Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972. Produktionen af olie og gas bidrager fortsat væsentligt til statskassen og har været vigtig for udviklingen af den danske økonomi og opbygningen af velfærdssamfundet via skatteindtægter, eksport og overskuddet fra olie- og gassektoren.
Hvor kommer gas til Danmark fra?
Europa forsynes med gas via mange forskellige kilder: Fra felter i Nordsøen, fra Rusland og via LNG-terminaler (LNG = Liquefied Natural Gas). Felterne i Nordsøen fører naturgas til Centraleuropa fra både Norge, Holland, Belgien, UK og Danmark.
Hvor køber Danmark gas fra?
Danmark har i mange år været nettoeksportør af naturgas, men fordi Tyra-feltet er ved at blive renoveret, importerer Danmark i dag ca. 75% af vores gasforbrug via Tyskland. Tyra-feltet ventes genåbnet medio 2023.
Er Danmark afhængig af russisk gas?
Generelt er Danmark blandt de EU-lande, der er mindst afhængig af den russiske energi – blandt andet takket være vedvarende energi, og også fordi vi har en egenproduktion af naturgas.
Kan Danmark være selvforsynende med gas?
Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.
Denmark: The Baltic Sea is running out of oxygen | Focus on Europe
Kan Norge levere gas til Danmark?
Aftalen er et vigtigt element i forsyningssikkerheden til det danske energimarked. Fra 1. januar 2023 begynder der at flyde 100 pct. norsk naturgas fra Norge via Nordsøen til Danmark.
Hvor meget gas har Danmark i Nordsøen?
Statens samlede indtægter fra kulbrinteudvindingen i Nordsøen beløber sig i perioden 1972-2020 til ca. 544 mia. kr diskonteret med BNP-deflator i 2020-niveau. De samlede indtægter for 2020 er opgjort til 0,8 mia.
Hvor køber Danmark naturgas fra?
Danmark har i mange år været nettoeksportør af naturgas, men fordi Tyra-feltet er ved at blive renoveret, importerer Danmark i dag ca. 75% af vores gasforbrug via Tyskland. Tyra-feltet ventes genåbnet medio 2023.
Hvornår producerer Tyra-feltet gas igen?
juni 2023 – TotalEnergies har med succes genetableret forbindelsen til rørledningen mellem Tyra-feltet og Danmark. Det gør det muligt at eksportere gas, når feltet genoptager sin produktion i vintersæsonen 2023/24, og markerer et vigtigt skridt, der bidrager til dansk og europæisk energiuafhængighed.
Hvem leverer gas i Danmark?
Det er Energinet, der ejer og driver transmissionssystemet i Danmark. Transmissionssystemet er også adgangsvejen til Tyskland og Sverige og til de to danske gaslagre, der er samlet i Energinet-koncernen.
Kan Norge forsyne Europa med gas?
EU og USA har samlet set også øget samarbejdet12 , så USA fortsat kan levere LNG til EU, og man øger også samarbejdet med Norge13 både på gas- og oliesiden. Det er dog ikke kun blandt de største gasleverandører, hvorfra EU forsøger at hente mere gas.
Hvorfor er gas dyrere i Danmark?
I Danmark er elpriserne steget. Den primære årsag er prisen på den fossile gas, som i sommeren 2022 var mere end 15 gange højere end i starten af 2020. Det medførte elpriser, som i sensommeren 2022 var 10-15 gange højere end i begyndelsen af 2020.
Hvornår kan Danmark producere gas igen?
TotalEnergies har genetableret forbindelsen til rørledningen mellem Tyra-feltet og Danmark. Det gør det muligt at eksportere gas, når feltet genoptager sin produktion i vintersæsonen 2023/24.
Hvor meget gas er der tilbage i Tyra-feltet?
Det ombyggede Tyra II forventes at levere sin første gas i vintersæsonen 2023/24. Når Tyra II er tilbage i drift, forventes feltet at levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året med 30 procent mindre CO2-udledning.
Hvor kommer vores naturgas fra?
Naturgas er et fossilt brændsel, der ligesom kul og olie er dannet ud fra planter og andre organismer, som i løbet af millioner af år er blevet omdannet under intenst tryk og høje temperaturer. Gassen dannes primært ved opvarmning af organisk materiale i kildebjergarter og kul eller ved termisk omdannelse af olie.
Hvem ejer Dansk naturgas?
Det er Energinet, der ejer og driver transmissionssystemet i Danmark. Transmissionssystemet er også adgangsvejen til Tyskland og Sverige og til de to danske gaslagre, der er samlet i Energinet-koncernen.
Kan Tyra-feltet gøre Danmark selvforsynende?
Med genetableringen af eksportrørledningen er det største infrastrukturprojekt i den danske del af Nordsøen tæt på at være afsluttet. Når Tyra er i fuld drift, vil feltet levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket igen gør Danmark til nettoeksportør og selvforsynende med naturgas.
Hvem ejer gasfelterne i Nordsøen?
Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen. Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet TotalEnergies Denmark ejer størstedelen af Tyra.
Hvem ejer Tyra gasfelt?
Tyra feltet ejes af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et joint venture mellem TotalEnergies, BlueNord og Nordsøfonden. TotalEnergies er operatør på feltet og har en andel på 43,2 %, mens BlueNord har en andel på 36,8 % og Nordsøfonden 20 %.
Hvor meget naturgas får Danmark fra Rusland?
Danmarks forbrug af gas fra naturgasnettet skaber energi svarende til 62 PetaJoule (PJ). 45 procent bruges i industrien, mens husholdninger, serviceerhverv og landbrugssektoren bruger det resterende. I 2020 kom 40 procent af EU's naturgas fra Rusland.
Hvor mange gasfelter har Danmark i Nordsøen?
I den danske del af Nordsøen er der produktion på i alt godt 55 platforme fordelt på 21 olie- og gasfelter.
Hvor meget gas får Danmark fra Norge?
Fra 1. januar 2023 begynder der at flyde 100 pct. norsk naturgas fra Norge via Nordsøen til Danmark. Det sker som led i en aftale mellem det statsejede norske energiselskab Equinor og Danmarks største energiselskab Andel Energi.
Hvem ejer Dansk gas i Nordsøen?
Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen. Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet TotalEnergies Denmark ejer størstedelen af Tyra.
Hvornår får vi ingen gas fra Nordsøen?
TotalEnergies har netop afsluttet projektet med at genetablere forbindelsen til rørledningen mellem Tyra-feltet og Danmark. Forbindelsen vil gøre det muligt at eksportere gas, når feltet genoptager sin produktion i vintersæsonen 2023/24, oplyser selskabet i en meddelelse.
Hvor længe har vi gas i Danmark?
Der er olie og gas i den danske del af Nordsøen, og Danmark har indvundet begge dele siden 1972. Produktionen er vigtig for den danske økonomi og skaber arbejdspladser både på land og på havet.