Ytringsfriheden har grænser for, hvor tåbeligt man bør bære sig ad. For eksempel Muhammed-tegningerne. Der er ingen grund til i ytringsfrihedens navn at anlægge en fornærmende stil. Hvis du i din familie har en person, som er meget eksklusiv på nogle punkter, forsøger du vel også at omgås vedkommende diplomatisk.
Hvad er grænsen for ytringsfrihed?
Begrænsninger. Dog er ytringsfrihed ikke absolut og ubegrænset, da borgere også har nogle ansvarsområder. For eksempel kan ytringer, der opfordrer til vold, truer offentlig sikkerhed, krænker andres privatliv, er ærekrænkende eller udgør hadefulde tale, blive reguleret eller straffet i henhold til loven.
Hvor går grænsen mellem blasfemi og ytringsfrihed?
Ifølge den er det strafbart at ytre sig racistisk, injurierende og ærekrænkende om andre på grund af deres hudfarve eller seksualitet, eller beskylde nogen for noget, som ikke er bevist. Frem til 2017 havde Danmark også en blasfemiparagraf i Grundloven, som gjorde det strafbart at ytre sig blasfemisk – dvs.
Hvilke grænser for ytringsfriheden er der i Danmark i dag?
- Lovmæssige. Man har ret til at ytre og formulere sig, som man vil, men det sker under ansvar for domstolene, der altså har ret til pådømme udtalelser, som er i strid med forskellige lovbestemmelser. ...
- Fogedforbud. ...
- Presseetiske regler. ...
- Adgang til medier. ...
- Kommunikationsevne. ...
- Selvcensur.
Hvad siger loven om ytringsfrihed?
Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres.
Hvor går grænsen for ytringsfriheden - Folkemøde 2015
Hvornår er ytringsfrihed fra?
Det daværende Danmark-Norge fulgte efter i 1770, om end retten senere blev begrænset igen. Mod slutningen af 1700-tallet blev trykkefrihed indført som led i uafhængighedsoprørene i Frankrig og USA. Med den danske grundlov fra 1849 blev ytringsfrihed en del af dansk lovgivning.
Hvad er definitionen af ytringsfrihed?
grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er der ytringsfrihed i Danmark. Det vil sige ret til at udtrykke det, man vil, offentligt. Samtidig har alle borgere ansvar for det, de siger og skriver. Lovgivningen sætter nogle grænser for, hvad man kan tillade sig at sige eller skrive offentligt.
Hvad står der om ytringsfrihed i grundloven?
I Grundloven står der i §77: ”Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene.” Det betyder, at alle har ret til at skrive eller sige, hvad de tænker, men at de samtidig skal sørge for, at det ikke bryder med nogle af de andre love, der gælder i Danmark.
Hvad må man ikke ytre sig om?
Man må ikke udtale sig på en freds- eller æreskrænkende måde, f. eks. ved at fremsætte injurier. Man må ikke udtrykke sig i en urimelig grov form eller frem- sætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for ens eget arbejdsområde.
Hvad står der i grundloven?
Danmarks forfatning
Grundloven beskriver bl.a. den enkelte borgers rettigheder og pligter, f.eks. at der er ytringsfrihed, religionsfrihed og værnepligt. I grundloven står der også, at den øverste magt i Danmark skal deles mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt.
Er blasfemi lovligt i Danmark?
§ 140. Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Paragraffen blev i sin seneste form indført ved straffeloven af 1866 (den daværende § 156).
Hvad er blasfemiloven?
Blasfemi er det at spotte eller forhåne troslærdomme eller gudsdyrkelse. Blasfemi er i Danmark blevet straffet efter Straffelovens § 140, hvis spotten/forhånelsen skete offentligt, dvs. til en større kreds af personer, ved et møde eller i et medie.
Hvor i verden er der ikke ytringsfrihed?
- Kina.
- Vietnam.
- Sri Lanka.
- Egypten.
- Syrien.
- Tyrkiet.
- Rusland.
- Sydsudan.
Kan man blive straffet for at ytre sig?
Straffelovens §266 b (racismeparagraffen)
personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde, hæfte eller fængsel indtil 2 år.
Hvem opfandt ytringsfrihed i Danmark?
Kampen mod censuren var første skridt i retning af at indføre ytringsfrihed. I England afskaffedes censur i 1695 ved beslutning i Parlamentet, men pga. hårde straffe for afvigende meninger førte det i mere end 100 år ikke til en reel ytringsfrihed. Som det første land i verden indførte Sverige en trykkefrihed i 1766.
Hvad betyder censur på dansk?
Censur er en handling, hvor der føres kontrol med ytringer eller formidlingsprodukter, så de tilbageholdes eller redigeres, før de når modtageren. Censur finder ofte sted ud fra politiske eller moralske hensyn. Formidlingsprodukter dækker typisk over værker som film, musik, artikler og lign.
Hvornår fik vi ytringsfrihed i Danmark?
Det var den tyske læge og politiker Johan Struensee, der indførte ytringsfrihed i Danmark i 1770. Han afskaffede også censuren, men den blev hurtigt indført igen. Retten til frit at ytre sig både mundtligt og skriftligt, som gælder i dag, blev først rigtig gældende fra 1849, da Danmark fik sin første Grundlov.
Hvad betyder det at du som ansat i en kommune har udstrakt ytringsfrihed?
Offentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed, der betyder, at de som udgangspunkt ikke kan afskediges, degraderes eller på anden måde mødes med negative konsekvenser i deres stilling på grund af deres ytringer på egne vegne. Dette gælder også emner, der vedrører den offentligt ansattes eget arbejdsområde.
Hvad siger grundloven om religion?
Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.
Hvad betyder paragraf 74?
Alle indskrænkninger i den fri og lige adgang til erhverv, som ikke er begrundede i det almene vel, skal hæves ved lov. Kommentar: Denne bestemmelse stammer fra 1849, da den første grundlov blev udformet.
Hvad betyder paragraf 79?
Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred.
Hvad har man pligt til i Danmark?
Danmarks Riges Grundlov sikrer alle borgere nogle rettigheder, men giver os også nogle pligter. Rettighederne er fx ytringsfrihed, religionsfrihed, forsamlingsfrihed, retten til at danne foreninger og retten til personlig frihed. Pligterne er undervisningspligt og værnepligt (for mænd).
Hvordan var der ytringsfrihed under Struensee?
Struensee ophævede censuren, blandt andet for at søge at opnå støtte i befolkningen. Det viste sig dog hurtigt, at den totale trykkefrihed ikke kunne opretholdes, fordi kritikken af regeringen, Struensee og systemet fulgte med den nyindførte trykkefrihed.
Hvad betyder tankefrihed?
Tankefrihed (også kaldet samvittighedsfrihed) er den frihed, et individ har til at have et synspunkt, en holdning, et perspektiv, en mening eller en tanke uden statens indgriben. Tankefrihed er således nært forbundet med ytringsfrihed.
Hvorfor fik vi ytringsfrihed i Danmark?
Straffe under enevælden var ofte voldelige – direkte på kroppen. Struensee blev offentligt henrettet ved halshugning i 1772. Bagefter blev der igen indført censur, som først blev afskaffet med Grundloven i 1849, hvor danskerne igen fik ytringsfrihed. I dag er ytringsfriheden til debat blandt alle grupper i samfundet.