Den samlede inflation skønnes at falde betydeligt til 3,8 pct. i 2023, 3,0 pct. i 2024 og 2,6 pct.
Hvad er den aktuelle inflation i Danmark?
Laveste inflation siden februar 2021
I september 2023 steg det samlede forbrugerprisindeks med 0,9 pct. i forhold til samme måned året før. I august var den tilsvarende stigning 2,4 pct. Det er den laveste årsstigning i forbrugerprisindekset siden februar 2021.
Hvor meget stiger inflationen pr år?
I 2013-2020 var den årlige stigning i forbrugerpriserne i gennemsnit 0,7 procent. I 2021 steg inflationsniveauet igen til knap 2 procent, og i 2022 voksede inflationen kraftigt og blev knap 8 procent på årsbasis.
Er inflationen på vej ned?
Inflationen, der har været faldende siden oktober 2022, fortsætter sit fald fra det massive niveau på over 10 pct. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede forbrugerindeks i september 2023 steg med 0,9 pct. i forhold til samme måned året før.
Er der høj inflation i Danmark?
Efter mange år med lav og stabil inflation i Danmark steg priserne markant i slutningen af 2021 og det meste af 2022. Mens de fleste centralbanker sigter direkte efter et bestemt niveau for inflationen, har Danmark og Nationalbanken søgt at opnå stabil inflation gennem fastkurspolitikken over for euroen.
Inflation i Danmark 2023 - August
Hvornår falder inflationen 2023?
Forbruger- og nettoprisindeks maj 2023
I maj 2023 steg det samlede forbrugerprisindeks med 2,9 pct. i forhold til samme måned året før. I april var den tilsvarende stigning 5,3 pct. Det er syvende måned i træk, at inflationen aftager.
Er Danmark i høj eller lavkonjunktur 2023?
Negativ vækst i 2023
Allerede i 4. kvartal 2022 ventes tilbagegang i dansk økonomi, og tilbagegangen vil fortsætte ind i 2023. Samlet set skønnes dansk økonomi at skrumpe med 0,8 pct. i 2023, når det måles på årsbasis.
Hvordan ser inflationen ud i Danmark 2023?
i 2023, 3,5 pct. i 2024 og 3,0 pct. i 2025. Skønnet for kerneinflationen afspejler et betydeligt indenlandsk inflationspres, hvor den indenlandske markedsbestemte inflation forventes at være højere end kerneinflationen, mens de importerede forbrugerprisstigninger forudsættes at være omkring 2 pct.
Hvad har inflationen været i 2023?
Inflationen for september 2023 er i denne pressemeddelelse angivet til 0,9 pct., da den er opgjort efter Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks. I analysen ”Status for skærpet prisovervågning” benyttes det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks, HICP, da dette gør det muligt at sammenligne med andre lande.
Hvad skal inflationen helst være på?
Og derfor har de fleste lande lagt målsætninger for, at inflationen helst skal være omkring 2% om året. En inflation på 2% betyder i realiteten, at priserne vil stige stødt og allerhelst i takt med at lønniveauet også bliver højere.
Hvornår vil inflationen falde igen?
Den samlede inflation skønnes at falde betydeligt til 4,0 pct. i 2023 og 3,6 pct. i 2024 som følge af lavere forbrugerpriser på energi. Mod slutningen af prognosen skønnes den samlede inflation at være på linje med kerneinflationen og udgøre 3,0 pct.
Hvornår begynder priserne at falde igen?
Det har eksempelvis en betydning, fordi udviklingen dengang var på -0,5 procent. Det er også forklaringen på, at inflationen fra november 2022 til december 2022 kan falde med 0,6 procent uden at inflationen på årsbasis falder med tilnærmelsesvis det samme (fra 8,9 i november til 8,7 i december).
Hvad kan man gøre for at stoppe inflation?
Hvad kan man gøre for at holde inflationen lav? Et af de primære værktøjer til at sikre en lav og stabil inflation er pengepolitikken. Pengepolitik handler om at kontrollere renteniveauet, da renten på kort sigt kan påvirke den økonomiske aktivitet i samfundet og dermed også kan påvirke inflationen.
