Typisk er afstanden i perihel på godt 0,98 AE, hvilket svarer til godt 147 millioner kilometer, når Jorden er tættest på Solen. Tilsvarende er afstanden i aphel knap 1,02 AE - omkring 152,5 millioner kilometer.
Hvor på Jorden er man tættest på Solen?
Hvor langt væk er solen? Når solen er tættest på Jorden, er afstanden mellem de to omtrent 147.000.000 km, svarende til godt 105 gange solens diameter. Da lyset rejser med 299.792,458 km/s, tager det altså lyset omtrent 8,17 minutter af nå fra sin kilde til Jorden.
Hvornår er Danmark tættest på Solen?
2. januar, passerer Jorden det punkt i sin bane omkring Solen, hvor den er tættest på vores livgivende stjerne. Forskellen på ca. 5 millioner kilometer i januar og juli er årsag til, at det sollys, vi modtager i januar, er omkring syv procent mere intenst end i juli.
Hvor tæt kan man komme på Solen uden at dø?
Hvor tæt kan man komme på Solen uden at dø? Og selvom Solens overflade ”kun” er omkring 5.500 grader, så er det alligevel så varmt, at alt stof fordamper og bliver til gas. Heldigvis for os, befinder vi os 150 millioner km fra Solen.
Hvilken planet er tættest på Solen?
Merkur. Merkur er den planet, som er tættest på Solen med en gennemsnitsafstand på ca. 58 millioner kilometer. Merkur er den mindste blandt vores solsystems planeter – den er ikke meget større end Månen!
Sol, Jord og måne
Hvor tæt er Venus på Solen?
Venus er planet nr. to i vores solsystem, talt fra Solen. Den gennemsnitlige afstand fra Solen er ca. 108 millioner km og planeten har en diameter på ca. 12100 km.
Kan man bo på Merkur?
Da der næsten ikke er atmosfære, og temperaturen er på det meste af planeten udenfor et område, hvor vi kan leve, så alene af de grunde ville vi næppe kunne leve på Merkur.
Hvor koldt er det ude i rummet?
Universet er meget koldt og har en middeltemperatur på 2,73 Kelvin, hvilket svarer til -270,42 C°. Men lavere temperaturer er muligt, da det absolutte nulpunkt er -273,15 C°. Når vi måler temperaturen af en genstand, måler vi rent faktisk, hvor meget atomerne, der udgør genstanden, vibrerer.
Hvor koldt ville det være uden Solen?
Et år uden sol vil fryse kloden inde i et panser af is. Gennemsnitstemperaturen er minus 73 grader. Mørket og den bidende kulde vil slå Jordens liv tilbage til start, de fleste mennesker og dyr vil være døde, og der vil gå millioner af år, før kloden kommer sig.
Er der guld på Solen?
Det anslås, at der er 3 x 10^21 kg guld i Solen.
Hvor på Jorden er der ingen årstider?
Årstiderne nær ækvator
Tæt ved ækvator, hvor solindstråling og temperatur varierer mindst, opdeler man hovedsagelig årstiderne efter regntid og tørtid, men store områder har helårsregn og således slet ingen årstider.
Hvad er det land der er længst væk fra Danmark?
Australien er noget af det længste, man kan komme væk fra Danmark. Når det er dag i Australien, er det nat i Danmark – og omvendt.
Hvor er der mindst sol i verden?
Hvor skinner Solen mindst i verden? Således er Solen ved ækvator oppe i 183 døgn og 19 timer om året, mens den er nede i 181 døgn og 5 timer. Ved Nordpolen er Solen oppe i 189 døgn og 7 timer, mens det på Sydpolen blot er 181 døgn og 17 timer.
Hvornår er Jorden tættest på Solen?
Jorden er nærmest ved Solen i de første dage af januar - hvor vi har vinter på den nordlige halvkugle. På det tidspunkt er det sommer på den sydlige halvkugle. Jordens omdrejningsakse står ikke vinkelret på Jordens baneplan.
Er Solen tættere på om vinteren?
Jorden er nemlig tættest på solen om vinteren og lidt længere væk fra solen om sommeren.
Hvorfor har vi 4 årstider?
Jordens hældning er hovedårsagen til årstiderne. I løbet af sommeren modtager den nordlige halvkugle mere direkte sollys end på noget andet tidspunkt af året. Solen står højere på himlen over horisonten. Dette betyder, at solens stråler rammer Jorden mere direkte om sommeren og varmer den mere effektivt op.
Hvor på Jorden er solindstrålingen størst?
Varmeækvator kaldes også termisk ækvator. Det er det bælte på Jorden, hvor solindstrålingen er størst. Bæltet med tilhørende lavtryk og nedbør forskydes med Solens gang omkring ækvator.
Kan Solen stå i zenit i Danmark?
Solen står i zenit over 23,44 grader nordlig bredde ved dansk sommersolhverv, cirka 21. juni, og den står i zenit over 23,44 grader sydlig bredde ved dansk vintersolhverv cirka 21. december.
Hvad ville der ske hvis vi ikke havde en måne?
Et hypotetisk farvel til Månen ville først og fremmest fjerne fundamentet for liv på Jorden, forklarer Post. doc på DTU Space Kristoffer Leer til DR Viden. - Jorden ville få en mindre stabil hældning om sin egen akse, siger han og det ville medføre at klimaet varierede meget mere end vi kender det i dag.
Hvor hurtigt vil man dø i rummet?
Kort og godt: Astronauten vil dø næsten øjeblikkeligt. Tryktabet og eksponering for rummets vakuum gør det umuligt for astronauten at trække vejret, og blod og andre kropsvæsker vil koge.
Hvor koldt er det på månen?
Temperaturen på Månens overflade varierer enormt. Om dagen kommer den op på 130 grader, og om natten falder den til næsten minus 160 grader. Her er ingen atmosfære, og den kosmiske stråling, som kommer fra universet, er radioaktiv.
Hvad er temperaturen i 400 km højde?
Temperaturen varierer op igennem atmosfæren
-70 til -100 ⁰C, ved 50 km lidt under 0 ⁰C. Derefter stiger temperaturen til omkring 1300 ⁰C i 400 km højde.
Kan der være mulighed for liv på Merkur?
Merkur, som ikke har atmosfære, og hvor temperaturen på solsiden er ca. 425 ⁰C, på skyggesiden ca. - 180 ⁰C, og hvor der på solsiden desuden er kraftig bestråling fra solen. Der er en meget tynd stribe imellem mørke og lys med omkring 0 ⁰C, men liv er næppe realistisk og i alle tilfælde ikke konstateret.
Hvor varmt er der på Venus?
På Venus har aktive vulkaner på overfladen fx tilført store mængder CO2 til atmosfæren. Det har gjort, at drivhuseffekten er helt løbet løbsk, og planeten er dækket af et tykt skydække. Temperaturen er hele tiden mere end 400 grader, og når det regner, er det med svovlsyre.
Hvor lang tid tager det at flyve til Jupiter?
Efter en rejse på fem år og 720 millioner kilometer får planeten Jupiter et sjældent besøg fra Jorden, når rumsonden Juno tirsdag morgen dansk tid ventes at komme i kredsløb om planeten. Missionen skal undersøge, hvor meget vand der er i Jupiters atmosfære, for det kan give ny viden om planeters dannelse.