Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
Hvor længe er det jul?
Hvor længe varer julen? Den kristne jul varer i 12 dage - fra juledag til helligtrekonger den 6. januar.
Hvorfor holder vi jul den 24. december?
Jesus' fødselsdag er ukendt
Når kristne fejrer jul i udgangen af december måned, skyldes det ifølge traditionen, at Jesus blev født på et tidspunkt om natten mellem den 24. og den 25. december. Fejringen af Jesu fødsel hænger i højere grad sammen med de førkristne traditioner.
Hvornår lå julen i førkristen tid?
Ifølge Snorre fejredes den førkristne jul altså ved midvinternatten og varede i tre nætter, men blev ved kristningen flyttet til det tidspunkt, hvor de kristne holdt jul. Betegnelsen "høkenat" forekommer kun på dette ene sted i hele det norrøne materiale, og man ved ikke, hvad det betyder.
Hvordan startede julen?
Fejringen af guddommen Sol Invictus blev inspiration for de kristne, hvor de i 300-tallet e.Kr. begyndte at fejre deres guddoms fødselsdag, Jesu fødselsdag, den 25. december. Da kristendommen blev udbredt til det nordlige Europa, lå festen således nogenlunde, hvor vinterens kulmination i forvejen blev fejret.
Origins of Christmas | History
Hvad hed julen før?
Jul eller Kristmesse
Julen – har vi lært - er en kristen fest. Men det, at holde fester om vinteren startede længe før Danmark blev kristent. Dengang kaldtes fejringerne for Jól. Trods århundreders ihærdige forsøg på at få festerne omdøbt til Kristmesse, kalder vi stadig vinterens festligheder for jul.
Hvorfor hedder det 1 og 2 juledag?
Opkaldt efter den første martyr
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Hvem fandt på navnet jul?
Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
I hvilke lande fejrer man ikke jul?
Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
Hvorfor hedder Der jul?
Ordet jul. Det nordiske ord jul kendes også som urgamle låneord i finsk juhla 'fest' og det lidt senere lån joulu 'jul'. Ligesom det vestnordiske flertalsord jól er de dermed vidnesbyrd om, at man i Norden i førkristen tid havde en festperiode, som blev kaldt jul.
Hvorfor holder man jul den 25 i USA?
I år 336, under den romerske kejser Constantine, blev julen fejret for første gang den 25. december. Nogle år senere deklarerede Pave Julius officielt, at Jesu fødsel skulle fejres den 25. december.
Hvordan holder man jul i USA?
Ligesom i Danmark samles familier og spiser sammen og udveksler gaver til jul i USA. I de amerikanske hjem er det helt klart det at åbne gaver, der er højdepunktet på Christmas Day. De fleste butikker, og endda stormagasinerne, er lukkede på Christmas Day (1. juledag), så husk at have det in mente.
Hvordan falder julen i 2023?
Julen 2023 ligger i uge 52
f. eks. 46, 16 2024, 31 januar eller juledag 2023.
Hvor ofte har vi hvid jul i Danmark?
Med denne definition af hvid jul har der kun været 9 tilfælde siden 1900 i Danmark, og der går således statistisk set i gennemsnit 13 år imellem de hvide jul. De ni landsdækkende hvide jul var i årene: 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010.
Hvad er de 12 juledage?
Tæller man dagene fra den 25. december til den 5. januar giver det 12 dages julefejring. I Sverige kalder man helligtrekongersdag for ”Trettondag Jul” – altså 13 dage efter jul.
Hvad betyder ordet jul?
Men ordet jul (oldnordisk: 'jól') anvendtes længe før, kristendommen slog rod i Danmark. 'Jul' var en betegnelse for fester, der blev afholdt om vinteren, ofte når dagene igen begyndte at blive længere.
Hvem holder jul den 6. januar?
Den handler om tro og om at fejre Jesu fødsel. Juleaften begynder i Rusland d. 6 Januar, hvor man går til midnatsmesse i kirken. I den ortodokse tradition faster man 40 dage op til Kristi fødsel.
Hvad spiser man den 23 december?
Æbleskiver og julegodter
I nogle familier har d. 23. december igennem generationer været den aften, hvor man spiser hjemmebagte æbleskiver og andre godter i familiens skød, mens man pakker de sidste julegaver ind og måske pynter juletræet.
Hvor mange år er julemanden?
Legenden om julemanden kan spores helt tilbage til 300-tallet. I Myra (i det vi i dag kalder Tyrkiet) levede efter sigende en biskop ved navn Nikolaus. Nikolaus var kendt for alle sine gode gerninger.
Hvad hedder julemanden i USA?
Vore dages julemand stammer fra en figur, der kom ind i den danske jul i slutningen af 1800-tallet fra den engelsktalende verden, først og fremmest fra England og USA. Her hedder julemanden Santa Claus, som er en direkte påmindelse om julemandens ophav, nemlig den græske helgen Sankt Nikolaus.
Hvorfor går vi i kirke til jul?
Med kristendommen bliver julen også en fest for Jesu fødsel, men da han jo også kaldes "Verdens lys" hænger dette egentlig fint sammen med den gamle juls "grundidé", at feste for det nye år og for, at vi går mod lysere tider. Jesu fødselsdag blev først fastlagt til den 25. december engang i 300-årene.
Hvilke lande fejrer jul den 24?
Norden fejrer jul en dag for tidligt
Men Norden adskiller sig fra resten af verden ved at fejre hans fødselsdag den 24. december. Den nordiske skik stammer fra tiden før det mekaniske urs opfindelse. En ny dag begyndte dengang ved solnedgang i stedet for som nu ved midnat.
Hvorfor fejrer de nordiske lande julen den 24. december og ikke den 25 som de fleste andre?
Men i Danmark og de andre lande i Norden fejrer man jul allerede den 24. december. Det gør man fordi man i gamle dage ikke havde mekaniske ure, så en ny dag begyndte når solen gik ned.
Hvem afskaffede 3 juledag?
Halvering af helligdage
Struensee sløjfede næsten halvdelen af de dengang 22 danske helligdage, da han indførte en ny reform i 1770. Helligtrekongersdag, 3. juledag og Kyndelmisse var blandt de helligdage, som det lykkedes ham at afskaffe.