Den 30.1.1658 gik den svenske hær over isen, og de danske styrker på Fyn blev slået i en træfning på Lillebælts is. Karl Gustav fortsatte med hæren over Langeland, Lolland og Falster til Sjælland, hvor tilstedeværelsen af svenske tropper skabte panik.
Hvilket år gik svenskerne over Storebælt?
Første Karl Gustav-krig, 1657-58
Herefter marcherede svenskerne over Storebælt til Lolland og videre mod Sjælland. Med svenskerne foran Københavns porte, så en panikslagen dansk regering ingen anden udvej end at slutte fred. 26. februar 1658 blev freden i Roskilde underskrevet.
Hvornår har man sidst kunne gå til Sverige?
Den danske hær generobrede de norske landsdele og Halland i Sverige, som Danmark havde måtte afstpå til Sverige i 1645 under Torstensson-krigen. Den svenske konge Karl 10. Gustav svarede hurtigt igen ved at rykke ind i Jylland med sin hær, mens den danske hær kæmpede i Sverige.
Hvem vandt Karl Gustav krigen?
Danmark havde vundet Den Anden Karl Gustav-krig , men en stor del af det danske land var mistet til Sverige. Kongen, Frederik 3. , var blevet i København under svenskernes belejring og forsøg på at erobre byen.
Hvad var svenskekrigene?
Svenskekrigene er betegnelsen for en række krige mellem Danmark og Sverige, der fandt sted fra anden halvdel af 1500-tallet og ind i 1700-tallet. Mellem 1563 og 1720 udkæmpede Danmark og Sverige en række krige, hvori Sønderjyllands rolle var meget forskellig.
Og ræven rask over isen
Hvor mange gange har Danmark været i krig med Sverige?
Forskere har svært ved at afgøre præcis, hvilke to nationer, der har været i krig med hinanden flest gange – men et godt bud ville være Danmark og Sverige. De to lande har udkæmpet 11 krige siden Gustav Vasas konsolidering af den svenske nationalstat i 1521.
Hvem vandt den skånske krig?
Den svenske konge, Karl 11 førte den svenske hær i Skåne 1676-78, og sejrede i slaget ved Lund 1676, hvor i alt 9.000 svenske og danske soldater omkom. Det var det blodigste slag i Nordens historie.
Hvornår mistede Danmark Malmø?
I januar 1644 angreb Gustav Horn Skåne med 11.000 svenske soldater. Helsingborg og Lund overgav sig, Landskrona blev indtaget, mens man begyndte at belejre Malmø. Ved freden i Brømsebro (1645) beholdt Danmark Skåne, men tabte Halland.
Hvem var konge i Sverige før Karl Gustav?
Carl 16. Gustaf er Sveriges konge. Carl Gustaf er søn af arveprins Gustav Adolf og daværende arveprinsesse Sibylla og blev kronprins, da hans farfar, Gustav 6. Adolf, i 1950 overtog tronen.
Hvorfor startede kalmarkrigen?
Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Hvornår har Storebælt været frosset til?
Under sidste isvinter i 1995-1996 var det iskolde vinde fra øst, der var hovedårsagen til, at de danske farvande frøs til, og at den danske isbryder Thorbjørn måtte i aktion næsten to måneder i træk.
Hvornår frøs Øresund sidst til is?
I 1954 er Øresund frosset til, og skibe der sidder fast i sejlrenden, er blevet et mål for søndagsudflugten.
Hvornår mister Danmark Sverige?
I 1660 mistede Danmark definitivt Skånelandene i kølvandet på Svenskekrigene. Dog gjorde Bornholm modstand og kom igen under dansk styre. Det store tab medvirkede samtidig til indførelsen af enevælden i 1661.
Hvem tabte Skåne Halland og Blekinge?
Ved Roskildefreden i 1658 afstod Danmark Skåne, Halland og Blekinge til de svenske ærkefjender. I 1670'- erne og igen i 1709-1710 forsøgte Danmark forgæves at generobre det tabte land. Flere organisationer har igennem årene kæmpet for selvstændighed og genforening med Danmark.
Hvad kaldes aftalen mellem Danmark og Sverige 1657?
Svenskerne går over isen til Fyn i januar 1658. Af Johann Philipp Lemke. Karl Gustav-krigene er betegnelsen på to sammenhængende krige mellem Danmark og Sverige henholdsvis i årene 1657-1658 og 1658-1660. De er opkaldt efter den svenske konge Karl 10.
Hvad hedder den svenske konge til efternavn?
Carl XVI Gustav tilhører fyrstehuset Bernadotte. Han er søn af Arveprins Gustav Adolf af Sverige og Prinsesse Sibylla af Sachsen-Coburg og Gotha.
Er det danske og svenske kongehus i familie?
Kong Carl Gustaf er fætter til dronning Margrethe. Hans faster var nemlig dronning Ingrid af Danmark. Han overtog den svenske trone i 1973 fra sin farfar, da hans far døde ved et flystyrt i Kastrup i 1947. Kongen var dengang 27 år.
Hvem er den ældste konge?
Det ældste eksisterende kongedømme er Kongeriget Cambodia, der dateres helt tilbage til år 68 e.Kr., mens Kejserriget Japan ifølge lokale legender er endnu ældre - og dermed ofte anses som verdens ældste monarki.
Hvad hed Danmark før det hed Danmark?
Middelalderen. I middelalderen blev Danmark ofte refereret til som “Danmǫrk” i sagaer og krøniker. Dette navn blev senere latiniseret til “Dania” i middelalderens europæiske dokumenter. Med tiden blev det til det nuværende “Danmark” på moderne dansk.
Er skåne dansk?
Skåne var dansk (tillige med Halland og Blekinge) indtil 1658. Halland blev dog kontrolleret af Sverige allerede fra 1645. Bornholm udgør sammen med Skåne, Halland og Blekinge det historiske Østdanmark, også kendt som Skånelandene.
Hvorfor er Skåne ikke dansk?
Krigene mellem Sverige og Danmark
Atterdag. Den endelige adskillelse fra Danmark skete med Freden i København 1660, da Skåne, Halland og Blekinge blev afstået til Sverige; de mislykkede forsøg på at tilbageerobre Skåne under Den Skånske Krig og Store Nordiske Krig fik blot til følge, at dele af landet blev lagt øde.
Hvornår tog Sverige Skåne tilbage?
Skåne og Blekinge indlemmes i Sverige (1332)
Den svenske kong Magnus Eriksson prøvede at udnytte uroen omkring Skånelandene, og efter en kort krig med Danmark i 1332 blev Skåne og Blekinge indlemmet i Sverige.
Hvem vandt den Nordiske Syvårskrig?
På papiret var Danmark sejrherre, fordi Sverige skulle betale store krigsskadeserstatninger. Alligevel sluttede krigen, uden at styrkeforholdet mellem Danmark-Norge og Sverige var ændret. Kun var der skabt et indædt og varigt svensk had til Danmark.
Hvorfor var Danmark og Sverige i krig?
Krig i flere faser
Begge krige blev indledt af Danmark i et forsøg på at tvinge Sverige tilbage i Kalmarunionen, der var gået i endelig opløsning i 1523. Anden fase markeres af Torstensonfejden og Karl Gustav-krigene.
Hvilket land har været mest i krig?
Intet land har udkæmpet flere krige end Storbritannien. 109 krige indtil nu - ifølge én beregning. Før landet opstod som en union af England og Skotland i 1707, var englænderne i krig 19 gange.