Kongen døde den 28. februar 1648 i sit sengekammer på Rosenborg Slot. Efter at kongen var blevet såret under søslaget på Kolberger Heide 1644 og mistede synet på højre øje måtte kongens ansigt ikke males.
Hvor mange børn havde Chr den 4?
Han var gift med Anna Cathrine af Brandenburg, som døde 1612, hvorpå han i 1615 ægtede den adelige Kirsten Munk. Han blev far til mere end 20 børn, bl. a. Frederik 3.
Hvem vandt slaget ved Kolberger Heide?
Én begivenhed synes dog især at være blevet hyldet i eftertiden - ikke mindst i forbindelse med de nationalistiske strømninger i 1800-tallet: Slaget ved Kolberger Heide 1. juli 1644, hvor Christian 4. blev såret og mistede det ene øje, men alligevel efter sigende drev sine mænd frem mod sejr over svenskerne.
Hvor er Kolberger Heide?
Kolberger Heide, den del af Kielerbugten, der ligger mellem Femern og Kielerfjorden. Under Torstenssonfejden (1643-45) udkæmpedes her 1.7.1644 det berømte, uafgjorte søslag mellem den danske og den svenske flåde.
Hvilken konge havde flest børn?
(født 12. april 1577, død 28. februar 1648) fik mindst 23 børn med sine ægtefæller og elskerinder.
Christian 4. - På sporet af historien
Hvem vandt Torstenssonfejden?
ledede selv den danske flåde. Det var under dette søslag, at kongen mistede synet på det ene øje, da en svensk kugle ramte en kanon på det danske flagskib Trefoldigheden. Slaget, som varede i ti timer, endte med en kneben dansk sejr; Det lykkedes danskerne at lukke den svenske flåde inde i Kielerfjorden i en måned.
Hvorfor startede torstenssonkrigen?
Baggrunden for Torstenssonkrigen
Sveriges mål var at erobre de danske provinser Skåne, Halland og Blekinge for derved at svække den danske kontrol over Øresund og det danske søherredømme i regionen. Det var nødvendigt, for at forbindelserne mellem Sverige og kontinentet kunne styrkes.
Hvorfor startede kalmarkrigen?
Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Hvilken konsekvens fik Sveriges angreb mod Danmark i 1645?
Sverige gik med til at indlede fredsforhandlinger med Danmark. Resultatet ved Brömsebrofreden fra 1645 blev, at Danmark måtte afstå de norske områder Jämtland og Härjedalen, Gotland og Øsel i Østersøen, og Sverige fik Halland i pant i 30 år. Det var ikke kun tabet af land, som var krigens konsekvenser.
Hvornår mister Danmark Skåne?
Med svenskerne foran Københavns porte, så en panikslagen dansk regering ingen anden udvej end at slutte fred. 26. februar 1658 blev freden i Roskilde underskrevet. Danmark-Norge måtte afstå Skåne, Halland, Blekinge, Bornholm, Trondhjem len og Bohuslen til Sverige.
Hvad mistede Danmark til Sverige?
Danmark måtte afstå Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm, mens Norge mistede Bohuslen og Trondheim len. Desuden skulle hertugen af Gottorps anerkendes som suveræn fyrste, og Danmark skulle spærre Sundet for Sveriges fjender.
Hvor mange gange har Danmark været i krig med Sverige?
Forskere har svært ved at afgøre præcis, hvilke to nationer, der har været i krig med hinanden flest gange – men et godt bud ville være Danmark og Sverige. De to lande har udkæmpet 11 krige siden Gustav Vasas konsolidering af den svenske nationalstat i 1521.
Er Kalmarunionen dansk?
Kalmarunionen var en personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, som blev oprettet i 1397 og varede til 1523. Unionen indbefattede områder som Finland, Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne. Efter at Sverige forlod unionen, forblev Danmark og Norge i personalunion frem til 1814.
Hvorfor gik Sverige ud af Kalmarunionen?
Kalmarunionen fungerede som samlet enhed indtil 1448, men gik ifølge danmarkshistorien.dk (se kilder) herefter ind i en opløsningsperiode. Det skyldtes, at de svenske stormænd var utilfredse med Sveriges position i unionen.
Hvem var konge i Kalmarkrigen?
Christian 4. s mål med Kalmarkrigen var at sikre sin position som Nordens førende konge. Om krigen var en succes eller et nederlag for Danmark kan være svært at afgøre. Danmarks territorium blev ikke udvidet.
Hvornår sluttede kalmarkrigen?
Kalmarkrigen, krig mellem Danmark og Sverige 1611-13. Danmark erklærede krig i april 1611 efter en række mindre stridigheder, hvoraf den vigtigste drejede sig om samernes skat og herredømmet i Finnmarken.
Hvad skete der i 1644?
Den 1. juli 1644 mødtes de 2 hære mellem Femern og Kielerfjorden. Det slag er kendt som Slaget ved Kolberger Heide . Slaget er kendt fordi den danske konge selv ledede den danske flåde, og det var under dette slag, at kongen mistede synet på sit ene øje.
Hvad skete der i 1645?
I 1645 var den slagne konges eneste udvej at starte fredsforhandlingerne. Han mistede Gotland og Øsel i Østersøen, de norske grænseprovinser Jemtland og Herjedalen – samt Halland i 30 år. Nederlandene sørgede desuden for, at kong Christian blev presset til at nedsætte Øresundstolden. Danmarks storhedstid var slut.
Hvordan endte torstenssonkrigen?
Torstenssonfejden var en dansk-svensk konflikt, som varede fra 1643 til 1645. Den endte med Freden i Brömsebro, hvor Danmark bl. a. måtte afstå Halland i 30 år, Gotland, Øsel (ved Estland) samt de norske landskaber Jämtland og Härjedalen til Sverige.
Hvilke områder mistede Danmark i 1658?
Ved freden i Roskilde 26. februar 1658 måtte Danmark afstå Skåne, Halland (definitivt), Blekinge og Bornholm samt de norske provinser Bohus len og Trondheims len.
Hvornår løsrev Sverige sig fra Danmark?
Herefter var det - med få korte afbrydelser - kun kongefællesskabet med Norge, der var effektivt (til 1814), mens det kun lykkedes de danske konger at herske i Sverige i kortere perioder, indtil Sverige endegyldigt løsrev sig med proklamationen af Gustav Vasa som svensk konge i 1523.
Hvornår gik Norge ud af Kalmarunionen?
Mellem 1396 og 1536 var Norge en del af Kalmarunionen, og efter dennes sammenbrud blev landet indtil 1814 en del af Danmark-Norge. Danmark–Norge gik ind i en alliance med Napoleon, hvorefter krigen førte til dårlige tider og hungersnød i 1812.
Hvor længe var Norge en del af Danmark?
Fra 1380 til 1814, i alt 434 år, var Norge og Danmark knyttet sammen i et politisk fællesskab, der varierede i styrke og nærhed, og hvor også Sverige i perioder var en del af Kalmarunionen (1397-1523).
Hvilket land var Danmark i krig med i 1657?
Aldrig har Danmark været så tæt på udslettelse. Danmark under Kong Frederik III's ledelse havde i 1657 erklæret Sverige krig i tillid til, at den svenske konge Carl Gustaf havde hænderne fulde med krigsførelse i Polen.