Chokoladens historie starter i det mellem- og sydamerikanske område. Før Europæerne kom til Mellemamerika hed det Mesoamerika og dækkede området, hvor vi i dag finder Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras og Nicaragua.
Hvor stammer chokoladen fra?
Historie. Kakao stammer fra det tropiske lavland i Sydamerika og har været dyrket i mindst tre årtusinder i Centralamerika og Mexico. Chokolade har været brugt som drik i næsten hele sin historie, og de tidligste optegnelser for brug af chokolade kan dateres til før Olmekerne (ca. 1.400 år f.kr.).
Hvilket land er kendt for chokolade?
Den 'førende' nation er – måske ikke overraskende – Schweiz, som er hjemsted til store internationale chokoladeproducenter som Nestlé og Lindt & Sprungli. Til gengæld er en anden nation, der er kendt for sin chokolade, nemlig Belgien, helt nede på en 13. plads med et forbrug på 5,2 kilo per indbygger i 2014.
Hvem har opfundet chokolade?
I 1828 fandt hollænderen Conrad van Houten (1801-1887) på at affedte kakao i en skruepresse, og biproduktet, kakaosmør, gjorde det muligt at fremstille chokolade i fast form.
Hvornår kom chokolade til Europa?
I år 1528 blev kakaobønnerne importeret af Spanioleren Hernán Cortés, som præsenterede dem for den spanske konge, Karl 5. Chokolade i fast form (til forskel fra som drik) blev udviklet i Europa i midten af 1800-tallet.
Hvor kommer chokolade fra?
Hvornår kom chokolade til Danmark?
I Danmark kom kakaoen formentlig først til landet i 1700-tallet, og det var i de første mange år en apotekervare. Pudsigt nok var stifterne af Toms, Trojel og Meyer, begge apotekere, selvom det først var i 1924.
Hvor vokser chokolade?
Kakaotræet stammer fra Sydamerika og vokser i regnskove, hvor der er skygge, høj temperatur og høj luftfugtighed. Kakaotræet blev opdaget af Maya-indianerne i Amazonas, som begyndte at dyrke det for godt 2600 år siden.
Hvordan kom chokolade til Danmark?
Chokoladen kom til Danmark i drikkeform omkring 1660. Det var en luksusvare, kun adelen og rige købmænd havde mulighed for at prøve, og der skulle gå næsten 200 år, før chokoladedrikken blev tilgængelig for folket.
Er chokolade sundt?
Ja, mørk chokolade kan betegnes som værende sundt i små mængder. Chokolades ernæringsmæssige kvaliteter ligger på højde med nødder, dadler og andre sunde snacks – og hvis du vel at mærke vælger en mørk én af slagsen og nyder den i moderate mængder, så har den mørke variant mange gavnlige effekter.
Hvad er den mest solgte chokolade?
Snickers er et chokolademærke, produceret af Mars Incorporated. Den originale Snickers er den mest solgte chokoladebar i verden.
Hvilket land i verden spiser mest chokolade?
I USA, som har verdens fedeste befolkning, er chokoladeindtagelsen kun halvt så stor, som den er i Schweiz. Og de skandinaviske lande ligger blandt de ti mest chokoladespisende lande, selv om konsumptionen i Finland kun er den halve af, hvad den er i Sverige.
Hvem spiser mest chokolade i verden?
Kvindernes og unge spiser mest chokolade
Undersøgelsen viser også, at de 15-34-årige spiser 31% mere chokolade end de 35-54-årige, mens de 55-74-årige spiser 32 procent mindre. Dermed spiser de unge 63% mere chokolade end de ældre.
Hvilket land spiser mindst slik?
Danmark har de seneste år overhalet Finland og Sverige som de største slikmunde. Danskerne spiser årligt 6,6 kilo slik per person, mens lande som USA og Italien spiser henholdsvis 3,6 kilo og 1,8 kilo slik om året.
Hvordan kom chokolade til Europa?
