Folketingsvalg og folkeafstemninger (2019) Man kan stemme til folketingsvalg og folkeafstemninger i Danmark, hvis man har dansk statsborgerskab samt har fast bopæl i Danmark, er fyldt 18 år og ikke er sat under værgemål med fratagelse af den retlige handleevne.
Hvornår skulle man være 18 for at stemme?
Folketinget valgte i 1976 at sænke myndighedsalderen til 18 år. Dette førte til diskussion om, hvorvidt 18-årige også burde kunne stemme. I 1978 valgte Folketinget at sætte valgretsalderen ned fra 20 til 18 år.
Hvem kunne stemme før 1915?
Før 1915 var en persons valg- og stemmeret altså ensbetydende med, at vedkommende var mand, over 30 år samt havde en vis indkomst og ejendom. Det vil sige, at hovedparten af befolkningen - 85 % - ikke havde valgret.
Hvor mange kunne stemme før 1915?
af befolkningen havde nu stemmeret ved valget i 1918, hvor antallet af stemmeberettigede før grundlovsændringen i 1915 kun var på ca. 18 pct. af den samlede befolkning.
Hvem er de 5 f er?
Ved indførelsen af Grundloven i 1849 blev en række befolkningsgrupper udelukket fra politisk deltagelse. Disse grupper er blevet kaldt "de syv F'er": fruentimmere, folkehold, fattige, fallenter, fjolser, forbrydere og fremmede.
Hvorfor skulle man egentlig stemme på SF?
Hvem måtte stemme i 1915?
For lidt over 100 år siden havde kvinder i Danmark ikke ret til at stemme ved Folketingsvalg. Den ret fik de først med en grundlovsændring i 1915, og de fik den ikke uden kamp. Fra slutningen af 1800-tallet organiserede kvinder sig – både i Danmark og i andre dele af verden – for retten til at stemme.
Hvornår fik de syv F er stemmeret?
Hermed gav Grundloven 1849 stemmeret til omkring 15% af den samlede befolkning. Kvinder, tjenestefolk, fattige og straffede var blandt de, som stadig ikke havde stemmeret. I datiden talte man om de ekskluderede 7 F'er: Fruentimmere, folkehold, fattige, fremmede, fallenter, fjolser og forbrydere.
Hvorfor fik de 7 F er ikke stemmeret?
De såkaldte 7 F'er blev ikke fundet værdige til stemmeret, da Grundloven blev vedtaget i 1849. Ved grundlovsændringen i 1915 fik bl. a. fruentimmerne - altså kvinderne - valgret efter en længere kamp, mens et par af F'erne heller ikke har stemmeret den dag i dag.
Hvad blev ændret i 1915?
1915-grundloven var med sin væsentlige udvidelse af den almindelige og lige valgret en sejr for den demokratiske udvikling af vort samfund.
Hvornår fik kvinder stemmeret i USA?
I 1896 gav Idaho som den første stat kvinderne stemmeret. I 1920 vedtog USA kongres så det 19. forfatningstillæg, der gav kvinder stemmeret generelt.
Hvad skete der i 1953 i Danmark?
1953 blev et år med meget politisk aktivitet. Hele tre gange skulle de danske vælgere udøve deres demokratiske borgerpligt i forbindelse med to folketingsvalg og en ny grundlov, som skulle til folkeafstemning. For alle tre begivenheder blev den nye grundlov et centralt emne.
Er man myndig når man er 15?
Den, der er under 18 år, er umyndig. Den, der er 18 år eller derover, er myndig, men kan umyndiggøres efter reglerne i § 2. Stk.
Hvornår er man myndig i England?
land, Østrig, Schweiz, England, Frankrig, Spanien, Nederlandene, Belgien og Italien. retsalderen den samme og er for alle disse landes vedkommende fastsat til 18 år. I Frankrig følger det af forfatningen, at udøvelse af valgret kræver, at man er myndig.
Hvorfor er man myndig når man er 18?
At være myndig betyder, at du kan indgå bindende aftaler, disponere over din egen økonomi, og at du kan indgå forskellige former for retshandler, fx købe ejendom. Når du er myndig, har du stemmeret til valg i Danmark og til Europa-Parlamentet. I Danmark er myndighedsalderen 18 år.
Hvilke 4 partier er de ældste i Folketinget?
De fire gamle partier eller de gamle partier er et begreb i dansk politik, som omfatter Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre.
Hvem har siddet længst tid i Folketinget?
Klaus Berntsen, set her i 1914, er det længstsiddende medlem af Folketinget nogensinde.
Hvornår fik Danmark sin første kvindelige statsminister?
Danmarks første kvindelige minister
I 1903 blev Nina Bang indvalgt i Socialdemokratiets hovedbestyrelse. Fra 1913-17 sad hun i Borgerrepræsentationen i København. I 1918 blev hun valgt til Landstinget, og da Socialdemokratiet dannede regering i april 1924, blev hun undervisningsminister.
Hvem kunne ikke stemme i 1849?
Valgret i grundloven af 1849
Dertil kom en række forhold, der begrænsede udbredelsen af den almindelige valgret: Vælgeren måtte ikke stå i privat tjenesteforhold uden at have egen husstand, dvs. at tyende ikke havde stemmeret. Man så husbonden som repræsentant for hele sin husstand og dermed også for sine tjenestefolk.
Hvad stemte vi om i 1953?
Ved revisionen i 1953 blev valgretsalderen ydermere nedsat, Landstinget blev opløst, og Danmark fik således et etkammersystem med Folketinget som eneste nationale repræsentative forsamling. Endelig blev der indført betinget kvindelig arvefølge til tronen.
Hvornår blev Danmark?
Danmarks arkæologiske historie begyndte ved slutningen af sidste istid. De seneste 12.000 år har det område, der i dag kendes som Danmark, været beboet af mennesker. Den egentlige historiske periode begyndte omkring 500 e.Kr., da folket danerne fremkom i skriftlige kilder (Jordanes og Procopius).
I hvilke lande har kvinder ingen rettigheder?
Afghanistan topper listen over verdens farligeste lande for kvinder. De følgende lande på listen er Den Demokratiske Republik Congo, Pakistan, Indien og Somalia.
Hvornår fik kvinder stemmeret i England?
Ved udbruddet af 1. Verdenskrig 1914 indstillede suffragetterne deres aktioner af patriotiske grunde. 1918 opnåede britiske kvinder over 30 år stemmeret; 1928 udvidedes denne ret til kvinder over 21 år.
Hvornår fik kvinder stemmeret i New Zealand?
På Isle of Man havde kvindelige jordbesiddere fået stemmeret til det lokale parlament i 1881, men den første nation med egen regering, der indførte generel stemmeret til alle kvinder, var New Zealand, der i 1893 gav alle kvinder over 21 år ret til at stemme til parlamentet.