Hvornår havde Danmark sidst inflation?
I perioden 1990-2021 havde Danmark imidlertid en ret lav og stabil inflation; den gennemsnitlige årlige inflation 1990-2012 var 2,2 %, og 2013-2020 var den blot 0,7 %.
Hvad er årsagen til den stigende inflation i Danmark?
Årsagen til inflation i 2021 og 2022 skal findes i den globale samhandel, hvor stigende energipriser ikke bare har påvirket de private forbrugere, men også produktionen af varer. I Danmark er vi ikke selvforsynende med energi, og derfor importerer vi omkring 43% af vores energi fra udlandet.
Hvorfor stiger inflation i Danmark?
Det skyldes, at der kommer flere penge i omløb, og at de eksisterende penge dermed bliver mindre værd, da priserne stiger tilsvarende. At Nationalbanken trykker for mange penge, kan resultere i hyperinflation – herunder en meget kraftig og voksende inflation.
Hvad er skyld i inflationen?
Høj inflation opstår, når priserne i samfundet oplever en generel og markant stigning. Prisstigninger hænger ofte sammen med, at efterspørgslen på varer eller ydelser overstiger udbuddet. Når efterspørgslen overstiger udbuddet, kan det eksempelvis skyldes, at: Købelysten stiger.
Er inflationen faldet?
I september er det såkaldte forbrugerprisindeks faldet til 0,9 pct. Det er den laveste inflation i flere år og er godt nyt for de danske forbrugere, der har været præget af stigende priser. Ikke siden februar 2021 har inflationen herhjemme været lavere. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Hvad er forskellen på inflation og kerneinflation?
Det samlede inflationstal indeholder alt, vi som forbrugere køber. Her er fx el, gas og alle fødevarer inkluderet, og prisen på disse grupper kan svinge meget over kort tid. Kerneinflationen dækker over de samme køb som forbrugerprisindekset dog med undtagelse af energi og ikke-forarbejdede fødevarer.
Hvordan ser økonomien ud i 2024?
i 2024. Den høje inflation og de stigende renter vil med nogen forsinkelse trække nedad i aktiviteten og beskæftigelsen i 2. halvår. Beskæftigelsen vil dog fortsat være meget høj, og manglen på medarbejdere vil fortsat være en stor udfordring.
Hvordan er Danmarks økonomi i øjeblikket?
Dansk økonomi har imidlertid et stærkt udgangspunkt. Beskæftigelsen er rekordhøj, ledigheden er den laveste i 13 år, og der er udsigt til en pæn BNP-vækst på knap 3½ pct. i 2022. Det er lidt lavere end væksten i 2021, men højere end seneste skøn for 2022 i Økonomisk Redegørelse fra december.
Er der høj eller lavkonjunktur i Danmark?
Finanskrisen og COVID-19-krisen er de to seneste eksempler på lavkonjunkturer, der har ramt økonomien. I 2022 satte forsyningsproblemer i kølvandet på pandemien og den russiske invasion af Ukraine fokus på inflationen, der steg kraftigt til 7,7 procent for hele 2022 efter at have ligget på et lavt niveau i mange år.
Hvordan er Danmarks økonomi i øjeblikket 2023?
I første halvår af 2023 var Danmarks BNP 1,7 pct. større end sidste år, men når vi fratrækker medicinalindustrien, var BNP-væksten -0,3 pct. Der er med andre ord recession i dansk økonomi, når vi ser bort fra medicinalindustrien.
Hvornår kommer den næste finanskrise?
Kommer der en ny finanskrise? Ifølge storbanken Deutsche Bank, vil der komme en økonomisk krise med kurs mod USA, og den vil først nå sin ende i omkring midten af 2024. Deutsche Bank er en af verdens største banker og den første store bank, der gør tegn til, at en recession er på vej.
Hvornår var Danmark i lavkonjunktur?
I de første tre måneder i 2010 har arbejdsløsheden ligget stabilt på 4,2 pct. af arbejdsstyrken, men tallet er faldet svagt i april. Trods opgangstegnene i produktionen befinder den danske økonomi sig i midten af 2010 stadig i den lavkonjunktur, som finanskrisen udløste.