EU's medlemslande, herunder Danmark, er nået et godt stykke af vejen mod afvænning og rehabilitering. Der flyder langt mindre gas gennem underjordiske rør fra Rusland til EU, end der gjorde før krigen i Ukraine. 80 procent er leverancerne fra russiske gasrør faldet.
Hvor kommer gas til Danmark fra?
Naturgas dækker 23 % af det europæiske (EU28) energiforbrug, og i 2020 kom 41 % af gassen fra Rusland. Transmissionsledningerne er gasnettets ”motorveje”, som binder landsdelene sammen og skaber forbindelse til gasproduktionen i Nordsøen og til det europæiske gasnet via Tyskland og Sverige.
Hvor får Danmark sin gas fra?
Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972.
Hvor køber Danmark gas fra?
Tyskland importerer selv gassen fra især Rusland, Norge og Holland. Udover importen fra Tyskland vil det danske forbrug også komme til at bestå af gas produceret fra Syd Arne-feltet, som har sit eget rør ind til Danmark. Desuden har gasforbruget i vinteren 2019/2020 været mindre, fordi vinteren var usædvanligt mild.
Hvor køber Danmark naturgas fra?
Danmark har i mange år været nettoeksportør af naturgas, men fordi Tyra-feltet er ved at blive renoveret, importerer Danmark i dag ca. 75% af vores gasforbrug via Tyskland. Tyra-feltet ventes genåbnet medio 2023.
Danmarks sidste gasledning - 115 kilometer rørledning
Hvem levere naturgas til Danmark?
Navnet Evida optræder derfor på din naturgasfaktura, opgørelse fra Betalingsservice m.m. Evida distribuerer naturgas i Danmark til mere end 400.000 hjem og virksomheder.
Kan Norge forsyne Europa med gas?
Det bemærkes, at Norge er den største producent af olie og gas i Europa med en produktion, der bidrager væsentligt til Europas energisikkerhed ved at levere ca. ¼ af EU-landenes gasforbrug.
Hvor meget gas køber Danmark fra Rusland?
"Derudover importerer vi også en hel del gas fra Rusland, men da det transporteres gennem Tyskland, registreres det ikke som import fra Rusland." Al naturgas i gasformig tilstand, som Danmark importerede i 2021, er registreret som import fra Tyskland og udgjorde 6,5 mia. kr.
Er Danmark afhængig af russisk gas?
Generelt er Danmark blandt de EU-lande, der er mindst afhængig af den russiske energi – blandt andet takket være vedvarende energi, og også fordi vi har en egenproduktion af naturgas.
Hvor kommer vores naturgas fra?
Naturgas er et fossilt brændsel, der ligesom kul og olie er dannet ud fra planter og andre organismer, som i løbet af millioner af år er blevet omdannet under intenst tryk og høje temperaturer. Gassen dannes primært ved opvarmning af organisk materiale i kildebjergarter og kul eller ved termisk omdannelse af olie.
Kan Danmark forsyne sig selv med gas?
Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.
Hvornår er Tyra-feltet klar til at levere gas igen?
Opstart af Tyra-feltet forsinket til vintersæsonen 2023/24
De første gasleverancer fra det genopbyggede Tyra-felt vil blive forsinket til vintersæsonen 2023/24 som følge af forstyrrelser i konstruktionsarbejdet og de globale forsyningskæder.
Hvornår får vi igen gas fra Nordsøen?
Tyra-feltets anlæg i Nordsøen er midlertidigt lukket for at blive genopbygget. I perioden mellem september 2019 og vintersæsonen 2023/2024 vil der ikke komme gas fra Tyra-gasfeltet og kun små mængder fra Sydarne-gasfeltet.
Hvem ejer Tyra feltet i Nordsøen?
Tyra feltet ejes af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et joint venture mellem TotalEnergies, BlueNord og Nordsøfonden. TotalEnergies er operatør på feltet og har en andel på 43,2 %, mens BlueNord har en andel på 36,8 % og Nordsøfonden 20 %.
Kan Danmark være selvforsynende med el?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Hvor meget gas har Danmark i Nordsøen?
Statens samlede indtægter fra kulbrinteudvindingen i Nordsøen beløber sig i perioden 1972-2020 til ca. 544 mia. kr diskonteret med BNP-deflator i 2020-niveau. De samlede indtægter for 2020 er opgjort til 0,8 mia.
Hvornår skal Danmark være Gasfri?
Ambition, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr, og at al gas i Danmark skal være grøn i 2030.
Hvor mange har gas i Danmark?
Gassens anvendelse. I alt er ca. 363.000 kunder tilsluttet gasnettet i Danmark, hvoraf de ca. 325.000 er private villakunder, som primært anvender gas til opvarmning, og resten fordeler sig på opvarmning af større bygninger.
Hvem leverer gas i Danmark?
Det er Energinet, der ejer og driver transmissionssystemet i Danmark. Transmissionssystemet er også adgangsvejen til Tyskland og Sverige og til de to danske gaslagre, der er samlet i Energinet-koncernen.
Kan Danmark blive selvforsynende med naturgas?
Olie og naturgasudvinding fra Nordsøen
Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997. Olie- og gasproduktionen skaber desuden arbejdspladser for mange mennesker, både på land og offshore.
Hvor får Tyskland gas fra?
Tyskland er storforbruger af gas til sin industri og til private. 55 procent af forsyningen kommer normalt fra Rusland. I lighed med række andre europæiske lande vil Tyskland mindske sin afhængighed af russisk gas og søge andre energikilder.
Hvor får Tyskland deres gas fra?
- Den tyske afhængighed af russisk gas er kæmpestor. Tyskerne har fået op mod 60 procent af deres gasforsyning fra Rusland. Det har været billig gas, som de har fået til meget favorable priser.
Hvem ejer det danske gasnet?
Netejer ejer det gasselskab, som foretager tilslutningen af opgraderingsanlægget til Det Danske Gassystem. Netejer kan være Evida eller Energinet.
Hvem ejer gas i Nordsøen?
I dag står DUC for langt størstedelen af den danske olie- og gasproduktion og ejer centrale dele af infrastrukturen for al aktivitet i den danske del af Nordsøen.
Hvad bruges naturgas til i Danmark?
Du kan blandt andet bruge naturgas til at opvarme boligen, men også til din madlavning eller til at tørretumble dit tøj ved hjælp af en naturgastørretumbler. Med naturgas kan du spare miljøet for en stor mængde CO2 samt opnå store besparelser på din varmeregning.