sammenlignet med 2019. Eksporten af okse- og kalvekød 2020 har fordelt sig således til verdenen: EU27 87,9 pct., øvrig Europa 4,0 pct., Nordamerika 3,6 pct., Afrika 2,1 pct., Øst- og Sydøstasien 1,9 pct. og Mellemøsten 0,4 pct.
Hvor kommer oksekød fra?
Oksekød kommer fra kvæg, der er mere end 9 måneder gamle. Det kan være kvier (køer der er 9-2 ½ år gamle), ungtyre (tyre der er 9-18 måneder gamle), stude (kastrerede tyre der er 1 ½ - 2 ½ år gamle), unge køer (2 ½ - 5 år gamle) og køer (over 5 år gamle). Oksekød kan både komme fra malkekvæg og kødkvæg.
Hvor meget oksekød eksporterer Danmark?
I 2022 blev der eksporteret 96.649 tons okse- og kalvekød samt oksekødsprodukter fra Danmark, hvilket genererede en omsætning på 3.776 millioner kroner. Dette repræsenterede en stigning i tons på 0,2 procent, samt en stigning i millioner kroner på 23,8 procent sammenlignet med 2021.
Hvilket land producerer mest oksekød?
Steakens hjemland. USA er verdens absolut største producent af oksekød. Alene i 2017 blev der produceret over 12 milliarder kg oksekød i USA, og det er også denne ekspertise, der gør, at amerikanerne er velbevandret inden for oksekød.
Hvor meget kød produceres i Danmark?
De nyeste, tilgængelige tal er fra 2021, hvor man i Danmark producerede 343,57 kg kød per indbygger. Det er en stigning på 5,5 procent fra 325,59 kg per indbygger i 2020, og afstanden til nummer to på listen, New Zealand, er øget i samme periode.
Det får Danmark for 106 millioner kroner om året
Hvor meget oksekød importeres til Danmark?
Den danske import af oksekød har i perioden 2009 – 2018 ligget på mellem 90.000 og 100.000 tons. Den danske produktion af oksekød har i samme periode ligget på mellem 134.000 tons i 2010 og 119.000 tons i 2015, produktionen var i 2018 på 129.000 tons.
Kan Danmark være selvforsynende med mad?
Trods corona og hamstringstendenser er butikkerne fortsat velforsynede med fødevarer. Det glæder formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen. Alle danskere bør i disse dage glæde sig over, at Danmark er en fødevarenation, der er selvforsynende med fødevarer.
Hvilket land i Europa spiser mest kød?
Hver dansker konsumerer hvert år næsten 146 kilo kød. Det gør os til verdens suverænt største kødspisende nation.
Hvad er problemet med oksekød?
Hvad er problemet med oksekød? Oksekød er særlig klimabelastende, fordi køer er meget lidt effektive, når det kommer til at omsætte deres foder til kropsvækst. Samtidig bliver en del af foderet nedbrudt til metan i stedet for CO2. Køer udleder derfor store mængder drivhusgasser per kilo kød, de producere.
Hvad lever Danmark af?
Økonomi i Danmark
De vigtigste indtægtskilder i Danmark er olie og anden energi, medicinalindustri, landbrugsvarer, skibsfart og ydelser inden for it-branchen. BNP pr. Indbygger: 40.400 euro PPS (2020).
Hvad producere Danmark mest?
Søtransport, kemikalier (herunder medicinalvarer) og maskiner er generelt blandt de største vare- og tjenestegrupper. Tallene er sæsonkorrigerede og fra senest opdaterede måned.
Hvor meget tjener Danmark på eksport af kød?
Den største eksportvare på fødevareområdet er imidlertid stadig kød og kødvarer, som udgør knap en fjerdedel af den samlede danske eksport af føde- og drikkevarer. Her eksporteres fortsat primært til lande uden for EU. Eksporten af kød og kødvarer til verden uden for EU udgjorde således 19,7 mia. kr.
