Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab blev i 1952 skabt mellem seks lande, Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene og Vesttyskland, med henblik på at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvem var de første lande i EU?
De seks lande er Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg. Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab træder i kraft i 1952.
Hvem har opfundet EU?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) - eller bare Kul- og Stålunionen - blev startet af seks lande: Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien. Fællesskabet blev indgået med anden verdenskrig i frisk erindring og for at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvornår starter Den Europæiske Union EU )?
februar 1992 – Maastrichttraktaten
"Den Europæiske Union" oprettes officielt ved den traktat, som træder i kraft den 1. november 1993.
Hvornår kom vi ind i EU?
Et voksende fællesskab – de første nye medlemmer
Danmark, Irland og Storbritannien bliver medlem af De Europæiske Fællesskaber den 1. januar 1973, så der nu er ni medlemmer.
Den Europæiske Union forklaret*
Hvornår stemte Danmark nej til EU?
september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone. Resultatet af afstemningen blev, at 46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej.
Hvad skete der i EU i 1989?
Det helt konkrete brud på jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa skete i september 1989 da den ungarske regering åbnede grænsen til Østrig for østtyskerne. Via Ungarn kunne østtyske flygtninge nu komme til Østrig og derfra videre til andre vestlige lande.
Hvad skete der i 1973 i Europa?
den 1. januar 1973 trådte Danmark ind i EF. Den forholdsvise store tilslutning til medlemskab ved folkeafstemningen den 2. oktober 1972 betød dog på ingen måde, at Danmark fik et let liv i Det Europæiske Fællesskab.
Hvem bestemmer i EU?
Europa-Kommissionen er EU's politisk uafhængige udøvende organ. Den er alene ansvarlig for at udarbejde forslag til ny EU-lovgivning og for at gennemføre de beslutninger, der træffes af Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union.
Hvorfor skiftede EF navn til EU?
Baggrunden var seks europæiske landes ønske om at forhindre krige i Europa ved et tættere samarbejde med afskaffelse af hindringer for færdsel og handel mellem landene. EF's traktatsgrundlag var Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Fællesskab (EF-traktaten). Med Maastrichtaftalen i 1993 skiftede EF navn til EU.
Hvornår og hvorfor opstod EU?
Det europæiske samarbejde blev grundlagt i kølvandet på Anden Verdenskrig og havde til hensigt at forhindre en ny krig mellem de europæiske lande. Den oprindelige tanke var, at man ved at øge samhandlen landene imellem i praksis ville umuliggøre krig.
Er Grønland en del af EU?
Grønland havde i den forudgående budgetperiode (2014-2020) mulighed for opnåelse af budgetstøtte på ca. 1,6 mia. kroner. Grønland valgte at træde ud af det europæiske samarbejde i 1985, men har siden være tilknyttet EU som såkaldt ”oversøisk land og territorie” (OLT).
Hvorfor er det 12 stjerner i EU flaget?
Det består af en cirkel med 12 guldstjerner på blå baggrund. Stjernerne står for idealerne om enhed, solidaritet og harmoni blandt Europas befolkninger. Antallet af stjerner har intet med antallet af medlemslande at gøre, men cirklen er et symbol på enhed.
Hvad er det 2 største land i Europa?
Godt nok findes store dele af det russiske rige i Asien, men ikke desto mindre sætter man normalt grænsen ved Ural-bjergene, hvorfor Rusland med 3,836,652 km² klart er størst i Europa uanset hvad. Det næststørste land i Europa er Ukraine med 603,628 km².
Er Egypten en del af Europa?
Egypten ligger i det østlige Nordafrika, hvor verdens længste flod, Nilen, løber ud i Middelhavet.
Er Island en del af EU?
Island er ikke medlem af EU, men deltager i det europæiske økonomiske samarbejde gennem EØS-aftalen. Island er medlem af NATO.
Hvem har mest magt i EU?
Europa-Parlamentet er i dag en meget magtfuld aktør i EU. EU-landenes regeringer har styrket Parlamentets beføjelser betydeligt over en årrække. Det skyldes navnlig et krav om at gøre EU mere demokratisk og åbent. Europa-Parlamentet er især styrket, fordi det i stigende grad vedtager EU-love sammen med Ministerrådet.
Hvem finansierer EU?
Som udgangspunkt betaler alle medlemslande den samme procentdel af deres BNI, men nogle lande, inklusiv Danmark, får en rabat på BNI-bidraget. Danmarks bruttorabat er på cirka 2,81 mia. kroner årligt (2021-tal), hvor nettorabatten er 1,5 mia. kr efter bidraget til de andre fire landes rabat.
Hvad er EU egentlig?
Den Europæiske Union (EU) er en tæt samarbejde mellem et stort antal europæiske lande. Samarbejdet er tættere end i noget andet internationalt samarbejde.
Hvad hed det før EU?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom-traktaten.
Hvad skete der i 1948 i Danmark?
Påskekrisen var en krise, der opstod i Danmark i ugerne op til påsken i 1948, da danske regering modtog en række efterretninger, der kunne tyde på en umiddelbart forestående sovjetisk aktion mod et af de nordiske lande, formentlig Danmark.
Hvad skete der i 1969 i Danmark?
1969 var året med Apollo 11 og den første mand på månen, året med billed-pornoens frigivelse i Danmark og alle demonstrationerne imod dens væsen, med Woodstock-festivalen, Jumbojetten, Vietnam-krigen, Stonewall-optøjerne, hippierne, Pippi Langstrømpe, optøjerne i Belfast, hashen, Concorden, Zodiac-seriemorderen, Nixon, ...
Hvad sker der i 2016 i EU?
23. juni 2016 – Storbritannien stemmer for at forlade EU. Ved en folkeafstemning i juni 2016 stemmer 52 % af vælgerne i Storbritannien for at forlade EU efter mere end 40 år som medlem.
Hvad skete der i 1992 i EU?
Folkeafstemningen om Maastricht-traktaten var en dansk folkeafstemning om Danmarks ratifikation af Maastricht-traktaten, der blev afholdt 2. juni 1992. Afgørelsen var tæt; 50,7 % stemte nej, mens 49,3 % stemte ja.