Næsten alle vikinger levede i langhuse – på nær indbyggerne i de få større byer som Ribe og Hedeby. Husene i byerne var mindre og mere kvadratiske. I Danmark levede vikingerne som oftest i landsbyer, der bestod af seks-syv gårde med hver sit langhus.
Hvor var der vikinger i Danmark?
Hedeby må i vikingetiden have haft en fast befolkning på omkring 1000 og i højsæsonen mange flere. I løbet af 1000-tallet kom mange nye byer til som Viborg og Odense, Ringsted og Roskilde. Vikingetidens købmænd sejlede over Nordsøen til England og Irland, de sejlede over Kattegat og Skagerrak til Norge og Sverige.
Hvor boede de danske vikinger?
De fleste vikinger boede på en gård, der ofte var afgrænset af et hegn. Gården var bygget op omkring et beboelseshus – langhuset, som udgjorde hovedhuset. Gården kunne udover beboelseshus også bestå af en række andre bygninger og aktivitetsområder, blandt andet udhuse, lader, stalde og værksteder.
Hvor boede vikingerne på Sjælland?
Kirke Hyllinge
Her har vikingerne boet på en sikker position lidt inde i landet, men med fordel af adgangen til fjorden og nærheden til kongemagten i Lejre. Den romanske frådstenskirke er en af de ældste kirker på Sjælland fra omkring år 1100.
Hvor mange boede i Hedeby?
Nordens største handelsby
Ribe i Jylland, Birka i Sverige og Kaupang i Norge var andre vigtige nordiske handelsbyer, men med et indbyggertal på mellem 1000 og 2000 var Hedeby den største.
De danske vikinger - Dansk undervisningsfilm
Hvad hedder Hedeby i dag?
Hedeby (på norrønt: Heiðabýr, nutidens marknavn er Haddeby, på tysk bruges Haithabu) lå inderst i Slien ved Haddeby Nor på den jyske halvøs smalleste sted, og tæt op ad Slesvig by.
Hvor lå Hedeby i vikingetiden?
Hedeby lå inderst i fjorden Slien ved Haddeby Nor ca. 2 km fra Slesvig by i Sydslesvig. Byen lå i tilknytning til grænsevolden Dannevirke, og tæt forbi løb Jyllands nord-syd-gående færdselsåre, senere kendt under navnene Hærvejen og Oksevejen.
Hvor gamle blev vikingerne i gennemsnit?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvad er den ældste by i Danmark?
Danmarks ældste by, Ribe, opstår omkring år 700 som center for handel og håndværk. I 900-tallet følger Århus og Odense, og omkring år 1000 kommer Viborg, Roskilde og Lund til. Byerne bliver alle hjemsted for en biskop.
Hvor mange mennesker boede der i Danmark i vikingetiden?
Danmarks befolkning var mindre
Ved hjælp af blandt andet arkæologiske fund og metoder mener man i dag, at befolkningen i det nuværende danske område var på ca. 500.000 mennesker omkring år 800.
Hvad hed Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvilket sprog talte man i vikingetiden?
Ifølge artiklen “Hvilket sprog talte vikingerne?” i Illustreret Videnskab Historie (se kilder) talte vikingerne et sprog kaldet oldnordisk. Omkring år 1000 var oldnordisk det mest udbredte europæiske sprog og kunne høres fra Vinland i Amerika til Volga i Rusland.
Hvor tog de norske vikinger hen?
Vikingeskibene førte vikingerne så langt som til Grønland og det amerikanske kontinent i vest og på vej til Kalifatet i Bagdad og Konstantinopel i det byzantinske rige i øst. I anden halvdel af 800-årene blev det mere og mere almindeligt, at vikingerne bosatte sig i de lande, de havde hærget.
Hvem var den største danske viking?
Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking. Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.
Hvornår var Danmark størst i vikingetiden?
Danmarks udstrækning i vikingetiden
I perioder havde danske konger også overhøjhed over området omkring Oslo Fjord (bl. a. omkring år 800) og fra anden halvdel af 900-årene til 1035 periodevis over større dele af Norge.
Er vikinger dansk?
Vikinger var skandinaver, der angreb Vesteuropa ca. 700-1100 og optræder i oldengelske tekster og på danske og svenske runesten. I andre tekster kaldes sådanne folk normanner eller blot daner.
Hvad hedder Danmarks første hovedstad?
For de fleste er Nyborg blot enden af Storebæltsbroen og porten til Fyn, men i næsten 200 år indtil 1560 blev landet regeret fra Nyborg Slot. Her mødtes kongen med sit parlament, Danehoffet, og Nyborg var reelt Danmarks hovedstad.
Hvad er den nyeste by i Danmark?
Gamby, Høl og Lustrup. Tre ud af ni bebyggelser, som nu kan smykke sig med betegnelsen by, fordi indbyggertallet ifølge Danmarks Statistik har passeret en magisk grænse på 200.
Hvilken hårfarve havde vikingerne?
Selv om der er udført en del genetiske undersøgelser, er det vanskeligt at sige noget generelt om vikingernes hårfarve, men det står klart, at alle farver har været repræsenteret. Nogle undersøgelser antyder, at der har været mange rødhårede vikinger i Vestskandinavien og dermed Danmark.
Hvad spiste vikingerne til jul?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Hvorfor drog vikingerne på togt?
At rejse ud og hærge fremmede egne var ikke et nyt fænomen – det gjorde man også tidligere, men i vikingetiden blev togterne mere organiserede, og man tog oftere af sted. Selv om det krævede store investeringer i skibe, våben og mandskab, kunne det være en indbringende ”forretning” for vikingerne at tage på togt.
Hvor tog vikingerne hen når de drog på togt?
I 850 skete et drastisk skifte i taktikken bag togterne i England, da vikingerne for første gang blev i landet vinteren over. Disse overvintringer kunne lade sig gøre ved en overtagelse af engelske byer, kongsgårde eller klostre, der havde indsamlet forråd til vinteren.
Hvem bestemte mest i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.