På den nordlige halvkugle er solens gang fra øst over syd, indtil solen går ned i vest, og solen er således placeret i syd ca. kl. 12.00 (uden sommertid). På den
Hvilken by står solen højest kl 12?
'Gudhjemtid' er den tid, du ser, når du kigger på dit armbåndsur: Når solen står højest over Gudhjem, så er klokken 12 i hele Danmark. Sådan har det været lige siden årsskiftet 1893-1894, hvor de danske politikere forsøgte at bringe orden i kaos ved at synkronisere tiden i hele landet og indføre 'universaltid'.
Hvor står solen på himlen?
For en person på den nordlige halvkugle, vil Solen stige op i øst, bevæge sig over himlen mod syd, for derefter at gå ned i vest. For en person på den sydlige halvkugle vil Solen stige op i øst, bevæge sig over himlen mod nord, for derefter at gå ned i vest.
Hvor står solen højest på himlen?
Solen når højest op på himlen ved sommersolhverv. Det er på den nodlige halvkugle omkring 21. juni. Her står middagssolen omkring 57º over horisonten i Danmark og dagen varer mere end 17 timer.
Hvor er solen ved middagstid?
Middag, tidspunktet for Solens øvre kulmination (dvs. når den står højest på himlen). På den nordlige halvkugle står Solen da sydligst.
Peter lærer om 12- og 24-timers ure
Hvornår er Solen bedst?
Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå rigtig meget uv-stråling ved at finde skygge midt på dagen.
Hvor er Solen når den står i zenit?
Zenit betyder, at solen står på sit højeste punkt på himlen. Dernæst søger den igen ned mod Stenbukkens vendekreds, som den vil stå over ved vores vintersolhverv.
Kan Solen stå i zenit i Danmark?
Solen står i zenit over 23,44 grader nordlig bredde ved dansk sommersolhverv, cirka 21. juni, og den står i zenit over 23,44 grader sydlig bredde ved dansk vintersolhverv cirka 21. december.
Hvad betyder det at Solen står højt på himlen?
Når Solen står højt på himlen, er dens stråler spredt over et mindre område af jordens overflade. Den øgede koncentration af stråler får temperaturen til at stige. Generelt står solen højest ved de varme lande, selvom også andre faktorer har indvirkning på temperaturen.
Hvornår står Solen lavest på himlen?
Solen 'flytter sig' en grad i døgnet
juni), ækvator ved efterårspunktet (23. september), det laveste punkt passeres ved vintersolhverv (22. december) og forårspunktet på ækvator (20. marts).
Hvorfor står Solen op i øst?
Vi er vant til at se Solen bevæge sig hen over himlen fra opgang i øst til nedgang i vest. Men denne bevægelse er blot en illusion. Den er kun tilsyneladende. Det er Jordens rotation i den modsatte retning – fra vest mod øst – der får det til at se ud, som om Solen flytter sig mod vest.
Hvornår står Solen i nord?
00.00 står solen i nord (derfor altid urskivens kl. 12 mod nord).
I hvilket verdenshjørne står Solen midt på dagen?
Uanset hvor i verden du er, står solen op i øst og går ned i vest. Du kan også bruge solen til at finde syd: midt på dagen, når solen står højest på himlen, står den nemlig i syd.
Hvor Solen aldrig står op?
På nordpolen og sydpolen har de dage om sommeren, hvor Solen slet ikke går ned! På samme måde har de også dage om vinteren, hvor Solen aldrig står op. Og hvis man bevæger sig helt op til nordpolen, eller helt ned til sydpolen, er der faktisk kun én solopgang og én solnedgang om året!
Hvilket tidspunkt på dagen står Solen højest på himlen?
Præcis klokken 11.13 passerer vi det punkt, hvor Jordens akse hælder mest ind mod Solen. Selvom sommeren først lige er begyndt, og den varmeste del af årstiden er foran os, når Solen allerede i dag sit højeste punkt på himlen.
Hvor varmt er der i midten af Solen?
De fleste når frem til, at temperaturen i de inderste dele af Solen er cirka 15 millioner grader.
Hvor højt står Solen på himlen i Danmark?
Hvor højt står Solen
Solens maksimale højde på himlen kan således hurtigt udregnes ved at se på, hvor den står i Zenith og på hvilken breddegrad man befinder sig. Regnestykket hedder 90° - 56° = 34°, da Danmark ligger på omtrentligt 56° Nord.
Hvilken stjerne er tættest på Solen?
Alfa Centauri, hvor begge stjerner i stjernesystemet fremtræder som én stjerne. Systemet befinder sig i en afstand af 4,37 lysår fra Solsystemet og er således Solsystemets tættest beliggende stjernesystem og er beliggende indenfor G-skyen.
Hvornår er Solen tættest på Danmark?
2. januar, passerer Jorden det punkt i sin bane omkring Solen, hvor den er tættest på vores livgivende stjerne. Forskellen på ca. 5 millioner kilometer i januar og juli er årsag til, at det sollys, vi modtager i januar, er omkring syv procent mere intenst end i juli.
Hvornår på dagen er Solen i syd?
På den nordlige halvkugle er solens gang fra øst over syd, indtil solen går ned i vest, og solen er således placeret i syd ca. kl. 12.00 (uden sommertid).
Hvor lavt står Solen om vinteren?
Solens 'styrke' varierer meget henover året. Den grundlæggende forklaring, skal findes i den vinkel hvormed Solen står over horisonten. I vinterhalvåret står Solen lavt (i København er solhøjden ved vintersolhverv blot 11° over horisonten), mens solhøjden ved sommersolhverv er på hele 57°.
Hvor på Jorden er der ingen årstider?
Årstiderne nær ækvator
Tæt ved ækvator, hvor solindstråling og temperatur varierer mindst, opdeler man hovedsagelig årstiderne efter regntid og tørtid, men store områder har helårsregn og således slet ingen årstider.
Hvorfor står Solen i Danmark lavere over horisonten om vinteren end om sommeren?
Om sommeren er vinklen høj på den nordlige halvkugle. I vintermånederne bliver vinklen mindre, og Solen står lavere over horisonten. Deraf følger, at Solen står senere op og går tidligere ned i vintermånederne på den nordlige halvkugle.
Hvorfor har vi dag og nat i Danmark?
Dag og nat skyldes Jordens rotation omkring dens akse. Når den roterer, ser det ud som om Solens position på himlen ændres. I løbet af 24 timer har Jorden roteret én gang om sin egen akse.
Hvor lang tid er lyset fra Solen om at bevæge sig til Jorden?
Lys bevæger sig med ca. 300.000 km/sek. Det betyder at lyset fra Solen er 8 minutter om at nå ned på Jorden. Den stråling, som vi ikke kan se omfatter gamma-stråling, røngten-stråling, ultraviolet stråling, infrarød stråling, radiobølger mm.