så er de meget gode at koge. Kartoflerne har en rigtig flot skræl. Den flotte skræl gør, at det tit nok bare at vaske dem, inden du tilbereder dem.
Kan man spise kartofler hver dag?
Man må gerne spise kartofler hver dag. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser kartofler 4 dage om ugen og pasta og ris de andre dage. Kroppen indeholder circa 150 gram kalium, hvoraf 98 procent optræder inde i cellerne.
Hvad er sundt ved kartofler?
Du finder kartofler nederst i madpyramiden. Kartofler har et lidt højere energiindhold (flere kalorier) end mange andre grøntsager. Kartofler er en god kilde til vitamin B, C, K og folat, som er en af B-vitaminerne.
Hvornår kom kartofler til Europa?
Omkring år 1570 landede den første sending kartofler i Spanien. Få år senere stødte den engelske opdagelsesrejsende Francis Drake på kartoflen i Sydamerika og tog den med hjem. Europas første møde med knolden var dog ingen succes.
Er kogte kartofler sunde?
Kartofler er en god kilde til vitamin B, C, K og folat, som er en af B-vitaminerne. Vitaminerne i kartofler styrker dit immunforsvar, knogler, røde blodceller, hud, DNA, og hjælper desuden dine sår med at hele og din krop med at omdanne maden til energi.
Hvad er sundest varme eller kolde kartofler?
2 Kartofler er sundere kolde end varme kartofler
Du har ikke så let ved at fordøje resistent stivelse, så du får færre kalorier. Fordøjelsen går langsommere, og det er bedre for blodsukkeret og gør, at du er mæt i længere tid. Dine sunde tarmbakterier elsker resistent stivelse, og de er vigtige for dit immunforsvar.
Er ris sundere end kartofler?
Der er stor forskel på vitaminindholdet. Ris og pasta er gode kilder til Bvitaminer, mens kartoflen er en god kilde til C-vitamin. Det er således svært at sige, om ris er sundere end kartofler og pasta. Grundlæggende er det bedst at spise varieret, så man får alle de næringsstoffer, man har behov for.
Hvorfor hedder det kartofler?
Kartoffel er nemlig den tyske betegnelse, selvom dens oprindelse fortaber sig i Italien. I Italien bruger man nemlig betegnelsen tartufo om trøffel, og da kartoflen ankom, fik den kælenavnet den lille trøffel, tartufolo. Man skal jo rode i jorden for at få den op, og i omfang ligner de to produkter også hinanden.
Hvorfor kalder man det franske kartofler?
En anekdote fortæller, at rigmanden Cornelius Vanderbilt i 1853 klagede over, at hotellets stegte kartofler ikke var tynde nok. Hotellet skar derfor papirtynde skiver, de såkaldte chips, som Frankrig og andre lande i Europa senere importerede. Da de kom til Danmark, blev de derfor kaldt "franske kartofler".
Hvorfor kom kartoflen til Europa?
Kartoflen kom til Europa i begyndelsen af 1500-tallet, men dens vej til de danske middagsborde var både lang og besværlig. I slutningen af 1600-tallet var kartoflen blevet etableret i Tyskland og i Irland, men som et værn mod hungersnød og ikke som noget, man frivilligt ville spise.
Er det godt at spise rå kartofler?
Kartofler er nok de mest kendte grøntsager, der kan være farlige, når de spises rå. De indeholder solanin, som kan være dødeligt med en tilstrækkelig stor dosis. Det skriver SciTechDaily. Du skal dog spise en masse rå kartofler for at komme tæt på et farligt niveau.
Hvem indførte kartoflen i Danmark?
Nogle mener, at danske lejesoldater tog kartoflen med sig hjem til Danmark fra England eller Irland omkring 1708-09. Men det var sandsynligvis landflygtige franskmænd ( huguenotter ), der bragte kartoflen til Danmark i årene 1719-20. De slog sig ned i Fredericia, hvor kartoflen sammen med tobak blev dyrket.
Hvad spiste man før kartoflen?
Almindelig mands kost kunne være grød kogt på enten bygmel eller rugmel. Det kunne også være fisk som jo var let at få fat i frisk, hvis man boede nær ved havet eller en sø. Man spiste også en del saltet fisk – især saltede sild.