Freden i Kiel er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Vigtigst af alt betød den, at Norge, der siden 1380 havde været i union med Danmark, blev afstået til Sverige.
Hvilket land måtte Danmark afgive til Sverige?
Men efter Napoleonskrigene, ved Freden i Kiel i 1814, bestemte stormagterne, at Danmark skulle afgive Norge til Sverige. Og derefter var Norge og Sverige i personalunion – en ”løs” union, hvor kun udenrigspolitikken og statsoverhovedet, kongen var fælles – indtil Norge løsrev sig endegyldigt fra svenskerne i 1905.
Hvilket område mistede Danmark i 1814 efter Napoleonskrigene?
og Danmark-Norges kronprinsregent Frederik (fra 1808 Frederik 6.). Alliancen var en del af Napoleonskrigene, og den endte med at trække den dansk-norske stat med i Napoleons fald, hvorfor Danmark ved Freden i Kiel den 14. januar 1814 måtte afstå Norge til Sverige.
Hvilken side valgte Danmark i Napoleonskrigene efter nederlaget i 1807?
I august 1807 blev det neutrale Danmark tvunget ind i Napoleonskrigene. Krigenes hovedkombattanter var England og Frankrig, men de involverede også resten af Europa, som var opdelt i et sindrigt system af skiftende alliancer. Efter at Rusland og Frankrig havde sluttet fred den 7.
Hvad skete der med Danmark efter Napoleonskrigene?
I krig som Napoleons allierede
Da Napoleon til sidst tabte krigen, stod Danmark på tabernes side og måtte indgå en hård fredsaftale. Tabet af flåden og ødelæggelserne i København var en katastrofe. Desuden var udenrigshandlen ødelagt, kolonierne var besat, og i 1813 gik staten bankerot.
Hvorfor kollapsede Kalmarunionen og Danmark-Norge?
Hvad skete der i 1814 i Danmark?
I 1813 gik Danmark konkurs og i 1814 tabte Danmark Norge til Sverige ved freden i Kiel. Mod periodens slutning afskaffedes enevælden, og Danmark fik en folkevalgt regering, der arbejdede på at udforme en fri forfatning. I den mellemliggende periode blev landet ramt af en landbrugskrise og stilarten romantik blomstrede.
Hvilke lande var imod Napoleon?
Napoleon havde nu Rusland, Preussen og England imod sig, Danmark stod vaklende, Sverige måtte påregnes som modstander, og Østrig søgte kun et påskud for at bryde med ham; med Paven forsonede han sig dog januar 1813.
Hvorfor måtte Danmark afstå Norge?
Efter den første med Rusland i 1812 fulgte den vigtige Stockholmtraktat fra 3. marts 1813, der sikrede britisk accept og støtte til Sveriges krav på Norge, siden traktater med Preussen og Østrig. Men for at nå sit mål om en svensk-norsk union, måtte Karl Johan tvinge Danmark til at afstå Norge.
Hvad skete der i 1813?
Den danske stat gennemførte i januar 1813 en pengereform, som blandt liberalister siden blev kaldt 'statsbankerotten', selvom der faktisk ikke var tale om en erklæret fallit med standsning af alle betalinger og eliminering af kreditorernes fordringer.
Hvad skete der efter Napoleonskrigene?
Efter en række tilbageslag var Frankrig i offensiven fra 1794, da en massemobilisering var gennemført. Preussen og Spanien trak sig ud af krigen, og Østrig led nederlag i Sydtyskland og blev slået tilbage af general Napoleon Bonaparte i Norditalien.
Hvornår mistede Danmark Skåne?
Med svenskerne foran Københavns porte, så en panikslagen dansk regering ingen anden udvej end at slutte fred. 26. februar 1658 blev freden i Roskilde underskrevet. Danmark-Norge måtte afstå Skåne, Halland, Blekinge, Bornholm, Trondhjem len og Bohuslen til Sverige.
Hvilke konsekvenser fik Freden i Kiel for Danmark?
