I Danmark slagter vi lammene, fra de er 6 til 12 måneder gamle, og efter 1 år kalder vi dem for får. For de fleste danskere er strukturen lidt for grov i fersk fårekød, og smagen er kraftig − nogle synes, fårekød smager af uld.
Hvor gamle skal lam være når de slagtes?
Lammene slagtes, når de er ca. 6-7 måneder gamle. I denne alder er fedtmarmoreringen god, lammesmagen er endnu ikke dominerende, og sener og bindevæv er ikke fuldt udviklet, hvilket betyder, at kødet stadig er lækkert mørt. Desto ældre dyrene bliver, desto federe bliver kødet.
Hvor lang tid skal et lam hænge?
Her nedkøles lammekødet og hænger derefter i 7-8 dage inden opskæring. Mens lammekødet hænger, siger man at kødet modnes. Herved opnår kødet optimal mørhed og smag.
Hvad vejer et slagtet lam?
Lam vil være slagteklare fra sidst på sommeren, hen over vinteren og hen mod foråret. De vokser i deres eget tempo og presses ikke. Et slagtet lam vejer ca. 18-25kg.
Hvad er det bedste lammekød?
Det er der for så vidt ikke noget galt i, men vil du gerne have masser af smag i kødet, skal du i stedet vælge udskæringer med ben som lammekølle, lammekrone, lammechups eller lammeskank. Under tilberedningen afgiver ben og knogler en masse smag til kødet, som du ikke kan få andre steder fra.
Vejledning til udvælgelse af slagtelam
Hvornår er lam færdig?
Følgende gradintervaller giver et fingerpeg om, hvornår kødet er færdigt: Rosastegt: 62-65 grader. Graduering af rosa: 65-68 grader. Gennemstegt: 70-72 grader.
Hvad koster slagtelam?
Vægt på et slagtet lam ligger ca. mellem 20 og 29 kg. Prisen er 74 kr/kg Prisen er incl. fin- eller grovpartering.
Er lam sundt?
Er lammekød sundt? Lammekød er en god kilde til mineralerne calcium, jern, zink, magnesium, fosfor og kalium. Derudover indeholder lammekød både A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin og E-vitamin.
Hvor længe dier et lam?
Rådyrene er i brunst i juli/august, drægtige i 7 måneder og får 1-2 lam der dier i op til tre måneder. Efter 9-12 måneder klarer de sig selv. Rådyr bliver op til 15 år gamle.
Hvor lang tid skal et lam have mælk?
Lammene kan fravænnes mælken efter 30 dage og en vægt på 10-12 kg. Vil man have stærke, flotte flaskelam, der er slagteklare samtidigt med de øvrige lam, bør flaskelammene imidlertid få deres mælkeerstatning lige så længe, som de øvrige lam drikker mælk.
Hvor gammel bliver et får?
De færre tænder gør det sværere for fåret at æde, hvilket går ud over fårets helbred og produktivitet. Af denne grund svækkes får, der går på en normal græsgang, langsomt fra fireårsalderen. Får bliver normalt op til 10-12 år gamle, enkelte bliver helt op til 20 år.
Kan man modne kød i køleskab?
Den letteste metode at komme til at modne kød derhjemme er i det køleskab man allerede har. Man kan, i princippet, godt sætte sit kød på en krog og hænge det op ved siden af mælken og osten, men der vil forekomme en del fremmede bakterier i et almindeligt kølskab som bliver brugt hver dag og det er ikke ideelt.
Hvor meget vejer et lam når det bliver født?
Lammene vejer mellem 3 og 5 kilo ved fødslen, og har en daglig tilvækst på 300 - 350 gram.
Hvorfor smager mit lam af uld?
Lammekød får ofte - lidt uberettiget - skyld for at smage af uld. Den karakteristiske smag, der går under øgenavnet 'uldsmag', sidder i fedtet. Dvs. jo mere fedt kødet er, jo større er 'risikoen' for, at det får den karakteristiske smag, vi ikke ønsker.
Hvad koster 1 2 lam?
500,00kr. Reserver et halvt økologisk lam.
Hvad er det sundeste kød at spise?
Det er nemlig rensdyrkød, fortæller en omfattende undersøgelse, foretaget af det norske forskningscenter Nofima. Rensdyrkødet er ifølge undersøgelsen sundere end både okse- og svinekøde. Det er ikke blot på grund af det lave, sunde fedtindhold. Rensdyrkødet har også et langt højere indhold af vitaminer og mineraler.
Hvad er det sundeste kød man kan spise?
Kylling er hos de fleste sundhedsmagasiner kronet til at være den sundeste form for kød.
Kan man spise råt lammekød?
Oksekød og lam er sikkert at spise råt. Måden at slagte og bearbejde risikoen for farlige bakterier og parasitter på er meget mindre. På grund af kødets struktur vil bakterier kun være på ydersiden af kødet.
Hvem må slagte?
Slagtning eller aflivning af dyr af hesteslægten, kvæg og strudsefugle må kun foretages af dyrlæger, slagtere, personer med jagttegn eller andre personer, der har modtaget uddannelse i slagtning eller aflivning.
Hvad koster det at slagte en ged?
Slagtning af ged 240,00 kr. Slagtning af ged hænge 10 dage 275,00 kr. Slagtning af ged over 12 måned 300,00 kr. Økologitillæg (1-5 stk.)
Kan man blive født lam?
Selv om det første lam blev set for over en måned siden, så er det derfor ikke underligt, at nogle råer endnu ikke har født, fordi fødslerne som sagt er spredt ud over to måneder, men at der ikke fødes mange lam i juli. I Vestjylland fødes lam senere end i Østdanmark.
Hvor meget kød er der på et lam?
Lammekød er mørt og smagfuldt
Vi spiser lam, der typisk er mellem 6-12 måneder og vejer 15-20 kilo. Kødet er dybt rosa og har en fedtmarmorering, som fremhæver den delikate lammesmag. Lam kan tilberedes på mange måder.
Hvornår er der sæson for lam?
Dansk lam er en sæsonvare. Lammene fødes i foråret og slagtes hen på efteråret fra september til starten af november. Lam er saftigt og rødt kød med en karakteristisk smag, som nogle forbinder med uld.