Hvilke lande importerer Danmark mest fra?
Handel og økonomi
For importens vedkommende stammer 69 % fra andre EU-lande (22 % fra Tyskland, 13 % fra Sverige og 9 % fra Holland), mens importen fra lande uden for EU især kommer fra Kina (8 %) og Norge (4 %).
Er oksekød bæredygtigt?
Okse- og kalvekød er blandt de kødtyper, der belaster klimaet mest. Men der er stor forskel på, hvor meget kødet egentlig belaster, afhængig af race, opdrætsforhold, transport m.m. I Danmark har vi en langt mindre klimabelastende produktion, og mere end 80% af det hakkede oksekød stammer fra danske malkekvæg.
Hvad er det bedste oksekød?
- Den bedste bøf skal findes i rygdelen. Det er her, vi finder udskæringer med navne som ribeye, entrecote, højreb og filet. Og så skal man gå efter bøffer, som har en tydelig fedtmarmorering - altså den slags fedt, man kan se som tråde inde i kødet, pointerer Adam Aamann.
Er oksekød fra en ko?
Oksekød er kød fra kvæg. Ved salg til forbrugerne skelnes mellem forskellige typer. Kalvekød er fra dyr, som er højest 12 måneder gamle. Ungkvægkød er fra dyr, der er mellem 12 og 24 måneder gamle.
Er dansk kød klimavenligt?
Metanet kommer ud som bøvser eller gennem koens gødning, og der er også drivhusgasser forbundet med at dyrke koens foder. Men sagen er altså også, at oksekød og kalvekød fra Danmark i gennemsnit har et lavere klimaaftryk end kødet fra Sydamerika.
Hvilket kød er værst for miljøet?
Oksekød og lammekød belaster klimaet mest
kg fødevare og oksekød med 13,9 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare. Kød indeholder mange gode næringsstoffer såsom protein og forskellige vitaminer, men i den mængde, som vi danskere spiser, kan vores kødindtag have en negativ effekt på vores sundhed.
Hvorfor skal man ikke spise oksekød?
Problemet ved at spise for meget kød er, at vi indtager en række unødvendige mættede fedtstoffer, hvilket kan føre til overvægt. Ifølge Kræftens Bekæmpelse giver kød en øget risiko for kræft på grund af, at jernet i kødet tilsættes nitrit og andre kræftfremkaldende stoffer, når det tilberedes.
Hvilket land spiser man mindst kød?
Danskerne forbruger 95,2 kg kød om året i gennemsnit. Vi er blandt dem i verden, der spiser mest kød. USA og Kuwait topper dog listen med 120 kg. Kina ligger på cirka 65 kg, mens Indien er på cirka 5 kg.
Hvad spiser man mest i Danmark?
Top-3 med og uden kød og som færdigret
Når danskerne spiser vegetarisk, altså retter uden kød og fisk, indtager rugbrød med pålæg førstepladsen over de mest populære retter. Sandwich og pastaretter er også at finde i toppen af listen, når vi zoomer ind på måltiderne uden kød og fisk.
Hvilket kød spiser vi mest i Danmark?
Tal fra den seneste DANSDA for 2011-13 viser, at en dansker i gennemsnit spiser knap 44 kilo kød fra okse, kalv, svin og lam om året. Heraf er 66% svinekød og 32% okse-/kalvekød. Dertil kommer et årligt indtag af fjerkræ på otte kilo, hvilket giver et samlet årligt kødindtag for en gennemsnitsdansker på 52 kilo.
Kan Danmark brødføde sig selv?
Mad til mennesker kan brødføde flere. Det danske landbrug er langt fra særlig effektivt hvad angår antallet af mennesker, det kan brødføde. For selvom landbruget udgør 60 procent af arealet, er det kun 11 procent, som går til os mennesker i form af grøntsager og rødder.
Er vi selvforsynende med strøm i Danmark?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Hvornår bliver Danmark selvforsynende med gas?
Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.