Fredstraktaten førte til en territorial nyordning af Skandinavien i forlængelse af Danmark og dens allierede, Frankrigs nederlag i Napoleonskrigene. Danmark måtte afstå Norge til Sverige. Norge ophørte dermed at være del af den danske helstat. England vedblev at beholde sin overhøjhed over Helgoland.
Hvornår mistede Danmark Slesvig og Holsten?
Efter nederlaget i 1864 blev den gamle grænse mellem Danmark og hertugdømmet Slesvig ved Kongeåen Danmarks statsgrænse mod syd. Med Slesvig og Holsten mistede Danmark ca. 2/5 af sit areal og over en million indbyggere.
Hvilken del af Sverige var dansk?
Ved fredsslutningen i Roskilde 26. februar 1658 afstod Danmark de store landområder i Skånelandene til Sverige. Det var provinserne Skåne, Halland og Blekinge samt øen Bornholm, som havde været en del af det danske rige siden den tidlige middelalder i 1000-tallet.
Hvordan mistede vi Norge?
I 1814 tabte Danmark-Norge Englandskrigene, og kongen af Danmark-Norge, Frederik VI blev tvunget til at overdrage Norge til kongen af Sverige ved Freden i Kiel. Efter et norsk forsøg på uafhængighed og vedtagelsen af en fri forfatning blev Norge tvunget ind i en løs union med Sverige.
Hvor længe var Skåne dansk?
Skåne var dansk (tillige med Halland og Blekinge) indtil 1658. Halland blev dog kontrolleret af Sverige allerede fra 1645. Bornholm udgør sammen med Skåne, Halland og Blekinge det historiske Østdanmark, også kendt som Skånelandene.
Hvad er forskellen på 1813 og 1818?
1813 erstatter lægevagten. Ved skader skal man ringe til 1813 for at få at vide, hvornår og hvor man skal møde op på en akutmodtagelse eller akutklinik. Under særlige omstændigheder rykker Akuttelefonen 1813's lægerne ud på hjemmebesøg. Region Sjælland: Akuttelefonen kontaktes på telefonnummer 1818.
Hvorfor gik Danmark statsbankerot i 1813?
Statsbankerotten 1813, alvorlig penge- og finanspolitisk situation, som den danske stat var kommet i pga. store militærudgifter og svigtende toldindtægter under krigen 1807-14 (se Englænderkrigene).
Hvad mistede Danmark i Napoleonskrigene?
Freden i Kiel er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Vigtigst af alt betød den, at Norge, der siden 1380 havde været i union med Danmark, blev afstået til Sverige.
Hvad hed Norge før?
Af Store norske leksikon og Lex. Norge er et kongerige i det nordlige Vesteuropa. Det gamle kongerige var i union med Danmark fra 1380 (kongefællesskab fra 1397) til 1814 og med Sverige 1814-1905.
Hvorfor startede Napoleonskrigene?
De såkaldte revolutionskrige var forbi. Året efter, i 1803, brød Napoleonskrigene ud, da briterne ville bryde Napoleons kontrol over Holland, Schweiz og småstaterne i Norditalien. Napoleon drømte om at invadere Storbritannien, men i 1805 ødelagde briternes admiral Nelson den franske flåde i slaget ved Trafalgar.
Hvad endte Danmark mod Norge?
Danmark 23-31 Norge
Danmark var også i finalen ved den seneste EM-slutrunde i 2022.
Hvilken ø sad Napoleon på?
Napoleons død
Napoleon overgav sig til den britiske regering, som fik ham forvist til øen Sankt Helena, hvor han døde i 1821.
Hvorfor udbrød der revolution i Frankrig i 1789?
Stormen på Bastillen den 14. juli 1789 indledte Den Franske Revolution, og den 14. juli er i dag Frankrigs nationaldag. Baggrunden for Den Franske Revolution var periodisk hungersnød, stigende fødevarepriser og en nær statsbankerot, der nødvendiggjorde grundlæggende politiske reformer.