»Hvis folket ikke har brød, så giv dem dog kage,« er en sætning, der ofte er blevet tillagt den franske dronning Marie Antoinette. Et udtryk der på nogle måder passer godt til nutidens politiske situation, hvor det ser ud til, at verden er helt uden forståelse for sultens konsekvenser.
Hvem sagde så lad dem spise kage?
Udtrykket "lad dem spise kage", som Marie-Antoinette ofte citeres for som reaktion på de sultende bønder, stammer fra før Marie-Antoinettes tid,.
Hvad sagde Marie-Antoinette?
I eftertid blev hun beskyldt for at have sagt om de sultende, der manglede brød: "Kan de så ikke spise kage?" Men udsagnet optræder i Jean-Jacques Rousseaus Les Confessions før Marie Antoinettes tid, og tilskrives Maria Theresia af Spanien.
Hvor mange børn får Marie-Antoinette?
Ludvig og Marie Antoinette fik i alt fire børn. Eller, det er i hvert fald, hvad man ved af. I virkeligheden havde kongen og dronningens ældste datter, Marie Therese, en tvillingebor. En bror ved navn Ludvig-Filip.
Hvor lang tid sad Marie-Antoinette i fængsel?
En dronning med en tragisk skæbne. Som ægtefælle til Kong Ludvig 16 blev Marie-Antoinette den sidste dronning af Frankrig, da monarkiet blev afskaffet under den franske revolution fra 1774 til 1794. Marie-Antoinette blev fængslet på Congiergerie i 1793 og blev halshugget otte måneder efter sin mand.
Ikke mere mælk
Hvad er Marie-Antoinette kendt for?
Marie Antoinette var den sidste dronning i Frankrig, før den franske revolution revolverede monarkiet i august 1792.
Hvor mange søskende havde Marie-Antoinette?
maj 1770 gift med den 16-årige franske kronprins, den senere Ludvig 16. og bosat i Versailles og Fontainebleau. I 1778 blev parrets første barn Marie Thérése Charlotte født, og efter hende fulgte 3 søskende, 2 drenge og en pige.
Hvem ledte Den Franske Revolution?
I 1793-1794 er Den Franske Revolution svaret på et ægte blodbad. En politiker ved navn Maximilien de Robespierre overtager styringen i landet. Med et fjendtligt syn på alt og alle ender titusinder af mennesker i guillotinen.
Hvorfor kunne man ikke lide Marie-Antoinette?
Da Frankrigs terrorregime anklager Marie-Antoinette for incest og højforræderi, har hun ikke mere at miste. Det franske folk hader hende, børnene er fjernet med magt, og guillotinen har bortrevet ægtemanden. Da hun selv bliver ført til skafottet, har hun kun sin værdighed tilbage.
Er wienerbrød en kage?
Kage var oprindelig blot fint brød, og indtil slutningen af 1800-tallet var det synonymt med brødtyper af hvede. Oprindelig var det i Danmark konditorer (kagebagere) og ikke bagere, der havde lov til at fremstille konfekt og bage kager. Pga. dette betragtes gærbagte kager som fx wienerbrød endnu i dag ikke som kager.
Hvor stammer ordet kage fra?
Kage har ændret sig markant i løbet af årene, men overgangen fra brød til kage er bestemt ikke tydeligt afgrænset. Ordet “kage” stammer helt tilbage fra vikingetidens oldnordiske ord “kaka”, men studier har endnu kun kunnet spore definitionen af kage tilbage til middelalderen.
Hvad er de tre stænder?
Stænder betegner de fire samfundsgrupper adel, gejstlighed, borgere og bønder (se bonde). Inddelingen af befolkningen i stænder med hver deres funktion og tilhørende lovfæstede privilegier og forpligtelser blev i løbet af middelalderen den grundlæggende måde at organisere samfundet på i Vest- og Centraleuropa.
Hvorfor er der så mange slotte i Frankrig?
Langt størstedelen af slottene er bygget under den franske Renaissance, hvor det franske hof opholdt sig i regionen. Betegnelsen er mest skabt ud fra et turistmæssigt synspunkt, idet der på et relativt lille område er samlet en stor mængde seværdige slotte, som det er muligt at besøge.
Hvorfor Den Franske Revolution brød ud?
I 1780'erne truedes Frankrig direkte af statsbankerot, og for at imødegå truslerne indkaldte kongen i foråret 1789 en stænderforsamling i Paris. Hensigten var kun at skaffe midler til at overvinde krisen, men i stedet overtog forsamlingens deltagere initiativet og påbegyndte revolutionen.
Hvem var gift med Marie Antoinette?
s ægteskab med Marie-Antoinette. Som 16-årig kronprins blev Ludvig gift med den et år yngre Marie-Antoinette, som var ærkehertuginde af Østrig og datter af kejser Frans 1.
Hvor boede Marie Antoinette?
Senere flyttede Louis den 16. og Marie-Antoinette ind på Versailles. Her boede de indtil den franske revolution brød ud i 1789, og det franske folk stormede slottet og tvang kongefamilien væk fra Versailles.
Hvornår blev Marie-Antoinette begravet?
Den franske konge Louis 16. blev i 1815 genbegravet der sammen med sin dronning, Marie Antoinette, og sin søster Elisabeth, efter at de var blevet gravet op af revolutionens massegrav ved det sted, hvor Madeleinekirken står i dag. De kongeliges lig ligger stadig ved Saint Denis-kirken.
Hvad skete der i den franske revolution?
Stormen på Bastillen den 14. juli 1789 indledte Den Franske Revolution, og den 14. juli er i dag Frankrigs nationaldag. Baggrunden for Den Franske Revolution var periodisk hungersnød, stigende fødevarepriser og en nær statsbankerot, der nødvendiggjorde grundlæggende politiske reformer.
Hvordan blev Marie-Antoinette henrettet?
Kongen blev kendt skyldig i forræderi og sendt til guillotinen den 21. januar 1793. Ni måneder senere blev dronningen Marie Antoinette også kendt skyldig i forræderi og halshugget den 16. oktober 1793.
Hvornår blev Marie-Antoinette dronning?
Marie Antoinette blev henrettet i Paris den 16. oktober 1793.
Hvornår levede Marie-Antoinette?
Marie-Antoinette blev født i Wien i 1755. Hun bliver gift i 1770 med Ludvig, der fire år senere bliver Frankrigs konge som Ludvig den Sekstende. Efter den franske revolution i 1789 organiserer Marie-Antoinette i 1791 kongefamiliens mislykkede flugt, og året efter udråbes republikken.
Hvordan boede de gejstlige?
Hvordan boede de gejstlige? Gejstligheden eller rettere de forskellige kirkelige institutioner, havde længe været godsejere. Sognekirker havde jord og sognepræsterne ligeledes, men de vigtigste var bisperne, domkapitlerne og klostrene, der var godsejere i stor stil.
Hvad var stormen på Bastillen?
Hvad skete der under Stormen på Bastillen? Den 14. juli 1789 stormede en gruppe vrede folk fra byen den gamle borg med det berygtede fængsel, slog vagterne ihjel og frigav fangerne. Borgen var på det tidspunkt ledet af Bernard de Launay, der af kongen var udnævnt til kommandant.