Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972. Produktionen af olie og gas bidrager fortsat væsentligt til statskassen og har været vigtig for udviklingen af den danske økonomi og opbygningen af velfærdssamfundet via skatteindtægter, eksport og overskuddet fra olie- og gassektoren.
Hvor får Danmark gas fra?
Europa forsynes med gas via mange forskellige kilder: Fra felter i Nordsøen, fra Rusland og via LNG-terminaler (LNG = Liquefied Natural Gas). Felterne i Nordsøen fører naturgas til Centraleuropa fra både Norge, Holland, Belgien, UK og Danmark.
Hvem levere naturgas til Danmark?
Navnet Evida optræder derfor på din naturgasfaktura, opgørelse fra Betalingsservice m.m. Evida distribuerer naturgas i Danmark til mere end 400.000 hjem og virksomheder.
Hvem leverer gas i Danmark?
Det er Energinet, der ejer og driver transmissionssystemet i Danmark. Transmissionssystemet er også adgangsvejen til Tyskland og Sverige og til de to danske gaslagre, der er samlet i Energinet-koncernen.
Hvor kommer vores naturgas fra?
Naturgas er et fossilt brændsel, der ligesom kul og olie er dannet ud fra planter og andre organismer, som i løbet af millioner af år er blevet omdannet under intenst tryk og høje temperaturer. Gassen dannes primært ved opvarmning af organisk materiale i kildebjergarter og kul eller ved termisk omdannelse af olie.
Mia Lyhne hos gynækologen | Dansk humors bedste | DR1
Hvor kommer naturgas fra i Danmark?
Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972.
Hvor meget gas har Danmark i Nordsøen?
Statens samlede indtægter fra kulbrinteudvindingen i Nordsøen beløber sig i perioden 1972-2020 til ca. 544 mia. kr diskonteret med BNP-deflator i 2020-niveau. De samlede indtægter for 2020 er opgjort til 0,8 mia.
Er der gas i Danmark?
Center for Autisme og Specialpædagogik - i daglig tale kaldet CAS - er en del af Socialforvaltningen i Københavns Kommune.
Kan Norge levere gas til Danmark?
Danmarks største energiselskab Andel Energi har netop indgået aftale med norske Equinor om leverance af naturgas fra Norge til Danmark via den nyåbnede gasrørledning Baltic Pipe. Aftalen er et vigtigt element i forsyningssikkerheden til det danske energimarked. Fra 1. januar 2023 begynder der at flyde 100 pct.
Hvor er der gasledninger i Danmark?
Vestjylland. Baltic Pipe bliver forbundet til den norske gasledning Europipe II cirka 105 km ude i Nordsøen og går i land ved Houstrup Strand på Vestkysten. Af hensyn til den unikke natur på Jyllands vestkyst bliver der i 2020 foretaget en underboring af klitterne, hvor røret føres igennem.
Hvilket land har mest naturgas?
Fossile brændsler
Olie forefindes især i Golfstaterne med Saudi Arabien som den største producent, Venezuela, Rusland og Canada. De største forekomster af naturgas findes i Rusland, Iran og Qatar, mens USA producerer mest naturgas.
Hvornår stopper naturgas i Danmark?
Ambition, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr, og at al gas i Danmark skal være grøn i 2030.
Hvem ejer gas i Nordsøen?
I dag står DUC for langt størstedelen af den danske olie- og gasproduktion og ejer centrale dele af infrastrukturen for al aktivitet i den danske del af Nordsøen.
Kan Norge forsyne Europa med gas?
Det bemærkes, at Norge er den største producent af olie og gas i Europa med en produktion, der bidrager væsentligt til Europas energisikkerhed ved at levere ca. ¼ af EU-landenes gasforbrug.
Er Danmark afhængig af russisk gas?
Generelt er Danmark blandt de EU-lande, der er mindst afhængig af den russiske energi – blandt andet takket være vedvarende energi, og også fordi vi har en egenproduktion af naturgas.
Hvor meget naturgas får Danmark fra Rusland?
Danmarks forbrug af gas fra naturgasnettet skaber energi svarende til 62 PetaJoule (PJ). 45 procent bruges i industrien, mens husholdninger, serviceerhverv og landbrugssektoren bruger det resterende. I 2020 kom 40 procent af EU's naturgas fra Rusland.
Kan Danmark forsyne sig selv med gas?
Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.
Hvem ejer det danske gasnet?
Netejer ejer det gasselskab, som foretager tilslutningen af opgraderingsanlægget til Det Danske Gassystem. Netejer kan være Evida eller Energinet.
Hvor meget gas er der i Tyra feltet?
Med sine 35.000 tons er Tyra II platformen Danmarks nye naturgasknudepunkt i Nordsøen.
Hvor mange har gas i Danmark?
Gassens anvendelse. I alt er ca. 363.000 kunder tilsluttet gasnettet i Danmark, hvoraf de ca. 325.000 er private villakunder, som primært anvender gas til opvarmning, og resten fordeler sig på opvarmning af større bygninger.
Er der naturgas i Danmark?
Gasproduktionen i Nordsøen har siden 1980'erne spillet en væsentlig rolle i det danske energisystem, herunder: miljøgevinster ved omlægning fra olie og kul til naturgas, 400.000 kunder tilsluttet det landsdækkende gasnet og mulighed for grøn omstilling til biogas.
Hvor kommer Europas gas fra?
EU's gasforsyning
I 2021 importerede EU 83 % af sin naturgas. Siden Ruslands invasion af Ukraine er gasimporten fra Rusland til EU blevet reduceret betydeligt. Dette er især blevet opvejet af en kraftig stigning i importen af flydende naturgas (LNG), navnlig fra USA.
Hvem ejer Tyra feltet i Nordsøen?
Tyra feltet ejes af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et joint venture mellem TotalEnergies, BlueNord og Nordsøfonden. TotalEnergies er operatør på feltet og har en andel på 43,2 %, mens BlueNord har en andel på 36,8 % og Nordsøfonden 20 %.
Hvornår kan Danmark producere gas igen?
Efter den omfattende renovering er Danmarks største naturgasfelt klar til produktion igen i starten af næste år. Og allerede i 2. kvartal ventes produktionen at være på fuldt niveau, oplyser det norske energiselskab BlueNord, der er partner i Dansk Undergrunds Consortium.
Kan Danmark være selvforsynende med el?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.