Den hyppigste vindretning er vinde fra omkring vest, hvor ca. 30-40 % af alle vinde kommer fra (periode 1989-1998). Vinden varierer selvfølgelig meget fra kystregioner til inde i landet.
Hvor blæser det mest fra i Danmark?
De fleste steder i Danmark kommer der mest vind fra vest og sydvest, i Nordvestjylland dog mest fra nordvest. Hvor meget det blæser, varierer fra år til år. Udsving på op til 20 % er ikke unormale.
Hvilken vej blæser vinden mest i Danmark?
Det fremgår klart, at vest og sydvest er de fremherskende vindretninger i Danmark, eftersom de vest- og sydvestvendte kyster har langt det højeste energiindhold i vinden (de røde og gule områder).
Hvorfor blæser det mest fra vest i Danmark?
Her går havstrømmene den modsatte vej, altså fra vest mod øst. Nord for østenvindene (på den sydlige halvkugle er det syd for østenvinden) blæser vindene mest fra vest . Dette område kalder man et vestenvindsbælte. Det er her Danmark ligger, og derfor kommer den typiske danske vind fra vest.
Hvor blæser det mindst i Danmark?
Vinden kommer jo typisk fra vest i Danmark, og derfor blæser det mindst på Djursland, Østjylland og i Nordsjælland, hvor den gennemsnitlige vind allerede har passeret en del land, siger han. Øverst på vind-listen ligger udover Halsnæs dog også to kommuner på Amager, Dragør og Tårnby.
Hvor kommer vinden fra?
Hvilken del af Danmark får mest sol?
Det gennemsnitlige antal soltimer i Danmark har i perioden 1981-2010 været på 1.574 timer (1.669 timer; 1991-2020 og 1.718 timer; 2011-2020). Den midterste del af Jylland har det laveste antal timer, mens Kattegatregionen og Bornholm har det højeste.
I hvilken dansk by regner det mest?
Aabenraa er den mest regnfulde kommune med 354,5 mm nedbør.
Er der mest vestenvind i Danmark?
Danmark ligger i Vestenvindsbæltet, og i 55 pct. af tiden får vi vinden fra retninger mellem nordvest og sydvest. Nordvestenvind giver generelt kølige dage, og ofte ligger det meste af Danmark lidt i læ af de norske fjelde, som samtidig tørrer luften lidt ud.
Hvor meget blæser det ved Vesterhavet?
Den årlige gennemsnitlige vindhastighed ved 3 kyststationer, Skagen Fyr, Hvide Sande og Gedser ligger fra 7,0 til 7,8 m/s. Den hyppigste vindretning er vinde fra omkring vest, hvor ca. 30-40 % af alle vinde kommer fra (periode 1989-1998).
Hvornår blæser det mindst i Danmark?
Det blæser hyppigt, kraftigst om vinteren og svagest om sommeren.
Hvad er den stærkeste vind i Danmark?
Oktoberstormen 2013 var en kortvarig storm, der ramte dele af Nordeuropa den 28. oktober 2013. Under stormen blev der målt vindstød af orkanstyrke, i Sønderjylland på 53,5 meter i sekundet, hvilket er dansk rekord. Stormen fik navnet Allan.
Hvor er det mest optimalt at placere en vindmølle?
Det er optimalt at opstille vindmøller ved kysten eller ude på havet, fordi vinden er kraftigst og mest stabil i kystområder. Vindhastigheden er større i et åbent landskab end i områder med bakker, mange træer og store bygninger.
Hvor ofte er der vestenvind i Danmark?
Danmark ligger i Vestenvindsbæltet, og i 55 pct. af tiden får vi vinden fra retninger mellem nordvest og sydvest. Vejret om efteråret afhænger blandt andet af, hvilke retninger vestenvinden kommer fra.
Hvilken vej blæser vestenvind?
Hvor den kommer fra angives ved verdenshjørnerne. Når det blæser fra vest, siger vi, at vi har vestenvind.
Hvor meget blæser det i Nordsøen?
Vindenergimæssigt er Nordsøen lige så rig, som Mellemøsten er på olie. Det blæser rigtig meget, samtidig med at vandet ikke er ret dybt, og derfor er det relativt nemt at etablere vindmøllerne sammenlignet med så mange andre steder i verden.
Hvor kommer vinden fra om sommeren?
Om sommeren blæser vinden fra havet og ind over fastlandet. Om vinteren blæser det fra fastlandet og ud over havet. Monsunregn skabes i områder, hvor hav og fastland mødes. Da luften over havet er meget fugtig, er den forholdsvis lang tid om at blive opvarmet/afkølet.
Hvad er forskellen på Nordsøen og Vesterhavet?
Kun i Danmark bruges betegnelsen ”Vesterhavet” om, hvad der ellers har en anden og mere korrekt betegnelse. Dette hænger sammen med, at det generelt kun er den kystnære del af havet, som kaldes Vesterhavet, hvor resten af havet går under navnet, ”Nordsøen”.
Hvor blæser Mistralen?
Mistral (catalansk: Mestral, græsk: Μαΐστρος, italiensk: Maestrale, maltesisk: Majjistral, korsikansk: Maestral) er en kraftig, kold nordvestenvind i det sydøstlige Frankrig, der blæser langs Rhônedalen og ud i Lionbugten i det nordlige Middelhav. Mistralen blæser med gennemsnitligt 18 m/s og kan nå op på over 36 m/s.
Hvorfor blæser det så meget ved Vesterhavet?
Hvor blæser det mest og mindst? Vinden er tit kraftigere over havet end over land. Det skyldes at der på havet ikke gives læ fra fx skove, huse, bakker og bjerge. Ved kysterne kan der være læ-effekter i de kystnære områder over havet.
Hvorfor blæser vestenvinden fra vest?
Når det blæser fra vest, siger vi, at vi har vestenvind. Corioliskraft: Fordi Jorden drejer rundt om sig selv afbøjes vindende. På den nordlige halvkugle afbøjes vindende fra et højtryk til et lavtryk mod højre.
Hvorfor regner det mest i Jylland?
Nedbøren er meget forskelligt fordelt fra landsdel til landsdel. I Jylland er der mere vådt end på øerne. Jylland ligger tættere på Nordsøen og Atlanterhavet, og herfra kommer det meste af den fugtige luft, som giver regn og sne over Danmark.
Hvorfor blæser det så meget i Danmark?
Store trykforskelle skaber megen blæst
Derfor bliver kontrasten mellem den lune luft mod syd og den kolde luft fra nord større nær Danmark, og derfor bliver trykforskellene også større. Og når der er store trykforskelle på korte afstande, så kommer der megen blæst. Derfor blæser det meget i Danmark om efteråret.
Hvilke byer regner det mindst i Danmark?
De højeste nedbørsværdier forekommer i det indre af Jylland (>900 mm på årsbasis), mens der falder mindst nedbør på Sejerø, Samsø og ved Vestsjællands kyst (<550 mm på årsbasis).
Hvor er der Tørrest i Danmark?
Det gør ikke blot Bornholm til Danmarks tørreste landsdel, solskinsøen topper også listen over de tørreste områder i Europa.
Hvor er det varmeste sted i Danmark?
Den absolut højeste temperatur i Danmark er 36,4°C målt ved Holstebro i august 1975. Den absolut laveste temperatur er -31,2 °C målt i Thy i januar 1982.