Christopher Columbus tog kakaobønner med tilbage til Spanien i 1502, men det var først, da Hernán Cortés i 1519 tog chokoladedrikken med hjem, at den blev populær i Europa. I 1600-tallet spredtes kakaoen til hele Europa, men kun blandt de rige.
Hvad bruger man 100% chokolade til?
Chokolade 100 % anvendes s åvel i madlavningen til varme retter, desserter og bagværk som den kan rives over müsli og grød, indgå i granola og smoothie eller ganske enkelt nydes, som den er og i små stykker på den måde, at man lader den smelte langsomt i munden. Det giver en fin og intens smag af kakaobønne.
Hvor gammel kan chokolade blive?
Rigtigt opbevaret kan chokolade holde sig forbavsende længe - hvis du kan holde fingrene væk! Men der er forskel - mørk chokolade kan holde sig op mod 3-4 år, mælkechokolade op mod 1-1½ år og fyldte chokolader typisk væsentligt kortere tid, afhængigt af fyldet. Men det hele afhænger af opbevaringsforholdene.
Er 72% chokolade sundt?
1) Mørk chokolade er ekstremt næringsrigt
Hvis du vælger mørk chokolade med en høj koncentration af kakao kan du roligt spise løs (alt med måde altså!): det er nemlig rigt på næringsstoffer. Mørk chokolade med ca. 70-85% kakao indeholder blandt andet jern, magnesium, kobber, fibre og en række andre mineraler.
Er 100% chokolade sundt?
Sørger man for at spise chokolade med en høj kakaoprocent, er man automatisk sikret det mest optimale indhold af fibre og mineraler. Selvfølgelig er 100 gram chokolade ikke sundt at indtage hver dag, men små doser på omkring 20 gram en gang imellem kan sikre et optimalt indtag af afgørende jernformer og fibre.
Er chokolade godt for hjernen?
Mørk chokolade stimulerer produktionen af både endorfin og serotonin i hjernen – hormoner, der booster humøret, beskytter mod stress og øger følelsen af lyst og velvære.
Er kakao en frugt?
Kakaofrugten er en helt fantastisk frugt, som nærmest er umulig at støve op i Norden. Vi er derfor utrolig stolte af, som de eneste i Danmark, at tilbyde friskhøstede, usprøjtede kakaofrugter direkte fra vores søde farmer Henry i Uganda.
Kan man få for meget chokolade?
Det anbefales ikke at indtage over 10-15 gram mørk chokolade om dagen. Mælkechokolade og hvidt chokolade betragtes ikke som sundt, da indholdet af kakao i disse er markant mindre, mens der til gengæld er større mængder sukker og mælkefedt.
Er kakao og chokolade det samme?
Kakao er den vigtigste ingrediens i chokolade. Når kakao bliver omtalt her i bogen, vil det typisk være en fællesbetegnelse for kakaotørstof (pulver) og (kakaosmør). Chokolade er alle de produkter, der kan fremstilles på basis af kakao.
Er chokolade en grøntsag?
Chokolade er nærmest en grøntsag forklædt som slik. Det hele starter med kakaobønnen, hvorfra det kakaosmør, der anvendes til fremstilling af chokolade og kakao, udvindes. Kakaosmørret består fortrinsvis af to typer fedt, nemlig stearinsyre og oliesyre.
Hvorfor smager chokolade så godt?
Kakaobønnen indeholder naturligt bitterstoffer, men på sin vej til at blive til chokolade bliver mængden reduceret. Astringenter er en anden gruppe af molekyler kakaobønnen indeholder naturligt og som knytter sig til mundfølelsen i chokolade.
Hvorfor smager chokolade godt?
Chokolades helt særlige mundfølelse skyldes kakaosmørrets specielle smelteegenskaber. Kakaosmør smelter på tungen, eftersom dets smeltepunkt ligger omkring 35ºC, dvs. over almindelig stuetemperatur, men under kroppens temperatur. Mørk chokolade er derfor fast ved stuetemperatur, men smelter i munden.